1. Home
  2. Nieuws
  3. Afdeling twente beleeft trotse regiodag in voormalig tubantia pand

Afdeling Twente beleeft trotse regiodag in voormalig Tubantia gebouw

Dinsdag 26 november 2024

De locatie, de dagvoorzitter, de sprekers en hun verhalen; alles straalde trots uit tijdens de regiodag van de afdeling Twente. Trots op Twente was donderdag 21 november dan ook hét thema van de feestelijke afdelingsbijeenkomst.

Het lijfblad van de Tukker; zo zou je de Twentsche Courant Tubantia wel mogen omschrijven. En wat is er dan een mooiere locatie voor de regiodag van de afdeling Twente dan de voormalige drukkerij van het dagblad? Zeker als het thema van de dag ‘Trots op Twente’ is. Dat de locatie aan de Getfertsingel in Enschede tegenwoordig in gebruik is als evenementenlocatie, kwam natuurlijk helemaal mooi uit. Maar het werd nog beter. Als dagvoorzitter had de organisatie namelijk Kim Kötter weten te strikken. De ondernemer/presentatrice/content-creator is misschien wel het bekendste gezicht van Twente. 

Mooie klus om mee te beginnen

Een welkomstwoord voor de leden was er uiteraard van Lucas Haafkes, voorzitter van afdeling Regio Twente. Hij nam de aanwezigen mee terug in de tijd, naar 1994, toen hij als jongeling van school kwam. De bouw van de Tubantia drukpershallen was destijds de eerste ‘klus’ waar hij aan werkte. Hij haalde herinneringen op aan dat indrukwekkende project, bijvoorbeeld hoe er 60 vrachtwagens beton nodig waren om een vloer te maken die stabiel en stevig genoeg was voor het geweld van de drukpersen.

Wereldwijd werken in Borne

Kim Kötter introduceerde aansluitend de eerste gastsprekers: Twentenaar Bastian Lievers en Tim Blaney Davidson. Tijdens hun studie aan de Kunstacademie in Rotterdam wonnen ze de Future Lions award in Cannes, een prestigieuze wereldwijde wedstrijd voor creatives. Dat was het begin van een duizelingwekkende reis langs wereldsteden als Londen en Parijs en opdrachtgevers als Chanel, Google, NikeFootball, Rolls Royce en KLM. Met hun UMFANG Creative Agency houden ze zich bezig met positionering, strategie en ontwerp van merken en bedrijven in het digitale landschap. En dat onder meer vanuit Twente want Lievers keerde terug naar zijn geboorteplaats waardoor UMFANG ook een studio in Borne heeft. De twee vertelden over hun werk voor multinationals, hoe die marketing en merkenstrategie inzetten om nieuwe medewerkers te werven, klanten te trekken en te binden. Ze konden mooi uitleggen hoe je daar als bedrijf in de bouw en infra van kunt leren. 

Belicht je unieke kenmerken

Albertha Wielsma, docent opleiding Communicatie bij hogeschool Windesheim verzorgde de volgende presentatie. Met het lectoraat familiebedrijven doet ze onderzoek naar met name de marketing achter familiebedrijven. Zij legde uit dat elk familiebedrijf zijn eigen unieke rituelen, waarden en structuur heeft. Precies die zaken moet je gebruiken en belichten in je marketinguitingen om jezelf te positioneren en te onderscheiden van de rest, gaf ze aan. Dat sloot mooi aan op het verhaal van UMFANG want in feite is dat niet heel anders dan wat zijn voor hun opdrachtgevers doen.

Terug naar de roots

Voor het volgende onderdeel verkaste het gezelschap van de best wel frisse Drukpershal naar Dock. Daar maakten de leden kennis met drie Twentse bouwdames: Anouk Mulder van Mulder Aannemersbedrijf uit Beckum, Merle Scholte op Reimer van bouwbedrijf Scholte op Reimer uit Vasse en Kim Middelkamp van Sallandse Wegenbouw uit Haarle. In een vraaggesprek met Kim Kötter vertelden ze alledrie hun verhaal over hoe ze vertrokken uit hun geboorteplaats om elders te studeren en/of werkervaring op te doen. En hoe ze vervolgens alledrie, verrijkt met ervaringen en vaardigheden, weer terug zijn gekomen om in de respectievelijke familiebedrijven van hun ouders te stappen. Inspirerende verhalen, vooral ook omdat toch vaak het beeld is dat jongeren de regio Twente inruilen voor bijvoorbeeld de Randstad en daar vervolgens blijven. De verhalen van deze drie dames tonen toch aan dat het ook heel anders kan lopen.

Een beetje minder bescheiden mag best

Laatste spreker was Daan Bonenkamp, hoofdredacteur van Tubantia. Ook hij vertrok uit Twente naar de Randstad en keerde terug om in zijn geboorteregio te gaan werken. Bonenkamp vertelde over hoe Tubantia er hard aan werkt om jonge lezers aan de krant te binden. Een uitdaging die zich goed laat vergelijken met de bouw- en infrasector. Die maakt immers ook nadrukkelijk ‘jacht’ op jongere generaties. Bonenkamp drukte de aanwezigen op het hart dat Twente zich best wat minder bescheiden mag opstellen. Bedrijven, en zeker ook de bouw en infra, mogen trots zijn op wat ze zijn en doen. Na die inspirerende boodschap werd de feestelijke regiodag afgesloten met muziek, een hapje en een drankje.

Jorrit van Ommen
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 24 december 2024
JBN'er Stef Bosma: 's ochtends betonstorten, 's middags op kantoor

Vier jaar geleden werd Stef Bosma mededirecteur van Bouwbedrijf Bosma bv. Opa Jan richtte het familiebedrijf in 1964 op. Stef wist al op jonge leeftijd dat hij in het bedrijf wilde werken. Inmiddels is het bouwbedrijf uitgegroeid tot een veelzijdig bedrijf, met eigen kozijnenmakerij en een breed scala aan lokale projecten: van woningbouw en agrarische loodsen tot complete utiliteitsbouw. "In een klein bedrijf als het onze heb je geen afgebakende functies. Ik ben directeur, maar sta ook gewoon elke dag op de bouw. Dat maakt het leuk en gevarieerd."

Donderdag 19 december 2024
Onderweg naar duurzame toekomst met Slimme Huizenfabriek van Plegt-Vos

Als er één ding duidelijk is bij ons bezoek aan de Slimme Huizenfabriek, dan is het dat ze bij Plegt-Vos een duidelijke visie hebben voor de toekomst. Dat duurzaamheid een belangrijk onderdeel is van die toekomst, straalt van alles af. Zo kiezen ze heel bewust voor biobased en circulaire materialen en werken ze op groene stroom. Hun Slimme Huizenfabriek maakt dit alles mogelijk. De basis ligt er en ze blijven in ontwikkeling. Wij hadden de eer om een kijkje in de keuken te mogen nemen.

Woensdag 18 december 2024
Werkdruk aanpakken bij de bron kan gewoon in de keet

Werkdruk en werkstress stonden donderdag 12 december centraal tijdens de interactieve HR-bijeenkomst. In het Van der Valk hotel Deventer maakten de HR-professionals kennis met een nuttig instrument dat helpt het probleem bij de bron aan te pakken.