Logo Bouwend Nederland

Webinar ‘Veilig werken met diisocyanaten (o.a. PUR)’

Maandag 15 mei 2023

Vanaf 24 augustus 2023 is het verplicht dat iedere werknemer die met diisocyanaten werkt, bijvoorbeeld in PUR-schuim, hier een speciale training voor heeft gevolgd. Wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Diisocyanaten komen in verschillende producten voor die veel worden gebruikt in de (af)Bouw & Infra. Naast de bekende PUR-schuimbussen zijn er ook lijmen en lakken die diisocyanaten bevatten. En natuurlijk het tweecomponenten PUR-schuim dat gebruikt wordt bij de na-isolatie van kruipruimtes, etc.

In al deze middelen zitten dus diisocyanaten; gevaarlijke stoffen die onder andere allergieën kunnen veroorzaken. Daarom is het vanuit Europese REACH-wetgeving vanaf 24 augustus 2023 verboden om met deze producten te werken zonder daar eerst een speciale training voor gevolgd te hebben. De training is bedoeld om beroepsziekten te voorkomen.

Webinar 30 mei 10.00 uur

In het webinar ‘Veilig werken met diisocyanaten (o.a. PUR)’ op dinsdag 30 mei 10:00 uur staat de nieuwe wet- en regelgeving centraal en hoe jij daar mee om kunt gaan. Hoe kun jij als werkgever, KAM’er of HR-adviseur aan deze nieuwe eisen voldoen? En waarom is deze regelgeving ingevoerd?

Specialisten aan het woord

Specialisten Christel Peppelenbos, Luc Turkenburg en Johan Timmerman nemen je mee in de wet- en regelgeving rondom gevaarlijke stoffen, de Europese training en aan welke voorwaardes je moet voldoen. Aan het einde van dit webinar heb je handvatten om je werknemers op een veilige manier te laten werken met diisocyanaten en weet je hoe je aan de nieuwe eisen kunt voldoen.

Aanmelden

Meld je snel aan voor het webinar. Je ontvangt een link waarmee je op 30 mei gratis kunt deelnemen. Tijdens het webinar kun je ook vragen stellen.

Ben je 30 mei niet in de gelegenheid om te kijken? We publiceren na afloop een nieuwsbericht met link om het webinar terug te kijken.

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 april 2024
Extra maatregelen nodig om veiliger te werken op de vluchtstrook

Veilig werken vraagt om een gemeenschappelijk doel en een goede samenwerking tussen alle betrokken partners. Daarom stelden we met begin dit jaar samen met brancheorganisaties Cumela, MKB Infra, Techniek Nederland, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) een duidelijk statement met hoge doelen op. Onze boodschap aan Rijkswaterstaat en andere wegbeheerders luidt: er zijn aanvullende maatregelen nodig om veilig te werken op de vluchtstrook. Mede dankzij ons statement zijn partijen in korte tijd dichter bij elkaar gekomen en zijn de gesprekken geïntensiveerd. We willen beide hetzelfde, veiliger werken en dat gaat niet vanzelf.

Maandag 15 april 2024
Week van 'Hee, ben jij oké?' van start

In de bouw-, infra- en installatiesector mag je zijn wie je bent of wilt zijn. Deze week van 15 t/m 21 april is het de Week van 'Hee, ben jij oké?'. Dit landelijke initiatief heeft tot doel om samen met heel veel organisaties en bedrijven onze sector inclusiever en sociaal veiliger te maken. Doe mee en sta samen met andere bedrijven in de week van 'Hee, ben jij oké?' stil bij inclusie, diversiteit en sociale veiligheid.

Vrijdag 12 april 2024
Berghege Heerkens: veilig werken kan altijd, geen excuus

Tijdens de Bewust Veilig-dag introduceerde Berghege Heerkens bouwgroep mascotte BRAM en de veilige vijf regels. Deze mascotte is bedacht als rode draad door alle activiteiten om veiliger te werken. "Veilig werken kan altijd", benadrukt veiligheidskundige Ingrid van der Wielen.