Logo Bouwend Nederland

Dick de Vries: Digitale veranderingen kosten tijd, maar leveren ook veel tijd op

Woensdag 9 augustus 2023

Deze week vertelt Dick de Vries van KWS Infra, deelnemer aan Platform Build, welke digitale stappen zij hebben gemaakt. Uit ons trendonderzoek blijkt dat de bouw- en infrasector oprukt naar de digitale voorhoede. Inmiddels heeft bijna driekwart zijn processen grotendeels gedigitaliseerd. Voor een sector met overwegend mkb-bedrijven is dat een heel goede prestatie. In regio Noord delen ondernemers graag kennis en wisselen ze ervaringen uit. Dat kan via de Contactgroep Digitalisering of via Platform Build.

Projectleider Dick de Vries is al jaren bezig met digitalisering: de administratie gebeurt nu vrijwel volledig digitaal. Het grote voordeel van deze digitaliseringsstap is dat de gegevens actueel zijn en je direct overzicht hebt. Doordat alles digitaal beschikbaar is, heb je ook buiten op de bouwplaats alle gegevens direct bij de hand. Collega’s bij KWS Infra bewogen makkelijk mee met de veranderingen op gebied van digitalisering. Dick benadrukt dat het belangrijk is om veel tijd te besteden aan het duidelijk maken van de voordelen en dan gaat het vanzelf. Het allerbelangrijkste is om zelf 100% achter je plannen te staan en ook de successen met elkaar te delen.

Benieuwd naar het verhaal van Dick? Bekijk de video:

Meer inspiratie

We ondersteunen leden op verschillende manieren bij het digitaliseren van hun administratie of organisatie. Ook de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen stelt eisen aan de IT-inrichting. Je vindt alle informatie en tools via deze speciale website.

De Contactgroep Digitalisering biedt leden een vertrouwde omgeving om inspiratie op te doen en te sparren met collega-bouwbedrijven. De eerstvolgende contactgroepen in regio Noord staan gepland op maandag 18 september en dinsdag 28 november (van 14 tot 17 uur). Ben jij de volgende keer ook aanwezig bij de contactgroep? Je bent als lid van harte welkom! Mocht je je willen aansluiten bij de contactgroep en/of opgenomen willen worden op de verzendlijst, neem contact op met Willemijn Visscher.

Platform Build is een online community voor digitalisering van de bouw- en infrasector. Platform Build organiseert regelmatig bijeenkomsten over thema's als 'nieuwe digitale technologieën' en 'informatie-uitwisseling binnen het omgevingsmanagement bij infraprojecten'. Leden maar ook niet-leden van Bouwend Nederland kunnen gebruik maken van de online community rondom digitalisering. Doel is om laagdrempelig kennis te ontsluiten rondom digitalisering, met waar mogelijk regionale partners. Het onderwijsaanbod, aanbieders en leveranciers die actief zijn op het gebied van digitalisering worden samengebracht in één omgeving met bouw- en infrabedrijven. Dit geeft de kans om eenvoudig een vraag te stellen, om van elkaar te leren maar bovenal om samen te bouwen aan een meer gedigitaliseerde toekomst. De volgende bijeenkomst vanuit platform Build staat gepland op 10 oktober met als thema 'WKB en digitalisering'. Voor deze en meer activiteiten, kijk op Platform Build

Willemijn Visscher
Coördinator meerjarenprogramma's
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 19 april 2024
digiDeal maakt van DICO dé standaard voor digitale gegevensuitwisseling

Aedes en OnderhoudNL gaan samen de inzet van de DICO standaard voor digitale gegevensuitwisseling stimuleren. Een digiDeal bezegelt de samenwerking met Ketenstandaard (eigenaar en beheerder van de DICO standaard) en digiGO (hét platform voor het versnellen van de digitale samenwerking in de ontwerp, bouw-, en technieksector). Voor bouwbedrijven die met corporaties samenwerken is dit een goede en belangrijke stap naar een efficiënte uitwisseling van gegevens.

Donderdag 11 april 2024
Invoering NIS2 wetgeving in Nederland vertraagd

Met de aankomende NIS2 wet komt er veel op bedrijven en hun mkb-toeleveranciers af. De invoeringsdatum van 18 oktober 2024 wordt in Nederland niet gehaald, maar wél in de landen die ons omringen. Dus doe je zaken met bedrijven over de grens, houd er dan rekening mee dat je opdrachtgever eisen kan stellen aan je digitale veiligheid.

Donderdag 11 april 2024
Publicatie voor opdrachtgevers: geef ruimte aan innovaties

Onze nieuwe publicatie beschrijft voor opdrachtgevers hoe ze out of the box oplossingen kunnen stimuleren. Natuurlijk mag je hen er ook op wijzen.