Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Voormalig kok bendji is blij met zijn keuze voor de bouwplaats

Voormalig kok Bendji is blij met zijn keuze voor de bouwplaats

Maandag 17 juli 2023

De komende weken vertellen we het verhaal van mensen die hebben gekozen voor een toekomst in de bouw en infra. Zij volgen bijvoorbeeld een opleiding aan een hogeschool, ROC/opleidingsbedrijf of in het voortgezet onderwijs. Op die manier laten we zien welke mooie kansen er zijn qua opleidingen in het brede spectrum van het onderwijs. Vijftien jaar lang werkte Bendji Dijks als kok, maar in 2022 ging het roer om. Hij verruilde de horeca voor de bouw en maakt nu als leerling-timmerman dingen die wat langer meegaan dan een vijf-gangen-verrassingsmenu.

Het is zeker niet zo dat Bendji Dijks helemaal uitgekeken is op koken. Hij doet het thuis nog steeds met plezier en helpt ook nog wel eens in de keuken bij vrienden die een restaurant hebben. De werktijden van de horeca, die was hij wel zat. "Ik werkte van elf tot elf en mijn vriendin van negen tot vijf. Dan zie je elkaar wel erg weinig hoor! Op een gegeven moment was ik daar klaar mee. Ik wilde meer vrije tijd samen hebben en besloot om wat anders te gaan doen." Er waren twee dingen die hem leuk leken, de politie of de bouw. Dat de keuze op de bouw viel, komt vooral door ervaringen van vroeger. "Mijn vader was vroeger timmerman. Toen ik klein was nam hij me mee op de fiets, naar voetbal bijvoorbeeld en dan wees hij allemaal dingen aan die hij met zijn eigen handen gemaakt had. Dat is me heel erg bijgebleven. Dat is wat ik mooi vind aan de bouw, dat je iets blijvends maakt waar je nog jarenlang plezier aan beleeft."

Kwestie van googelen

De bouw zit te springen om personeel en jongeren en mensen uit andere sectoren, zoals Bendji, worden op allerlei manieren warm gemaakt voor een baan in de bouw. Aan hem zijn die lokkende leuzen van de wervingscampagnes echter helemaal voorbijgegaan. Hoe je zo'n overstap moet maken, heeft hij dan ook zelf uitgevogeld, met behulp van zijn broer. Die is betontimmerman en kon hem wel wat vertellen over opleidingen en leerbedrijven. "Verder was het een kwestie van googelen", zegt Bendji. Zo kwam hij bij SSPB Praktijkcentrum Bouw in Sappemeer terecht voor een intakegesprek. "Ze hebben me alles uitgelegd over hoe het werkt in de bouw met leren en werken. Dat klonk goed en in januari 2022 ben ik begonnen met het maatwerktraject." Dat is een soort voortraject om te kijken wat je kunt en om je iets van een basis te geven voor als je daarna aan de daadwerkelijke opleiding begint. Na de zomervakantie is hij met de opleiding Timmerman (BBL2) gestart. Of hij het maatwerktraject echt nodig had om aan die opleiding te beginnen, durft hij niet te zeggen. "Ik ben in januari ook meteen aan het werk gegaan en uiteindelijk leer je het meeste toch door te doen. Spijt dat ik het maatwerktraject heb gedaan, heb ik zeker niet. Ik heb er toch ook wat geleerd over gereedschappen en machines, en hoe je sommige verbindingen maakt."

Gemotiveerd en vol initiatief

Het bedrijf waar hij werkt, Bouwbedrijf Rotteveel in Assen, heeft hij zelf uitgezocht. "Normaal gesproken zou SSPB met een bedrijf komen, maar ik ben zelf naar Rotteveel toegestapt om te vragen of ze nog leerlingen zochten. Mijn vader werkte hier vroeger en een oud-trainer en een oud-teamgenoot van me werken er nu, dus dat voelde vertrouwd", verklaart hij zijn keuze. Bij Rotteveel is hij gekoppeld aan een leermeester die hem het vak in de praktijk bijbrengt. Bendji vindt die praktijk prachtig. "Het is allemaal nieuw voor me en elke keer weer anders. Laatst zaten we in Groningen stad waar we een paar appartementen maakten. Daar heb ik bijvoorbeeld aan wc's en badkamers gewerkt. Nu bouwen we in Paterswolde een aantal winkels en ben ik vooral bezig met wanden isoleren en dichtzetten met OSB en gipsplaten."

Investeren in je eigen toekomst

Naast het werk gaat hij ook nog naar school, het Alfa-college in Groningen. "Dat is meer theorie. We krijgen bijvoorbeeld tekenopdrachten en moeten vragen beantwoorden over funderingen." Volgens de BBL2-constructie is het per week een middag/avond school en vier dagen werken, maar Bendji werkt op de schooldagen ook nog tot een uur of twee. "Dat is financieel aantrekkelijker", legt hij uit. "In zo'n opleidingstraject doe je financieel namelijk wel een stapje terug. Niet dat het in de horeca zo'n vetpot was, daar moet je het toch vooral van de fooien hebben. Die heb ik niet meer dus ik ben wel behoorlijk wat achteruit gegaan in inkomen." Of er iets van een tijdelijke aanvullingsregeling bestaat, weet hij niet. "Er is wel een STAP-subsidie voor de schoolkosten, maar ik was net te laat met aanvragen. Gelukkig kost de opleiding maar €260 per jaar dus dat is wel te overzien."

Dat het nu even wat krapper is, neemt hij voor lief. "Ik zie het als een investering in de toekomst. Als ik over 1,5 jaar klaar ben met de opleiding, dan verdien ik meer dan ik als kok deed. Daarnaast heb ik het heel erg naar mijn zin. Alles wat ik doe, vind ik interessant en leerzaam. Ik werk graag met mijn handen en vind het leuk als je daarbij ook moet nadenken over hoe je het doet. Geen dag is hetzelfde en dat maakt het ook heel leuk. De sfeer bij bouwbedrijf Rotteveel bevalt me ook prima. Het is niet te groot en niet te klein en heel gezellig." Niet bepaald onbelangrijk, Bendji heeft door zijn carrièreswitch lekker veel vrije tijd om met zijn vriendin en de hond door te brengen.

Stichting Samenwerkingsverband Praktijkcentrum Bouw

SSPB Praktijkcentrum Bouw is gevestigd in Sappemeer en is een stichting zonder winstoogmerk. SSPB heeft als doel om leerlingen te werven en op te leiden voor een functie in de bouw. Daarvoor wordt samengewerkt met bouwbedrijven en de roc's Alfa-college en Noorderpoort College. Bouwbedrijven, die met SSPB samenwerken, hebben een erkenning als leerbedrijf van S-BB en daarmee de beschikking over een leermeester of praktijkopleider.

Dina Griemink
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 5 oktober 2023
Henri van der Kamp toegetreden tot dagelijks bestuur

Per 4 oktober is Henri van der Kamp, algemeen directeur bij Van Gelder Groep, toegetreden tot het dagelijks bestuur van Bouwend Nederland. Henri volgt Lennard Heij op en vertegenwoordigt de ledengroep bouw en infra groot. Wij feliciteren hem van harte met deze benoeming en kijken uit naar zijn bestuurlijke inzet.

Donderdag 5 oktober 2023
Nationaal Groeifonds reserveert €352 miljoen voor impuls techniekonderwijs

De urgentie om kinderen en jongeren – ongeacht hun schoolsoort, leerjaar, potentie, interesses en achtergrond – kwalitatief hoogstaand techniekonderwijs te geven is gehoord door het Nationaal Groeifonds. Het voorstel 'Investeren in het talent van de toekomst' heeft tot doel om alle jongeren in aanraking te laten komen met de kansen van (natuur)wetenschap, techniek, technologie en ICT tijdens schooltijd en in het curriculum.

Zondag 1 oktober 2023
Organiseer een snuffelstage voor de vakkrachten van de toekomst

De bouw en infra heeft mensen nodig. Altijd en veel ook. Eén van de manieren om jonge mensen al vroeg te enthousiasmeren voor de sector is het organiseren van snuffelstages. Ook jouw bedrijf kan tijdens een snuffelstage middelbare scholieren laten ervaren wat werken in de bouw en infra inhoudt. Wat is er nu leuker dan jongeren op deze leeftijd al enthousiast te krijgen voor de bouw en infra?