We geven een gratis VR toolbox veilig werken op hoogte weg
Donderdag 1 juni 2023
De VR Toolbox is een applicatie waarmee gebruikers in een 3D omgeving kennis opdoen over de bouw. De eerste lesmodule gaat over het leren herkennen van risico’s en onveilige situaties bij werken op hoogte. De gebruiker loopt door de virtuele bouwplaats en moet proberen veiligheidsrisico’s te herkennen én aangeven hoe te handelen.
Virtuele bouwplaats
De VR Toolbox is een paar jaar geleden met ondersteuning van Bouwend Nederland ontwikkeld door Averell van den Bos. Deze virtual reality leerapplicatie maakt gebruikers bewust van de risico’s bij werken op hoogte én hoe veilig te handelen. Het product is nu klaar om zelfstandig de markt op te gaan. Maar we mogen nog 9 bedrijven blij maken met een gratis toolbox-sessie met VR-bril.
Van den Bos: “De lesmodule bevat veel interactie, animatie en game-elementen. Je bent echt in gevaar. Aan het einde van de module krijgt de gebruiker een overzicht van hoeveel gevaren zijn herkend.”
Valgevaar
Werk je op hoogte, dan is het verstandig om ervoor te zorgen dat je niet kunt vallen. Dat betekent orde en netheid, een vloer zonder gaten en rondom dubbele leuningen en kantplanken. Vanaf 2.5 meter of bij risicoverhogende omstandigheden is dit verplicht. Uit de cijfers blijkt dat medewerkers vaker vallen van plekken lager dan 2,5 meter dan van grote hoogten. Zorg dus altijd voor veiligheidsmaatregelen zoals leuningen.
Interesse in de gratis VR Toolbox?
Om kans te maken op een gratis VR Toolbox stuur dan voor dinsdag 13 juni een mail naar beleidsadviseur Christel Peppelenbos.
Bij grote belangstelling zal er een loting plaats vinden op 14 juni 2023.
De toolbox-training met VR-bril op locatie kost normaal 850 euro. Daarnaast kan men ook zelf de toolbox tegen betaling downloaden en eigen VR-brillen gebruiken. Een VR-bril is verkrijgbaar vanaf 450 euro bij onder meer Coolblue.
Gerelateerd nieuws
Met de Schadelijke Stoffen Assistent kun je op een eenvoudige manier voldoen aan de registratie-eisen van gevaarlijke stoffen, zoals vereist door de Arbowet. Het instrument wordt nog verder ontwikkeld zodat het volledig voldoet aan het 4-stappenplan van de Zelfinspectie Gevaarlijke Stoffen van de Nederlandse Arbeidsinspectie. KAM-coördinator Iris Schuur van Knipscheer Infrastructuur was samen met haar collega nauw betrokken bij de totstandkoming van deze tool.
Veilig en gezond werken is een belangrijk thema in de bouw-, techniek-, infra- en onderhoudswereld. Om te zorgen dat we jaarlijks nul bedrijfsongevallen registreren, is het essentieel dat we continu aandacht aan dit thema besteden. Daarom organiseren de brancheorganisaties in de bouw op 26 maart 2025 alweer de negende editie van de Bewust Veilig-dag.
Sinds dit jaar is de nieuwe Omgevingswet van kracht. In een webinar vertelden we meer over de extra eisen vanuit de Omgevingswet voor het proces van werkvoorbereiding tot aan de uitvoering in relatie tot omgevingsveiligheid. Je kan het webinar nu terugkijken.