Logo Bouwend Nederland

Vallen van hoogte in de top 5 veiligheidsrisico’s in de bouw

Vrijdag 9 juni 2023

Ongeveer 78% van de ongevallen vindt plaats onder de 2,5 meter. In bijna de helft is sprake van het gebruik van een ladder, trap of opstapje. Dat lijkt misschien niet zo ernstig, maar het leidt wel vaak tot verzuim. Want ook met een verzwikte enkel of gebroken pols kun je niet werken.

We hebben in de bouw al veel maatregelen om vallen van hoogte te voorkomen, en gelukkig gaat het vaak goed. Maar elk ongeval is er één te veel. Bovendien heeft 64% van de gevallen verzuim tot gevolg. Dit blijkt uit data die de Governance Code Veiligheid Bouw (GCVB) heeft verstrekt. Daarnaast gebeurt het merendeel van de ongevallen op lage hoogte. 

Handige middelen voor jou

De GCVB wil je graag inspireren om extra aandacht te geven aan het voorkomen van vallen van hoogte. Daarvoor hebben ze meerdere middelen ontwikkeld.

In de beschikbaar gestelde informatie en set communicatiemiddelen (stappenplan, visuals, powerpoints e.d.) wordt naast het vallen van lagere hoogte ook expliciet aandacht besteed aan de richtlijnen voor bijvoorbeeld aanlijnen en zekeren. Daarnaast gaat het over werken op grote hoogte en het voorkomen van dodelijke ongevallen en langdurig letsel.

Downloaden en aan de slag!

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 12 april 2024
Berghege Heerkens: veilig werken kan altijd, geen excuus

Tijdens de Bewust Veilig-dag introduceerde Berghege Heerkens bouwgroep mascotte BRAM en de veilige vijf regels. Deze mascotte is bedacht als rode draad door alle activiteiten om veiliger te werken. "Veilig werken kan altijd", benadrukt veiligheidskundige Ingrid van der Wielen.

Donderdag 11 april 2024
Programma Dag van de Constructeur 6 juni bekend

Het lijkt zo vanzelfsprekend, bouwconstructies moeten veilig en zo duurzaam mogelijk zijn. Daar maakt VNconstructeurs zich al jaren hard voor. Toch gaan wens en realiteit nog niet altijd hand in hand. Daarom is het bijwonen van de Dag van de Constructeur op 6 juni zo essentieel. Actuele inzichten en kennis over het vakgebied van de constructeur en ontwikkelingen in de steeds maar veranderende bouwsector worden die dag gedeeld in een spraakmakend programma. Algemeen directeur Fries Heinis van Bouwend Nederland is een van de keynote sprekers.

Dinsdag 2 april 2024
Bewust Veilig-dag krijgt veel aandacht in Oost-Brabant

Afgelopen woensdag, 27 maart, was het de jaarlijkse Bewust Veilig-dag. Ik mocht bij vijf leden aansluiten om te kijken hoe zij deze dag extra stilstaan bij veilig werken. Het thema van dit jaar was 'Veiligheid versterkt als je samenwerkt'.