Logo Bouwend Nederland

Veiligheidscampagne: nog meer guzen!

Maandag 13 maart 2023

In aanloop naar de Bewust Veilig-dag schrijven we veel over de ‘guzen’ in de bouw. Oftewel: over de excuses die we – vaak onbewust – gebruiken om onveilige keuzes goed te praten. Op onze speciale landingspagina hebben we maandag vijf themaposters met negentien nieuwe guzen toegevoegd. Herken jij ze?

Op www.heingesprekje.nl vind je volop inspiratie voor de Bewust Veilig-dag (29 maart). Je kunt er bijvoorbeeld posters met hein-gesprekjes downloaden. Die gesprekjes zijn stuk voor stuk gebaseerd op de dagelijkse praktijk in de bouw, en de ‘guzen’ vliegen je zo’n beetje om de oren. Superherkenbaar dus, en daarmee ideaal voor een bijvoorbeeld een toolbox. Zéker tijdens de Bewust Veilig-dag.

Er staan nu elf posters op de pagina. Hieronder zie je de vijf nieuwste thema’s, met onder elk thema een ‘excuus-guus’ uit de betreffende poster. Herkenbaar?

  • Donkere werkplek Wennen-duurt-even-ja

  • LMRA bij spanning Ga-je-echt-niet-dood-aan-hoor
  • Ontbrekende leuning Ze-weten-wel-wat-ze-doen

  • Struikelgevaar Ruim-ik-later-wel-op

  • Te korte ladder Ik-hoef-maar-een-paar-keer-naar-boven


Posters zijn gratis te downloaden

Benieuwd naar alle guzen? En de posters? Je kunt ze gratis downloaden vanaf de campagnewebsite.

Gerelateerd nieuws

Maandag 22 april 2024
Bouwbedrijf Vrolijk maakt het spelenderwijs veiliger

Bij Bouwbedrijf Vrolijk doen ze het vaak nét een beetje anders. Zo ook tijdens de Bewust Veilig-dag. Dit jaar werden alle medewerkers in groepjes getraind op digitale veiligheid via mobiele escaperooms. Eerder al ontwikkelde Vrolijk een eigen game waarin veiligheid op de bouwplaats centraal staat. “Een serieus thema als veiligheid kan je spelenderwijs juist heel effectief onder de aandacht brengen”, meent KAM-manager Marco Waarts.

Donderdag 18 april 2024
Praktisch werkboek over klimmen op de veiligheidsladder

Tijdens de bestuurdersdag was er volop aandacht voor veiligheidscultuur en psychologische veiligheid. Onze bestuurders zagen een toneelstuk over een onveilige situatie op het werk en reflecteerden daarop. Ook was er een keynote lezing over psychologische veiligheid. En op de tafels lag een proefdruk van het nieuwe werkboek Samen klimmen op de veiligheidsladder. Dit werkboek voor mkb-bedrijven is in opdracht van ons ontwikkeld.

Maandag 15 april 2024
Extra maatregelen nodig om veiliger te werken op de vluchtstrook

Veilig werken vraagt om een gemeenschappelijk doel en een goede samenwerking tussen alle betrokken partners. Daarom stelden we met begin dit jaar samen met brancheorganisaties Cumela, MKB Infra, Techniek Nederland, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) een duidelijk statement met hoge doelen op. Onze boodschap aan Rijkswaterstaat en andere wegbeheerders luidt: er zijn aanvullende maatregelen nodig om veilig te werken op de vluchtstrook. Mede dankzij ons statement zijn partijen in korte tijd dichter bij elkaar gekomen en zijn de gesprekken geïntensiveerd. We willen beide hetzelfde, veiliger werken en dat gaat niet vanzelf.