Logo Bouwend Nederland

Volle bak tijdens Bouwcafé 'Op naar emissieloos bouwen' in Den Bosch

Dinsdag 2 april 2024

Op 26 maart 2024 werd op de Bossche BouwHub, aan de Rietveldenkade in 's-Hertogenbosch, het Bouwcafé 'Op naar emissieloos bouwen' georganiseerd. Uit de ongekend hoge opkomst bleek wel dat de interesse voor dit onderwerp groot is. Zo'n 100 deelnemers uit de bouw- en transportwereld, toeleveranciers, vastgoedbeheerders en andere belanghebbenden vormden een aandachtig publiek.

De Bossche wethouder Roy Geers heette iedereen van harte welkom en benadrukte het belang van schoon en duurzaam reizen om te komen tot een bereikbare en leefbare stad. De gemeente wil met voldoende vervoersmogelijkheden inwoners slimmer van A naar B laten reizen, vervoersarmoede tegengaan en drukke knooppunten ontlasten.

Bouwen aan emissieloze toekomst

Onze belangenbehartiger infra, Mathijs Rooling, schetste in zijn presentatie het overkoepelende plaatje en ging in op overheidsregelingen en wetgeving. Hij vertelde onder ander over het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) dat we mede hebben ondertekend. Hierin zijn afspraken gemaakt om de bouw schoner, gezonder en stiller te maken, wat beter is voor natuur, gezondheid en klimaat. Hij toonde het publiek de SEB Routekaart met het stappenplan om te komen tot verdere emissiereductie in de bouwsector richting 2030 en daarna. Hij benoemde ook het dilemma waar velen in de branche mee worstelen: ga je wachten tot het op je afkomt of ga je afremmen waar nodig en versnellen waar het kan?

De tijd dringt

In de presentatie van de Gemeente 's-Hertogenbosch legden Asha Schoonheid en Dimitri Pouwels de focus op de specifieke maatregelen die de stad treft in navolging van het landelijk beleid op het gebied van milieuzones en zero-emissiezones. Wachten is hier geen optie meer, want al vanaf 1 maart 2025 gelden deze zones ook voor vracht- en bestelwagens. Om bedrijven goed te begeleiden en te informeren over bijvoorbeeld ontheffingen is er een speciale logistiek makelaar actief die kosteloos geraadpleegd kan worden.

De gemeente ondertekende eveneens het SEB-convenant, waarmee ze zich als opdrachtgever verplichten steeds scherpere eisen te stellen aan bouwpartners. De zogenaamde koploperprojecten gaat de gemeente voortaan volledig zero-emissie uitvragen.

Slimme bouwlogistiek

Ondernemers Hein van Boxtel (Van Boxtel Groep) en Frank Bruurs (SMART HUB Logistics) waren de laatste sprekers. Zij ontwikkelen samen de Bossche BouwHub binnen het al langer bestaande SMART HUB concept. Een bouwhub vormt de basis voor slimme bouwlogistiek. Het is een plek waar materialen en afwerkproducten centraal worden opgeslagen en van daaruit, geconsolideerd in een optimaal beladen transport, naar de binnenstad gaan. Dat zorgt voor minder truckbewegingen, minder overlast bij bouwprojecten, levert tijdwinst op en verhoogt de productiviteit en veiligheid op de bouwplek.

Zero Emission Plein

Na een uur gefocust luisteren was het tijd voor het informele gedeelte. Op het speciaal voor deze gelegenheid ingerichte Zero Emission Plein konden de bezoekers, onder het genot van een drankje en een frietje, elektrisch aangedreven transportmiddelen, hijskranen en accupakketten bewonderen. Natuurlijk werd er uitgebreid met elkaar gesproken over de vele uitdagingen en nieuwe kansen die voor ons liggen.

Dank aan iedereen die eraan heeft bijgedragen deze bijeenkomst zo succesvol te laten verlopen!

Joelka van Daal
Verenigingsmanager
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 april 2024
Duurzaamheid raakt ook verzekerbaarheid

Prima als de opdrachtgever duurzaam wil bouwen, maar niet alleen voor risico aannemer! Duurzaamheid is belangrijk en leden van Bouwend Nederland werken er uiteraard aan mee. Door hergebruik van materialen of door gebruik van duurzaam gewonnen natuurlijke bronnen. En daarbij mag verwacht worden dat de aannemer met zijn tijd meegaat qua keuzes van materialen en werkwijzen. Toch is de praktijk weerbarstiger zoals blijkt uit de navolgende 2 voorbeelden uit de schadepraktijk van bouwverzekeringen.

Donderdag 11 april 2024
Duurzaam én veilig werken met Litium-Ion

Lithium-ion accu’s zijn vaak de kerncomponenten van elektromobiliteit en ze leveren een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Door de hoge energiedichtheid en lange levensduur worden deze accu’s heel veel gebruikt. Li-Ion accu’s zijn echter ook gevoelig voor verkeerd gebruik en beschadiging. In deze checklist zet onze verzekeringspartner Howden een aantal aandachtspunten voor veilig werken met Litium-Ion op een rij.

Donderdag 11 april 2024
CBRE verkleint afvalberg van klanten dankzij herbruikbare bekers van Selecta

CBRE, een wereldwijd dienstverlener en investeerder in commercieel vastgoed, introduceert bij haar klanten de ‘Geen Gezeur’-wasservice van Selecta. Werknemers drinken zo uit kwalitatieve herbruikbare koffiebekers die door Selecta ingezameld en gereinigd worden. Dankzij dit initiatief verkleinen klanten van CBRE hun afvalberg aanzienlijk en zijn ze beter gewapend tegen de immer strenge wetgeving rond recycling.