Logo Bouwend Nederland

Vanaf 2023 wordt subsidie met de ISDE toegankelijker

Vrijdag 16 december 2022

De investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) wordt vanaf 2023 voor meer mensen bereikbaar. Zo is er straks subsidie voor woningeigenaren die één isolatiemaatregel hebben genomen. En RVO verruimt de termijn dat een aanvraag binnen moet zijn naar 24 maanden. Zakelijke gebruikers kunnen vanaf 2 januari 2023 de ISDE aanvragen, woningeigenaren vanaf 24 januari.

Wijzigingen 2023

Naast de optie voor één isolatiemaatregel en de verlenging van de aanvraagtermijn, komt er ook subsidie voor de aanschaf van een nieuwe elektrische kookvoorziening. Ook wordt het mogelijk subsidie te krijgen voor een warmtepomp met een hoger thermisch vermogen, tot 400 kW.

Verder geldt voortaan voor de berekening van het glasoppervlakte dat je de totale oppervlakte van kozijn en glas bij elkaar optelt. Het kozijn telt vanaf 2023 dus mee voor het subsidiebedrag per m2. De wijziging geldt voor glasisolatie met een installatiedatum vanaf 1 januari 2023.

Eén isolatiemaatregel betekent de helft van de subsidie

In 2023 kan je dus ook subsidie aanvragen als je alleen één isolatiemaatregel neemt. Je krijgt dan wel minder subsidie, ongeveer 15% van de isolatiekosten. Neem je binnen 24 maanden een tweede (of meer) maatregelen? Dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten. 

Kijk hier voor een volledig overzicht van de wijzigingen en de exacte subsidiebedragen

ISDE aanvragen

Er is € 350 miljoen beschikbaar in 2023. Dit budget is er voor investeringen in isolatiemaatregelen, de elektrische kookvoorziening, warmtepompen, zonneboilers en warmtenetaansluitingen. Voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen voor zakelijke gebruikers is er € 30 miljoen beschikbaar.

Aanvragen kan via de website van RVO.

Brochure Vakgroep Glas

De vakgroep Glas is bezig met een brochure voor consumenten over de ISDE en isolatieglas. Deze is vanaf januari 2023 beschikbaar via de website van de vakgroep Glas.  

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 april 2024
Duurzaamheid raakt ook verzekerbaarheid

Prima als de opdrachtgever duurzaam wil bouwen, maar niet alleen voor risico aannemer! Duurzaamheid is belangrijk en leden van Bouwend Nederland werken er uiteraard aan mee. Door hergebruik van materialen of door gebruik van duurzaam gewonnen natuurlijke bronnen. En daarbij mag verwacht worden dat de aannemer met zijn tijd meegaat qua keuzes van materialen en werkwijzen. Toch is de praktijk weerbarstiger zoals blijkt uit de navolgende 2 voorbeelden uit de schadepraktijk van bouwverzekeringen.

Donderdag 11 april 2024
Duurzaam én veilig werken met Litium-Ion

Lithium-ion accu’s zijn vaak de kerncomponenten van elektromobiliteit en ze leveren een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Door de hoge energiedichtheid en lange levensduur worden deze accu’s heel veel gebruikt. Li-Ion accu’s zijn echter ook gevoelig voor verkeerd gebruik en beschadiging. In deze checklist zet onze verzekeringspartner Howden een aantal aandachtspunten voor veilig werken met Litium-Ion op een rij.

Donderdag 11 april 2024
CBRE verkleint afvalberg van klanten dankzij herbruikbare bekers van Selecta

CBRE, een wereldwijd dienstverlener en investeerder in commercieel vastgoed, introduceert bij haar klanten de ‘Geen Gezeur’-wasservice van Selecta. Werknemers drinken zo uit kwalitatieve herbruikbare koffiebekers die door Selecta ingezameld en gereinigd worden. Dankzij dit initiatief verkleinen klanten van CBRE hun afvalberg aanzienlijk en zijn ze beter gewapend tegen de immer strenge wetgeving rond recycling.