1. Home
  2. Nieuws
  3. Convenant op naar duurzamer asfalt in het noorden

Convenant: op naar duurzamer asfalt in het Noorden

Vrijdag 12 juli 2024

Overheden, brancheorganisaties en marktpartijen in de drie noordelijke provincies zetten samen in op duurzamer asfalt. Daarvoor hebben ze de afgelopen weken hun handtekening gezet onder een convenant. De ondertekenaars streven naar minder soorten asfalt, een duurzamere samenstelling en productie op een lagere temperatuur. Daarnaast zetten ze in op hergebruik van asfalt en verduurzaming van de vier asfaltcentrales.

"Provinciale en gemeentelijke overheden willen hun milieu-impact verkleinen. De verduurzaming van de asfaltketen is daarvoor een uitstekend instrument", zegt Tobias Strating, namens de aandeelhouders van asfaltcentrale APW. "Infraprojecten zijn grote investeringen voor overheidsorganisaties én ze hebben een grote milieu-impact. Dat komt door de grondstoffen die worden gebruikt en door de CO2-uitstoot. Als overheden hun voetafdruk willen verkleinen, zijn er in de infra goede stappen te zetten. Met name bij de productie van asfalt is veel winst te behalen."

Minder verschillende asfaltsoorten

Die winst is te halen op verschillende manieren, zegt Sander Wubbolts, onze regiomanager van regio Noord. "In het convenant is vastgelegd dat we in het Noorden streven naar het gebruik van minder verschillende asfaltsoorten. Dat scheelt in de productiekosten. Daarnaast willen we duurzamere soorten gebruiken. De meest milieubelastende soort, blanke bitumen, wordt helemaal uitgefaseerd en we willen meer biobased bindmiddelen gebruiken. Bovendien streven we naar lagere productietemperaturen en meer hergebruik van bestaand asfalt."

Ondertekenaars

Het convenant is ondertekend door de provincies Drenthe, Friesland en Groningen en de hoofdsteden Assen, Leeuwarden en Groningen. Daarnaast staan de handtekeningen van Bouwend Nederland, NL Ingenieurs en Circulair Friesland, menginstallatie Overijssel eronder en van de asfaltcentrales in Staphorst, Kootstertille en Westerbroek. Ook diverse marktpartijen verbinden zich aan de afspraken.

Noorden als koploper

Het noorden toont zich koploper met dit convenant, stelt Harm Beerda van Circulair Friesland. Hij bracht twee jaar geleden op verzoek van de provincie Fryslân de ondertekenende partijen voor het eerst bij elkaar. "Het was veelzeggend dat bij de ondertekening in Groningen een vertegenwoordiger van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aanwezig was. Nergens in Nederland zijn alle partijen uit de asfaltketen zo ver met verduurzamingsafspraken als in het noorden. Onze samenwerking is ook al als goed voorbeeld in een Kamerbrief genoemd."

Wat Beerda hoopgevend vindt: "Een convenant blijft soms bij mooie woorden, maar bij de ondertekeningssessies in de drie provincies werd duidelijk dat de bestuurders hier écht werk van willen maken en ook bereid zijn daarvoor een beperkt financieel risico te lopen."

Vooralsnog hebben alleen de drie hoofdstedelijke gemeenten hun handtekening gezet. Dat is een bewuste keuze, vertelt Tobias Strating. "In Leeuwarden, Groningen-stad en Assen is meer capaciteit en kennis dan bij de omliggende gemeenten. Het idee is dat dit convenant zich verder verspreidt naar de andere gemeenten in de provincie. Zij kunnen aanhaken bij de afspraken en bij de kennis en ervaring die in de hoofdstad is opgedaan. Zo hoorde ik dat de gemeente Heerenveen haar belangstelling al bij de gemeente Leeuwarden kenbaar heeft gemaakt."

Zekerheid voor de sector

Voor de drie asfaltcentrales betekent het convenant dat ze naar de toekomst kunnen kijken. "Alle drie centrales in Westerbroek, Staphorst en Kootstertille zijn aan vernieuwing toe", zegt Wubbolts. "Dit convenant is een belangrijke steun in de rug om die investeringen in te vullen en aan te gaan. Ze weten nu zeker dat er een markt is voor duurzamere productie en duurzamere asfaltsoorten." Ook voor infrabedrijven geeft het convenant meer zekerheid. "Deze afspraken helpen iedereen om te voldoen aan duurzaamheidsdoelstellingen en de race naar de laagste prijs – ten koste van het milieu – achter ons te laten."

Het prijsargument is bovendien relatief, vult Beerda aan. "Europese regels verplichten ons steeds meer om milieubelasting te vertalen in geld. Op termijn zijn we dus met duurzamer asfalt goedkoper uit. Het is mooi om te zien dat we als marktpartijen en overheid daar nu al mee aan de slag gaan, in een hele goede onderlinge samenwerking."

Yannick Bos
Adviseur markt & overheid - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 3 september 2024
Nieuw tv-seizoen 'De bouw maakt het' start 7 september

In het nieuwe seizoen van het RTL4-programma 'De bouw maakt het' duikt presentator Daan Nieber weer in de wereld van de bouw en infrastructuur. We krijgen een nieuw, exclusief kijkje achter de hekken van de bouwplaats en ontmoeten de passievolle bouwers die werken aan het Nederland van de toekomst. Van uitvoerder tot grondwerker en van hypermoderne 3D-printers tot historische restauratie: de bouw maakt het allemaal.

Maandag 2 september 2024
Ga jij mee naar de verbreding van de A1 bij Apeldoorn?

Momenteel wordt de A1 verbreed tussen Apeldoorn en Twello. De verbreding van dit deel van de A1, een traject van 15 kilometer, is een duurzaam voorbeeld voor toekomstige infraprojecten. Stap voor stap zijn we hier op weg naar een emissieloze, circulaire uitvoering vol nieuwe technieken. Het verduurzamen van de gehele keten maakt dit project uniek. De verbreding van de A1 Apeldoorn-Twello is in april 2025 gereed.

Woensdag 28 augustus 2024
Wijziging van de Regeling bodemkwaliteit 2022

Op 21 augustus 2024 is een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit 2022 in de Staatscourant geplaatst. De wijziging bestaat uit het herstellen van een aantal verkeerde verwijzingen. Ook bevat deze een actualisatie van verwijzingen naar normdocumenten in bijlage C van de regeling. De wijziging treedt in werking op 1 oktober 2024. Periodiek vinden wijzigingen plaats in de Rbk 2022, zoals met deze wijzigingsregeling.