Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. We geven een gratis vr toolbox veilig werken op hoogte weg

We geven een gratis VR toolbox veilig werken op hoogte weg

Donderdag 1 juni 2023

De VR Toolbox is een applicatie waarmee gebruikers in een 3D omgeving kennis opdoen over de bouw. De eerste lesmodule gaat over het leren herkennen van risico’s en onveilige situaties bij werken op hoogte. De gebruiker loopt door de virtuele bouwplaats en moet proberen veiligheidsrisico’s te herkennen én aangeven hoe te handelen.

Virtuele bouwplaats

De VR Toolbox is een paar jaar geleden met ondersteuning van Bouwend Nederland ontwikkeld door Averell van den Bos. Deze virtual reality leerapplicatie maakt gebruikers bewust van de risico’s bij werken op hoogte én hoe veilig te handelen. Het product is nu klaar om zelfstandig de markt op te gaan. Maar we mogen nog 9 bedrijven blij maken met een gratis toolbox-sessie met VR-bril.

Van den Bos: “De lesmodule bevat veel interactie, animatie en game-elementen. Je bent echt in gevaar. Aan het einde van de module krijgt de gebruiker een overzicht van hoeveel gevaren zijn herkend.”

Valgevaar

Werk je op hoogte, dan is het verstandig om ervoor te zorgen dat je niet kunt vallen. Dat betekent orde en netheid, een vloer zonder gaten en rondom dubbele leuningen en kantplanken. Vanaf 2.5 meter of bij risicoverhogende omstandigheden is dit verplicht. Uit de cijfers blijkt dat medewerkers vaker vallen van plekken lager dan 2,5 meter dan van grote hoogten. Zorg dus altijd voor veiligheidsmaatregelen zoals leuningen.

Interesse in de gratis VR Toolbox?

Om kans te maken op een gratis VR Toolbox stuur dan voor dinsdag 13 juni een mail naar beleidsadviseur Christel Peppelenbos.

Bij grote belangstelling zal er een loting plaats vinden op 14 juni 2023.

De toolbox-training met VR-bril op locatie kost normaal 850 euro. Daarnaast kan men ook zelf de toolbox tegen betaling downloaden en eigen VR-brillen gebruiken. Een VR-bril is verkrijgbaar vanaf 450 euro bij onder meer Coolblue.

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Podcast 'Verhalen in Veiligheid' vertelt belang van veiligheid in aanbestedingen

Hoe ziet veiligheid in aanbestedingen eruit? Hoe kunnen bedrijven de Veiligheidsladder gebruiken om houding en gedrag te kunnen meten? In de podcast 'Verhalen in Veiligheid' geeft Dea Snoeijer, expert veiligheid in de bouw, antwoord op deze vragen.

Woensdag 10 juli 2024
Bouw- en infrasector lanceert nieuw hitteprotocol

In reactie op de toenemende hittegolven en het veranderende klimaat, heeft Volandis in samenwerking met sociale partners AFNL, Bouwend Nederland, CNV, FNV en Waterbouwers een nieuw hitteprotocol ontwikkeld voor de bouw- en infrasector. Dit initiatief biedt een uitgebreide set richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken bij hoge temperaturen.

Zondag 7 juli 2024
Stappenplan handhavingsbeleid dieselmotorenemissies

Begin dit jaar kondigde de Nederlandse Arbeidsinspectie aan strenger te handhaven op de blootstelling aan dieselmotorenemissie. We hebben hierover - samen met andere branches – enkele keren met de inspectie gesproken. Het beleid blijft onveranderd, maar we helpen je graag op weg.