Logo Bouwend Nederland

Duurzaam én veilig werken met Litium-Ion

Donderdag 11 april 2024

Lithium-ion accu’s zijn vaak de kerncomponenten van elektromobiliteit en ze leveren een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Door de hoge energiedichtheid en lange levensduur worden deze accu’s heel veel gebruikt. Li-Ion accu’s zijn echter ook gevoelig voor verkeerd gebruik en beschadiging. In deze checklist zet onze verzekeringspartner Howden een aantal aandachtspunten voor veilig werken met Litium-Ion op een rij.

In de snel evoluerende bouwsector, waar innovatie en efficiëntie de sleutel zijn tot succes, worden lithium-ion accu's steeds vaker ingezet als een krachtige en duurzame energiebron. Deze accu's drijven een breed scala aan gereedschappen en apparatuur aan, van elektrisch handgereedschap tot mobiele werkstations. Echter, met de toenemende afhankelijkheid van deze technologie komen ook de risico's naar voren die verbonden zijn aan het gebruik en beheer van lithium-ion accu's in de bouwomgeving.

Veilig omgaan met deze accu's is niet alleen belangrijk voor de bescherming van werknemers, maar ook om vertragingen en mogelijke schade aan gereedschappen te voorkomen. Denk aan incidenten zoals oververhitting, lekkage of zelfs explosies.

Checklist veilig werken met Lithium-Ion

In deze checklist zetten we een aantal aandachtspunten voor veilig werken met Litium-Ion op een rij.

  • Lithium-Ion accu’s hebben voor- en nadelen
  • Li-Ion accu’s kunnen exploderen en in brand vliegen
  • Tips om een Lithium-Ion batterij brand te voorkomen
  • Veilig laden en opslag in een brandveilige accukast
  • Wetgeving opslag Lithium-Ion batterijen
  • Hoe kan een bedrijf toetsen aan de PGS-37 norm?

 

Download hier de Checklist

 

Dit artikel richt zich op het informeren van professionals in de bouwsector over de potentiële risico's die verbonden zijn aan het gebruik van lithium-ion accu's. Het biedt waardevolle inzichten en praktische tips om deze risico's te minimaliseren. Van het juiste onderhoud en opslagpraktijken tot het hanteren van beschadigde accu's, het doel is om een veilige werkomgeving te bevorderen en de risico’s te minimaliseren. Door preventieve maatregelen in acht te nemen en de aanbevolen procedures te volgen, kunnen bouwprofessionals de veiligheid op de werkplek garanderen en de levensduur van hun apparatuur maximaliseren. Zo blijft de bouwsector vooroplopen in zowel innovatie als veiligheid.

 

Meer weten over de risico’s?

Neem contact met onze afdeling Ledenvoordelen via 079 3 252 166 of via voordeel@bouwendnederland.nl

BNL Ledenvoordeel

Gerelateerd nieuws

Donderdag 16 mei 2024
Podcast: Wat komt er kijken bij een publiek warmtebedrijf?

In 2050 moeten alle woningen en gebouwen aardgasvrij zijn en over op andere vormen van warmte. Als tussenstap moeten in 2030 een half miljoen woningen aangesloten zijn op een warmtenet. Publieke warmtebedrijven spelen hierin een belangrijke rol. Maar hoe werkt dat nou precies? Je hoort het in de podcastserie Expeditie Energie.

Woensdag 8 mei 2024
CROW-richtlijn Warm Mix Asfalt ligt nu ter visie

Vanaf 1 januari 2025 is Warm Mix Asfalt het nieuwe standaard asfaltmengsel. Met het doel om de duurzaamheid van asfaltwegverhardingen te verbeteren en schadelijke emissies te verminderen. Om deze transitie te begeleiden heeft CROW de Richtlijn Warm Mix Asfalt opgesteld. Het gaat om een op zichzelf staande CROW-richtlijn. De richtlijn ligt nu ter visie. Reageren kan tot en met 15 juni.

Woensdag 8 mei 2024
Verzeker je van lage stabiele energieprijzen via Bouwend Nederland partner Atlas Power and Gas

Binnen de energiemarkt heerst er veel onzekerheid. De onrust in landen waaruit wij een belangrijk deel van onze energie halen baart veel energiebedrijven zorgen. Dit zorgt voor sterk wisselende energietarieven en dure lange termijn contracten.