Logo Bouwend Nederland

We geven een gratis VR toolbox veilig werken op hoogte weg

Donderdag 1 juni 2023

De VR Toolbox is een applicatie waarmee gebruikers in een 3D omgeving kennis opdoen over de bouw. De eerste lesmodule gaat over het leren herkennen van risico’s en onveilige situaties bij werken op hoogte. De gebruiker loopt door de virtuele bouwplaats en moet proberen veiligheidsrisico’s te herkennen én aangeven hoe te handelen.

Virtuele bouwplaats

De VR Toolbox is een paar jaar geleden met ondersteuning van Bouwend Nederland ontwikkeld door Averell van den Bos. Deze virtual reality leerapplicatie maakt gebruikers bewust van de risico’s bij werken op hoogte én hoe veilig te handelen. Het product is nu klaar om zelfstandig de markt op te gaan. Maar we mogen nog 9 bedrijven blij maken met een gratis toolbox-sessie met VR-bril.

Van den Bos: “De lesmodule bevat veel interactie, animatie en game-elementen. Je bent echt in gevaar. Aan het einde van de module krijgt de gebruiker een overzicht van hoeveel gevaren zijn herkend.”

Valgevaar

Werk je op hoogte, dan is het verstandig om ervoor te zorgen dat je niet kunt vallen. Dat betekent orde en netheid, een vloer zonder gaten en rondom dubbele leuningen en kantplanken. Vanaf 2.5 meter of bij risicoverhogende omstandigheden is dit verplicht. Uit de cijfers blijkt dat medewerkers vaker vallen van plekken lager dan 2,5 meter dan van grote hoogten. Zorg dus altijd voor veiligheidsmaatregelen zoals leuningen.

Interesse in de gratis VR Toolbox?

Om kans te maken op een gratis VR Toolbox stuur dan voor dinsdag 13 juni een mail naar beleidsadviseur Christel Peppelenbos.

Bij grote belangstelling zal er een loting plaats vinden op 14 juni 2023.

De toolbox-training met VR-bril op locatie kost normaal 850 euro. Daarnaast kan men ook zelf de toolbox tegen betaling downloaden en eigen VR-brillen gebruiken. Een VR-bril is verkrijgbaar vanaf 450 euro bij onder meer Coolblue.

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 12 april 2024
Berghege Heerkens: veilig werken kan altijd, geen excuus

Tijdens de Bewust Veilig-dag introduceerde Berghege Heerkens bouwgroep mascotte BRAM en de veilige vijf regels. Deze mascotte is bedacht als rode draad door alle activiteiten om veiliger te werken. "Veilig werken kan altijd", benadrukt veiligheidskundige Ingrid van der Wielen.

Donderdag 11 april 2024
Programma Dag van de Constructeur 6 juni bekend

Het lijkt zo vanzelfsprekend, bouwconstructies moeten veilig en zo duurzaam mogelijk zijn. Daar maakt VNconstructeurs zich al jaren hard voor. Toch gaan wens en realiteit nog niet altijd hand in hand. Daarom is het bijwonen van de Dag van de Constructeur op 6 juni zo essentieel. Actuele inzichten en kennis over het vakgebied van de constructeur en ontwikkelingen in de steeds maar veranderende bouwsector worden die dag gedeeld in een spraakmakend programma. Algemeen directeur Fries Heinis van Bouwend Nederland is een van de keynote sprekers.

Dinsdag 2 april 2024
Bewust Veilig-dag krijgt veel aandacht in Oost-Brabant

Afgelopen woensdag, 27 maart, was het de jaarlijkse Bewust Veilig-dag. Ik mocht bij vijf leden aansluiten om te kijken hoe zij deze dag extra stilstaan bij veilig werken. Het thema van dit jaar was 'Veiligheid versterkt als je samenwerkt'.