Logo Bouwend Nederland

'Een hein-gesprekje maken is appeltje-eitje'

Maandag 13 februari 2023

De chatgenerator van hein® was nog maar net gelanceerd, of Nico Visser ging ermee aan de slag. De Coördinator Marketing en Communicatie gebruikte een bestaand hein-gesprekje voor zijn eigen campagne bij Dijkstra Groep. Vanwege de enthousiaste reacties laat hij nu een hele set gesprekjes maken.

Nico, waarom ben je zo enthousiast over het hein-gesprekje?

"Tijdens een veiligheidsoverleg liet iemand me de posters en de bijbehorende tool zien. Ik was meteen om. Het voorbeeld dat ik zag – over Teamsen in de auto – was erg herkenbaar. Hier moeten we wat mee, dacht ik."

Was het moeilijk om zo'n gesprekje te maken?

"Nee hoor, appeltje-eitje. Ik heb een van de hein-gesprekjes op veiligmethein.nl/hein-gesprekje gebruikt. Die kun je gewoon kopiëren of downloaden. De poster over Teamsen sloot perfect aan bij onze eigen campagne. Een kwestie van knippen en plakken dus. Een half uur na het overleg was de poster al klaar."

Wat waren de reacties?

"Ik heb de poster eerst gedropt bij een collega die over veiligheid gaat. Die vond 'm sterk vanwege de herkenbaarheid. Daarna bij Bernard, de collega die op de foto staat. Hij was vooral enthousiast vanwege de humor. We hebben de poster eerst opgehangen aan de wand tegenover het toilet. Iedereen die uit de wc kwam, stopte even om het hein-gesprekje te lezen. We zagen dat het echt de aandacht trok."

Hoe ga je het hein-gesprekje verder inzetten?

"Deze poster hangt nu op meerdere plekken. Daarnaast hebben we de organisatie achter hein gevraagd om een hele serie gesprekjes te ontwikkelen met andere thema’s die voor ons relevant zijn. Daarbij gebruiken we bewust foto's van eigen medewerkers, zodat je als lezer in alles voelt: 'ja, dit voelt écht', 'die excuus-guusjes herken', 'aanspreken kan eigenlijk prima zo'."

Een blijvertje in jullie veiligheidscommunicatie?

"Zeker! Zo'n gesprekje maakt iedereen op een laagdrempelige manier bewust van veiligheid. Het stimuleert dat we elkaar aanspreken. Dat is precies wat we nodig hebben. Als iedereen de taal van hein spreekt, wordt het echt veiliger in de bouw." 

Lees meer over het hein-gesprekje of meld je aan voor de Bewust Veilig-masterclass.

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 april 2024
Extra maatregelen nodig om veiliger te werken op de vluchtstrook

Veilig werken vraagt om een gemeenschappelijk doel en een goede samenwerking tussen alle betrokken partners. Daarom stelden we met begin dit jaar samen met brancheorganisaties Cumela, MKB Infra, Techniek Nederland, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) een duidelijk statement met hoge doelen op. Onze boodschap aan Rijkswaterstaat en andere wegbeheerders luidt: er zijn aanvullende maatregelen nodig om veilig te werken op de vluchtstrook. Mede dankzij ons statement zijn partijen in korte tijd dichter bij elkaar gekomen en zijn de gesprekken geïntensiveerd. We willen beide hetzelfde, veiliger werken en dat gaat niet vanzelf.

Maandag 15 april 2024
Week van ‘Hee, ben jij oké?’ van start

In de bouw-, infra- en installatiesector mag je zijn wie je bent of wilt zijn. Deze week van 15 t/m 21 april is het de Week van 'Hee, Ben Jij Oké?'. Dit landelijke initiatief heeft tot doel om samen met heel veel organisaties en bedrijven onze sector inclusiever en sociaal veiliger te maken. Doe mee en sta samen met andere bedrijven in de week van ‘Hee, ben jij oké?’ stil bij inclusie, diversiteit en sociale veiligheid.

Vrijdag 12 april 2024
Berghege Heerkens: veilig werken kan altijd, geen excuus

Tijdens de Bewust Veilig-dag introduceerde Berghege Heerkens bouwgroep mascotte BRAM en de veilige vijf regels. Deze mascotte is bedacht als rode draad door alle activiteiten om veiliger te werken. "Veilig werken kan altijd", benadrukt veiligheidskundige Ingrid van der Wielen.