Wet kwaliteitsborging (Wkb) en Omgevingswet uitgesteld naar 1 juli 2022
Donderdag 27 mei 2021
De invoering van de Omgevingswet wordt zes maanden uitgesteld. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag bekend gemaakt. De belangrijkste reden is dat het onderliggende ict-systeem nog onvoldoende op orde is.
Gemeenten vrezen dat het systeem grote projecten nog niet goed kan verwerken en daardoor vertragingen ontstaan. Het ministerie richt zich nu op invoering van beide wetten op 1 juli 2022.
Ook uitstel voor Wkb
Omdat de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) nauw is verweven met de Omgevingswet zal ook de Wkb later ingaan. De inhoud van de Wkb wordt niet aangepast. Dat geeft onze leden (en gemeenten) de mogelijkheid om zich voor te bereiden op de praktijk via trainingen en het begeleidingstraject en te leren wat nodig is in proefprojecten.
We ondersteunen bedrijven met voorlichtingsbijeenkomsten en met een praktijkgericht trainingsaanbod met een uitgebreid begeleidingstraject via de Academy. Kom goed voorbereid bij de start en ga dus nu aan de slag.
Oproep: Wkb-ledenvoordeel?
De invoering van de Wkb heeft enorme impact op je bedrijfsvoering, dus we willen hier interessante ledenvoordelen voor ontwikkelen. Uiteraard hebben we jouw input nodig. Heb je een idee? Stuur een bericht naar de afdeling Ledenvoordelen of bel 079-3252166.
Gerelateerd nieuws
Sinds 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht. Deze wet heeft grote consequenties voor de organisatie van de kwaliteitsborging bij alle bouw- en infrabedrijven.
Op 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingegaan. Daarbij is kwaliteitsborging verplicht voor nieuwe bouwwerken in gevolgklasse 1, zoals eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden. Het voornemen was om per 1 januari 2025 ook bij verbouwen kwaliteitsborging verplicht te stellen. Gisteren heeft minister Hugo de Jonge de Tweede Kamer geïnformeerd dat het besluit hierover een half jaar is uitgesteld.
Vanaf 2024 wordt stapsgewijs kwaliteitsborging ingevoerd. In deze animatie van BZK wordt goed uitgelegd waar particuliere opdrachtgevers rekening mee moeten houden en welke afspraken zij moeten maken met jou als aannemer, de architect en de adviseurs. Werk je voor particuliere opdrachtgevers, dan kan je hen op deze animatie wijzen.