Zwaarwerkregeling: Leo geniet inmiddels van elke seconde
Woensdag 22 november 2023
Sjouwen, stucen, trap op trap af, beton storten, kruiwagens vol met kilo's cement verplaatsen en lange dagen maken. Zo zagen de 49 jaar werken in de bouw eruit voor Leo Scholman (67 jaar). Drie jaar geleden stopte hij met werken dankzij de zwaarwerkregeling. Hoe heeft hij dat ervaren?
"Ik begon met werken toen ik vijftien jaar was als timmerman. Ik heb mij steeds weten op te werken tot leermeester." Zo werd de leergierige Leo al snel metselaar, toen stukadoor en uiteindelijk tegelzetter. "De laatste 25 jaar heb ik gewerkt als tegelzetter en heb ik veel jongens mogen opleiden." Leo heeft veel gezien en gedaan en heeft dat altijd geprobeerd over te brengen op de volgende generatie.
'Mijn vrouw gaf de doorslag'
Voor Leo kwam de regeling precies op het juiste moment. "Op een gegeven moment merk je dat je niet meer meekomt met die jongens. Je lijf wil niet meer zoals eerst." Dus toen zijn werkgever hem ruim drie jaar geleden vertelde over de zwaarwerkregeling kwam dat als geroepen. Leo voegt toe: "Mijn werkgever zei zelf: 'Het is goed zo, ik denk dat je dit moet aannemen'. Daar hoefde ik dan ook niet lang over na te denken. "Ik vond het gelijk een goed idee en de gedachte gaf mij rust. Mijn vrouw gaf de doorslag en moedigde mij echt aan van deze regeling gebruik te maken."
'Weer mijn eigen tijd bepalen'
Het zwarte gat waar men de Leo voor waarschuwde, is nooit gekomen. "Onze dagen vullen zich vanzelf en ik heb mij nog geen minuut verveeld." Zijn vrouw beaamt dit en is erg blij met hun tijd samen. "We zijn al 45 jaar getrouwd zonder een dag ruzie", vertelt Leo trots. "Ze miste het gezelschap en nu is zij ook sinds een paar maanden thuis, dus kunnen we echt samen optrekken." Het geheim is dat je elkaar moet vrijlaten maar ook moet opvangen. "Als ik een flink stuk wil fietsen en zij heeft al andere plannen, dan is dat natuurlijk helemaal prima", zegt Leo lachend. Ze gaan graag naar hun vakantiehuis in Drenthe om van de natuur te genieten. "Fiets op de auto en dan een stuk rijden, lunchen, fietsen en weer inladen en terug. Ik geniet zo van het feit dat ik mijn tijd zelf kan bepalen, niets moet meer en niemand zit achter je aan."
Klusjesman
Helemaal stilzitten hoeft Leo niet, want familie en vrienden weten hem zeker nog te vinden voor allerlei klusjes. "Ik ben bij de buurman de trapleuning aan het maken, die had hij weggezaagd. Dan bel ik even mijn oude chef en regel ik hout." Ook zijn zoon helpt hij graag waar hij kan, of dit nu met advies is of met zijn handen. "Zo blijf ik toch bezig met het vak en help ik ondertussen waar ik kan. Ik ben nog regelmatig in de schuur te vinden om te knutselen en te rommelen. Dat vind ik heerlijk."
'Ik gun iedereen dit'
"Ik hoop dat de regeling ook na 2025 nog blijft bestaan, ook voor collega's met een andere financiële situatie. Het is gewoon zwaar in de bouw, ondanks dat er een hoop is verbeterd door gebruik van machines blijft het een aanslag op je lijf." Hij is zich ervan bewust dat hij mazzel heeft gehad met zo'n goede werkgever en dat hij deze regeling kon treffen. "De laatste woorden van mijn chef waren: 'Het icoon van het bedrijf vertrekt.' Als je dat hoort kan je met een goed gevoel afsluiten en van je vrije tijd gaan genieten."
Meer weten?
Alles lezen over de zwaarwerkregeling? Dat kan op deze speciale website.
Gerelateerd nieuws
Op woensdag 6 november vervolgden werkgevers en werknemers hun overleg over een nieuwe cao bouw & infra. De onderlinge sfeer was goed en standpunten en belangen werden afgetast. Alhoewel er nog geen concrete afspraken zijn gemaakt is er veel ter tafel gekomen.
Werkgevers en werknemers zijn vandaag gestart met onderhandelen over een volgende cao Bouw & Infra en hebben elkaars voorstellenbrieven in ontvangst genomen, de standpunten toegelicht en wederzijds vragen gesteld ter verduidelijking.
We begrijpen dat de invoering van het nieuwe functie- en loongebouw voor veel bedrijven een grote uitdaging is. Daarom hebben cao-partijen in onderling overleg een nieuwe invoeringsdatum vastgesteld op 31 december 2025. Dit biedt bedrijven meer tijd om de nodige stappen te zetten en het nieuwe systeem zorgvuldig te implementeren.