Logo Bouwend Nederland

Webinar Standaard voor woningisolatie

Zaterdag 26 augustus 2023

Ben jij al bekend met de standaard voor woningisolatie? Weet jij welke eisen straks gelden voor jouw verduurzamingsproject? Laat je vooral informeren tijdens het webinar over de standaard voor woningisolatie, georganiseerd door BZK en RVO. Leden van Bouwend Nederland zijn van harte welkom om deel te nemen. Ferry van Wilgenburg van de Noord-Hollandse Duurzaamheidsalliantie (NHDA) zal een casus presenteren.

Donderdag 14 september 13.30-14.30u

De Standaard voor Woningisolatie laat zien wanneer een bestaande woning goed genoeg is geïsoleerd om de overstap naar gasloos te maken. Particulieren schakelen vaak een bouwbedrijf of een lokale aannemer in voor energiebesparing of een verbouwing. Dat is een goed moment om ook verder te kijken.

Ferdi Licher, directeur Bouwen en Energie bij BZK, vertelt over:

  • het doel van de standaard voor woningisolatie en de beleidsmaatregelen van de Rijksoverheid. Denk daarbij aan de 675.000 woningen die toekomstklaar moeten worden geïsoleerd met de standaard als referentie.
  • de normering dat EFG-label voor huurwoningen vanaf 2029 bij verduurzaming direct naar de standaard voor woningisolatie worden verduurzaamd. Deze normering is in april aangekondigd.
  • de koppeling met de gewijzigde Energieprestatievergoeding (EPV).

Joost Hartlief, senior adviseur Duurzame Bouw bij RVO, gaat in op:

  • Wat houdt de norm in?
  • Hoe is deze tot stand gekomen?
  • Is de standaard ambitieus, of valt het mee?
  • Welke isolatiemaatregelen moet je doorvoeren?

Bouwbedrijf aan het woord:

Verschillende woningbouwcorporaties hebben al ervaringen met de standaard voor woningisolatie als uitgangspunt bij verduurzaming. Ferry Wilgenburg zal namens woningcorporatie Kennemer Wonen en de Noord-Hollandse Duurzaamheidsalliantie ervaringen delen. NHDA – De Noordhollandse Duurzaamheids Alliantie

Quote van Ferry Wilgenburg: "Zowel opdrachtgever, bouwbedrijf als huurder hebben belang bij zo helder mogelijke doelstellingen voor het verduurzamen van woningen. Het gebruik van de standaard biedt die helderheid."

Meld je hier aan voor het webinar: Webinar Standaard voor woningisolatie (rvo.nl)

Volop informatie over de Standaard voor woningisolatie
Op onze website hebben we alle informatie voor je op een rij gezet. Je vindt hier ook een checklist voor het verlagen van de warmtevraag, maatregelen per woningtype en veelgestelde vragen en antwoorden. - Standaard voor woningisolatie - Bouwend Nederland


Foto: Gijs Versteeg

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 april 2024
Duurzaamheid raakt ook verzekerbaarheid

Prima als de opdrachtgever duurzaam wil bouwen, maar niet alleen voor risico aannemer! Duurzaamheid is belangrijk en leden van Bouwend Nederland werken er uiteraard aan mee. Door hergebruik van materialen of door gebruik van duurzaam gewonnen natuurlijke bronnen. En daarbij mag verwacht worden dat de aannemer met zijn tijd meegaat qua keuzes van materialen en werkwijzen. Toch is de praktijk weerbarstiger zoals blijkt uit de navolgende 2 voorbeelden uit de schadepraktijk van bouwverzekeringen.

Donderdag 11 april 2024
Duurzaam én veilig werken met Litium-Ion

Lithium-ion accu’s zijn vaak de kerncomponenten van elektromobiliteit en ze leveren een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Door de hoge energiedichtheid en lange levensduur worden deze accu’s heel veel gebruikt. Li-Ion accu’s zijn echter ook gevoelig voor verkeerd gebruik en beschadiging. In deze checklist zet onze verzekeringspartner Howden een aantal aandachtspunten voor veilig werken met Litium-Ion op een rij.

Donderdag 11 april 2024
CBRE verkleint afvalberg van klanten dankzij herbruikbare bekers van Selecta

CBRE, een wereldwijd dienstverlener en investeerder in commercieel vastgoed, introduceert bij haar klanten de ‘Geen Gezeur’-wasservice van Selecta. Werknemers drinken zo uit kwalitatieve herbruikbare koffiebekers die door Selecta ingezameld en gereinigd worden. Dankzij dit initiatief verkleinen klanten van CBRE hun afvalberg aanzienlijk en zijn ze beter gewapend tegen de immer strenge wetgeving rond recycling.