Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Gezamenlijk het aansluitproces optimaliseren staat centraal tijdens bijeenkomst in emmen

Gezamenlijk het aansluitproces optimaliseren staat centraal tijdens bijeenkomst in Emmen

Vrijdag 22 maart 2024

‘Samen beter aansluiten, dat wil toch iedereen?’, was de slogan op de uitnodiging voor de bijeenkomst van 18 maart in het stadion van FC Emmen. Desondanks bleek tijdens de bijeenkomst, georganiseerd door Grond’G, MijnAansluiting en Bouwend Nederland, dat de praktijk weerbarstig is. Mede gevoed door de personeelstekorten en verschillende (maatschappelijke) transities, waardoor de vraag naar elektra, gas, media en water sterk verandert, vraagt het op tijd realiseren van de gewenste aansluiting om een steeds betere afstemming tussen opdrachtgever, netbeheerder, bovengrondse aannemer, ondergrondse aannemer en de gemeente als vergunningverlener. Het versterken van de aansluitketen en het toepassen van slimme innovaties, was tijdens deze volgeboekte bijeenkomst in Emmen, dan ook hét centrale thema.

De rol van elektrificatie in de energietransitie, een grote uitdaging

De plenaire spreker van de dag was Thijs Derksen, manager Net- & Capaciteitsmanagement Laagspanning en Middenspanning bij Enexis. Hij stond stil bij de aanpak van de energietransitie, waarbij elektrificatie van het energiesysteem vaak als dé oplossing wordt gezien.

Dit leidt echter tot toenemende transportschaarste op het elektriciteitsnet. Vandaar dat Enexis vol inzet op het verzwaren en slimmer benutten van haar elektriciteitsnet. Daarbij zoekt het samen met de ondergrondse aannemers naar opschaalmogelijkheden, vraagt het bouwaannemers zo vroeg als mogelijk is concreet te worden in de ontwikkelplannen en in het technische ontwerp het elektriciteitsnet te ontzien en vraagt het gemeenten om snel concreet te worden in de duurzaamheidsplannen, grond te reserveren voor energie en infrastructuur en bestaande procedures waar mogelijk maximaal te versnellen.

Deelsessies in het teken van optimalisatie van de keten

Na de plenaire sessie vonden er drie deelsessies plaats, gericht op het optimaliseren van het aansluitproces. Want juist problemen in het aansluitproces zorgen voor onnodig capaciteitsverlies. Capaciteit die we juist nu zo hard nodig hebben. Marco Kock ging in dat kader het gesprek aan over de nieuwe standaard aansluitwijze in Grond’G gebied en de rol van de Prefab meterkast daarin. Eefje van Woerkom zoomde in haar sessie in op de schouwprocedure en Luc van Sas richtte zich op het effectief indienen van een aanvraag op Mijnaansluiting.nl. De sessies leidden daarbij tot goede gesprekken en de nodige op- en aanmerkingen om het aansluitproces te verbeteren.

Stamppot markeert het einde van de dag

Aan het einde van de dag was er tijdens het stamppotbuffet tijd om na te praten, te netwerken en te genieten van de mooie locatie. De bijeenkomst werd door velen als geslaagd ervaren en ook de opgehaalde feedback gaf de gesprekleiders de mogelijkheid om het aansluitproces verder te optimaliseren. En dat wil uiteindelijk iedereen.

Yannick Bos
Adviseur markt & overheid - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Oost aan de slag met de ontwikkeling van je medewerkers

De bouwsector staat bekend om zijn dynamiek en constante ontwikkeling. In deze snel veranderende industrie is het essentieel dat bedrijven en hun werknemers zich blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aanleren. Regio Oost heeft hierop ingespeeld en een workshop georganiseerd die is gericht op de leercultuur binnen de sector.

Maandag 22 juli 2024
Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.

Maandag 22 juli 2024
Buitenlandse bouwers leren taal én vak in Oost

De komende jaren moeten in Nederland bijna een miljoen woningen gebouwd worden, maar goede vakmensen zijn schaars. Daarom zijn arbeidsmigranten hele waardevolle krachten voor de bouwsector. Een aantal medewerkers van Heutink Bouwgroep volgt een traject bij het Deltion College waarin ze zowel gerichte vakkennis opdoen als hun beheersing van de Nederlandse (bouw)taal verbeteren. Daardoor worden ze breder inzetbaar.