Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Vanaf 2023 wordt subsidie met de isde toegankelijker

Vanaf 2023 wordt subsidie met de ISDE toegankelijker

Vrijdag 16 december 2022

De investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) wordt vanaf 2023 voor meer mensen bereikbaar. Zo is er straks subsidie voor woningeigenaren die één isolatiemaatregel hebben genomen. En RVO verruimt de termijn dat een aanvraag binnen moet zijn naar 24 maanden. Zakelijke gebruikers kunnen vanaf 2 januari 2023 de ISDE aanvragen, woningeigenaren vanaf 24 januari.

Wijzigingen 2023

Naast de optie voor één isolatiemaatregel en de verlenging van de aanvraagtermijn, komt er ook subsidie voor de aanschaf van een nieuwe elektrische kookvoorziening. Ook wordt het mogelijk subsidie te krijgen voor een warmtepomp met een hoger thermisch vermogen, tot 400 kW.

Verder geldt voortaan voor de berekening van het glasoppervlakte dat je de totale oppervlakte van kozijn en glas bij elkaar optelt. Het kozijn telt vanaf 2023 dus mee voor het subsidiebedrag per m2. De wijziging geldt voor glasisolatie met een installatiedatum vanaf 1 januari 2023.

Eén isolatiemaatregel betekent de helft van de subsidie

In 2023 kan je dus ook subsidie aanvragen als je alleen één isolatiemaatregel neemt. Je krijgt dan wel minder subsidie, ongeveer 15% van de isolatiekosten. Neem je binnen 24 maanden een tweede (of meer) maatregelen? Dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten. 

Kijk hier voor een volledig overzicht van de wijzigingen en de exacte subsidiebedragen

ISDE aanvragen

Er is € 350 miljoen beschikbaar in 2023. Dit budget is er voor investeringen in isolatiemaatregelen, de elektrische kookvoorziening, warmtepompen, zonneboilers en warmtenetaansluitingen. Voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen voor zakelijke gebruikers is er € 30 miljoen beschikbaar.

Aanvragen kan via de website van RVO.

Brochure Vakgroep Glas

De vakgroep Glas is bezig met een brochure voor consumenten over de ISDE en isolatieglas. Deze is vanaf januari 2023 beschikbaar via de website van de vakgroep Glas.  

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 juli 2024
Rekentool extra voorwaarden TOjuli beschikbaar

Sinds deze maand gelden er strengere voorwaarden bij de TOjuli-eis. Je kan niet meer volstaan met het vinkje ‘actieve koeling’ binnen de BENG berekeningen. Er gelden enkele aanvullende voorwaarden. Via de website van RVO kan je een rekentool aanvragen voor de vereenvoudigde berekening van de koelcapaciteit.

Woensdag 10 juli 2024
Ook provincie Limburg hanteert ingroeimodel emissieloos bouwen

Najaar 2023 tekenden ruim 45 partijen het convenant Schoon en Emissieloos bouwen. Zo ook de provincie Limburg. De provincie sprak met een aantal grote Limburgse gemeenten af om de methode van gemeente Eindhoven te gebruiken, elk op een eigen ambitieniveau met het convenant SEB als minimumeis.

Vrijdag 5 juli 2024
Hoe klimaatmaatregelen eenvoudig omgezet worden tot commercieel voordeel

Het Klimaatakkoord of de Green Deal zorgen ervoor dat steeds meer bouw- & infrabedrijven moeten aantonen welke impact zij hebben op het klimaat. Ze worden verantwoordelijk gehouden de CO2-uitstoot verder te verlagen. Hiervoor is een accurate CO2-registratie noodzakelijk.