Logo Bouwend Nederland

Gezamenlijk het aansluitproces optimaliseren staat centraal tijdens bijeenkomst in Emmen

Vrijdag 22 maart 2024

‘Samen beter aansluiten, dat wil toch iedereen?’, was de slogan op de uitnodiging voor de bijeenkomst van 18 maart in het stadion van FC Emmen. Desondanks bleek tijdens de bijeenkomst, georganiseerd door Grond’G, MijnAansluiting en Bouwend Nederland, dat de praktijk weerbarstig is. Mede gevoed door de personeelstekorten en verschillende (maatschappelijke) transities, waardoor de vraag naar elektra, gas, media en water sterk verandert, vraagt het op tijd realiseren van de gewenste aansluiting om een steeds betere afstemming tussen opdrachtgever, netbeheerder, bovengrondse aannemer, ondergrondse aannemer en de gemeente als vergunningverlener. Het versterken van de aansluitketen en het toepassen van slimme innovaties, was tijdens deze volgeboekte bijeenkomst in Emmen, dan ook hét centrale thema.

De rol van elektrificatie in de energietransitie, een grote uitdaging

De plenaire spreker van de dag was Thijs Derksen, manager Net- & Capaciteitsmanagement Laagspanning en Middenspanning bij Enexis. Hij stond stil bij de aanpak van de energietransitie, waarbij elektrificatie van het energiesysteem vaak als dé oplossing wordt gezien.

Dit leidt echter tot toenemende transportschaarste op het elektriciteitsnet. Vandaar dat Enexis vol inzet op het verzwaren en slimmer benutten van haar elektriciteitsnet. Daarbij zoekt het samen met de ondergrondse aannemers naar opschaalmogelijkheden, vraagt het bouwaannemers zo vroeg als mogelijk is concreet te worden in de ontwikkelplannen en in het technische ontwerp het elektriciteitsnet te ontzien en vraagt het gemeenten om snel concreet te worden in de duurzaamheidsplannen, grond te reserveren voor energie en infrastructuur en bestaande procedures waar mogelijk maximaal te versnellen.

Deelsessies in het teken van optimalisatie van de keten

Na de plenaire sessie vonden er drie deelsessies plaats, gericht op het optimaliseren van het aansluitproces. Want juist problemen in het aansluitproces zorgen voor onnodig capaciteitsverlies. Capaciteit die we juist nu zo hard nodig hebben. Marco Kock ging in dat kader het gesprek aan over de nieuwe standaard aansluitwijze in Grond’G gebied en de rol van de Prefab meterkast daarin. Eefje van Woerkom zoomde in haar sessie in op de schouwprocedure en Luc van Sas richtte zich op het effectief indienen van een aanvraag op Mijnaansluiting.nl. De sessies leidden daarbij tot goede gesprekken en de nodige op- en aanmerkingen om het aansluitproces te verbeteren.

Stamppot markeert het einde van de dag

Aan het einde van de dag was er tijdens het stamppotbuffet tijd om na te praten, te netwerken en te genieten van de mooie locatie. De bijeenkomst werd door velen als geslaagd ervaren en ook de opgehaalde feedback gaf de gesprekleiders de mogelijkheid om het aansluitproces verder te optimaliseren. En dat wil uiteindelijk iedereen.

Yannick Bos
Adviseur markt & overheid - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 april 2024
Excursie transformatie Geertruiden NXT en jaarvergadering

Wij nodigen je graag uit voor een excursie naar het voormalig Sint Geertruiden Ziekenhuis en de jaarvergadering bij Van der Valk in Deventer op 15 mei aanstaande. De excursielocatie wordt momenteel getransformeerd naar woningen en maakt deel uit van een gebiedsontwikkeling “Plan G” genoemd. De excursie sluiten we af met een beknopte jaarvergadering en een diner. 

Dinsdag 2 april 2024
Excursie regio Twente naar circulaire megahal Bleckmann Almelo en update inlenen zzp'ers

Wil je een uniek bezoek brengen aan het eerste circulaire logistiek bedrijfsgebouw in Twente en wil je kort bijgepraat worden over waar je op moet letten bij het inhuren van zzp’ers? Kom dan op 25 april naar de nieuwbouwlocatie van Bleckmann in Almelo.

Donderdag 28 maart 2024
Building the Future biedt frisse kijk op wateruitdagingen

Ruim 250 deelnemers mocht Hogeschool Windesheim maandagmiddag 18 maart ontvangen voor het symposium Building the Future. Op het programma stonden een aantal informatieve en boeiende lezingen en masterclasses, allemaal in het kader van het thema van deze 6e editie: Waterrijk bouwen.