Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Webinar standaard voor woningisolatie

Webinar Standaard voor woningisolatie

Zaterdag 26 augustus 2023

Ben jij al bekend met de standaard voor woningisolatie? Weet jij welke eisen straks gelden voor jouw verduurzamingsproject? Laat je vooral informeren tijdens het webinar over de standaard voor woningisolatie, georganiseerd door BZK en RVO. Leden van Bouwend Nederland zijn van harte welkom om deel te nemen. Ferry van Wilgenburg van de Noord-Hollandse Duurzaamheidsalliantie (NHDA) zal een casus presenteren.

Donderdag 14 september 13.30-14.30u

De Standaard voor Woningisolatie laat zien wanneer een bestaande woning goed genoeg is geïsoleerd om de overstap naar gasloos te maken. Particulieren schakelen vaak een bouwbedrijf of een lokale aannemer in voor energiebesparing of een verbouwing. Dat is een goed moment om ook verder te kijken.

Ferdi Licher, directeur Bouwen en Energie bij BZK, vertelt over:

  • het doel van de standaard voor woningisolatie en de beleidsmaatregelen van de Rijksoverheid. Denk daarbij aan de 675.000 woningen die toekomstklaar moeten worden geïsoleerd met de standaard als referentie.
  • de normering dat EFG-label voor huurwoningen vanaf 2029 bij verduurzaming direct naar de standaard voor woningisolatie worden verduurzaamd. Deze normering is in april aangekondigd.
  • de koppeling met de gewijzigde Energieprestatievergoeding (EPV).

Joost Hartlief, senior adviseur Duurzame Bouw bij RVO, gaat in op:

  • Wat houdt de norm in?
  • Hoe is deze tot stand gekomen?
  • Is de standaard ambitieus, of valt het mee?
  • Welke isolatiemaatregelen moet je doorvoeren?

Bouwbedrijf aan het woord:

Verschillende woningbouwcorporaties hebben al ervaringen met de standaard voor woningisolatie als uitgangspunt bij verduurzaming. Ferry Wilgenburg zal namens woningcorporatie Kennemer Wonen en de Noord-Hollandse Duurzaamheidsalliantie ervaringen delen. NHDA – De Noordhollandse Duurzaamheids Alliantie

Quote van Ferry Wilgenburg: "Zowel opdrachtgever, bouwbedrijf als huurder hebben belang bij zo helder mogelijke doelstellingen voor het verduurzamen van woningen. Het gebruik van de standaard biedt die helderheid."

Meld je hier aan voor het webinar: Webinar Standaard voor woningisolatie (rvo.nl)

Volop informatie over de Standaard voor woningisolatie
Op onze website hebben we alle informatie voor je op een rij gezet. Je vindt hier ook een checklist voor het verlagen van de warmtevraag, maatregelen per woningtype en veelgestelde vragen en antwoorden. - Standaard voor woningisolatie - Bouwend Nederland


Foto: Gijs Versteeg

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 juli 2024
Rekentool extra voorwaarden TOjuli beschikbaar

Sinds deze maand gelden er strengere voorwaarden bij de TOjuli-eis. Je kan niet meer volstaan met het vinkje ‘actieve koeling’ binnen de BENG berekeningen. Er gelden enkele aanvullende voorwaarden. Via de website van RVO kan je een rekentool aanvragen voor de vereenvoudigde berekening van de koelcapaciteit.

Woensdag 10 juli 2024
Ook provincie Limburg hanteert ingroeimodel emissieloos bouwen

Najaar 2023 tekenden ruim 45 partijen het convenant Schoon en Emissieloos bouwen. Zo ook de provincie Limburg. De provincie sprak met een aantal grote Limburgse gemeenten af om de methode van gemeente Eindhoven te gebruiken, elk op een eigen ambitieniveau met het convenant SEB als minimumeis.

Vrijdag 5 juli 2024
Hoe klimaatmaatregelen eenvoudig omgezet worden tot commercieel voordeel

Het Klimaatakkoord of de Green Deal zorgen ervoor dat steeds meer bouw- & infrabedrijven moeten aantonen welke impact zij hebben op het klimaat. Ze worden verantwoordelijk gehouden de CO2-uitstoot verder te verlagen. Hiervoor is een accurate CO2-registratie noodzakelijk.