Logo Bouwend Nederland

Van Wijnen enthousiasmeert Drentse leden met rondleiding door woningfabriek

Woensdag 8 februari 2023

Na een hartelijk ontvangst met traditionele Friese oranjekoek en koffie worden de leden van de afdeling Drenthe e.o. meegenomen in hoe het gedachtegoed voor de woningfabriek in Heerenveen tot stand is gekomen. Naast een heldere visie en lef om te investeren, biedt de fabriek de komende jaren volop mogelijkheid om de productie te verhogen en industrialisering verder te verankeren in de sector.

De oplossing voor de woningnood ligt in het industrieel bouwen

Met maar liefst 14.000 m2 vloeroppervlakte en de mogelijkheid om 4000 woningen per jaar te produceren, is de woningfabriek van van Wijnen een indrukwekkend voorbeeld van industrialisering in de sector. Met daarbij de kanttekening, een industrieel vervaardigde woning is wat anders dan een prefabwoning. Industrialisatie gaat uit van verregaande standaardisatie, integratie en robotisering. Het grote woningtekort en tegelijkertijd het gebrek aan arbeidskrachten op de bouwplaats zorgden ervoor dat er jaren geleden al nagedacht werd over hoe het traditionele bouwen doorbroken kon worden. Een minder intensief arbeidsproces lijkt daarvoor de oplossing, samen met het omlaag brengen of zo laag mogelijk houden van de kostprijs. 

We moeten het samen doen

In een zaal vol met bouwers kan de massaproductie zoals van Wijnen voor ogen heeft beangstigend aan voelen. Wat betekent dit voor de traditionele bouwer en in hoeverre is deze ontwikkeling bij te benen voor de overige partijen in de sector?

Daarop is het antwoord van relatiemanager Jeroen van Keulen helder. 'We moeten het samen doen. We willen geen partijen verdringen, er is genoeg vraag. Daarnaast zijn er grenzen aan industrieel bouwen, je kunt nog niet alle soorten en maten woningen in de fabriek bouwen. Laten we vooral samen optrekken waar dat kan'. 

Vervolgens werd de groep uitgenodigd voor een tour door de fabriek, waar onderdelen te zien zijn van de Fijn Wonen - woningen. Naast de nieuwe technologieën die toegepast worden, is ook opvallend hoe er nagedacht wordt over het reduceren van restafval. Een inspiratie voor de leden en het geeft te denken over hoe belangrijk het is om ons als sector in te spannen voor continuïteit. Een stilstaande fabriek kost geld, een bouwer die capaciteit claimt bij een onderaannemer ook. Na de rondleiding door de fabriek werd het programma afgesloten met een borrel en diner. 

Meerjarenprogramma 'Vernieuwing van de sector'

Het meerjarenprogramma 'Vernieuwing van de sector' heeft als doel slimmer, beter, sneller en winstgevender invulling te kunnen geven aan de maatschappelijke uitdagingen. Ook het faciliteren van kennisdeling over onderwerpen zoals industrialisatie, digitalisering en innovatie zijn onderdeel van het programma. Lees hier verder over onze doelen en het programma. 

Willemijn Visscher
Coördinator meerjarenprogramma's
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 april 2024
Invoering NIS2 wetgeving in Nederland vertraagd

Met de aankomende NIS2 wet komt er veel op bedrijven en hun mkb-toeleveranciers af. De invoeringsdatum van 18 oktober 2024 wordt in Nederland niet gehaald, maar wél in de landen die ons omringen. Dus doe je zaken met bedrijven over de grens, houd er dan rekening mee dat je opdrachtgever eisen kan stellen aan je digitale veiligheid.

Donderdag 11 april 2024
Publicatie voor opdrachtgevers: geef ruimte aan innovaties

Onze nieuwe publicatie beschrijft voor opdrachtgevers hoe ze out of the box oplossingen kunnen stimuleren. Natuurlijk mag je hen er ook op wijzen.

Donderdag 11 april 2024
Excursie transformatie Geertruiden NXT en jaarvergadering

Wij nodigen je graag uit voor een excursie naar het voormalig Sint Geertruiden Ziekenhuis en de jaarvergadering bij Van der Valk in Deventer op 15 mei aanstaande. De excursielocatie wordt momenteel getransformeerd naar woningen en maakt deel uit van een gebiedsontwikkeling “Plan G” genoemd. De excursie sluiten we af met een beknopte jaarvergadering en een diner.