Bezoek Twentse leden aan Fijn wonen Heerenveen
Maandag 3 juli 2023
Op 27 juni jongstleden verzamelden de Twentse leden zich bij Bouwmensen Rijssen om per touringcar naar Heerenveen af te reizen. Op deze middag was een spectaculair programma samengesteld waar zowel de fabriek als het eindproduct werd bewonderd. De middag werd uitvoerig nabesproken in het havenstadje Elburg.
Minister de Jonge wil tot 2030 900.000 woningen bijbouwen, waarvan 14.000 woningen voor de regio Twente. Dit vereist een nieuwe aanpak waarbij op een grotere schaal gewerkt kan worden.
Supersnel bouwen
Van Wijnen heeft daarom een fabriek gerealiseerd waarmee woningen sneller, goedkoper én schoner geproduceerd kunnen worden. Met 14.000 m² aan oppervlakte zijn op deze manier op termijn 4.000 woningen per jaar te produceren, van grondgebonden woningen tot aan appartementen. Op dit moment is het proces nog volop in ontwikkeling en worden er flinke stappen gezet om de fabriek op volle toeren te laten draaien. Om anders te bouwen is een transitie in de bouw nodig met het accent op digitalisering en industrialisatie. Vanuit die visie is de woningfabriek ontstaan, welke volledig digitaal wordt aangestuurd. Het grote woningtekort en het gebrek aan arbeidskrachten worden hiermee deels opgevangen. De bouwtijd van een woning is verkort van zo'n 60 dagen, naar één dag voor een casco woning.
Door de eigenaar van Fijn Wonen is circa 200 miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe fabriek.
Industrialisatie en circulariteit
Bouwbedrijven staan in eerste instantie kritisch tegenover de woningfabriek: is dit wel realistisch?, gaan we de grote volumes wel halen?, het is toch bijna onmogelijk om in Nederland op te schalen met alle belemmerende regelgeving? Relatiemanager Jeroen van Keulen kan hier kort over zijn: we moeten het samen doen. De vraag naar betaalbare woningen is zó groot, dat alleen aan deze vraag is te voldoen door in te zetten op industrialisatie.
Dit wil ik nog weleens zien !
Vervolgens kreeg de groep Twentse leden van Marleen Mokkink van Van Wijnen Eibergen een rondleiding door de fabriek, waarin de verschillende stappen te zien waren hoe een Fijn Wonen-woning wordt gebouwd. Duurzaamheid en circulariteit speelt een belangrijke rol in het proces van de Fijn Wonen woningen. Iedere woning is remontabel en er wordt hard gewerkt om afval zoveel mogelijk te reduceren, om in 2025 afvalvrij te kunnen bouwen en in 2030 CO2-neutraal. Volgens Jeroen van Keulen is er alleen nog maar afval van de montageploeg, het gaat hier om patatbakjes. De leden waren erg onder de indruk en vonden het bijzonder om een kijkje te mogen nemen in de fabriek. Het bezoek aan de woningfabriek werd afgesloten met een borrel en een diner in Elburg, waarna de touringcar huiswaarts keerde naar Rijssen.
Gerelateerd nieuws
De locatie, de dagvoorzitter, de sprekers en hun verhalen; alles straalde trots uit tijdens de regiodag van de afdeling Twente. Trots op Twente was donderdag 21 november dan ook hét thema van de feestelijke afdelingsbijeenkomst.
De afgelopen maanden hebben Liander, Vitens, Combi SION en infra-aannemers gewerkt aan oplossingen voor de aanleg en aansluit achterstand op de Veluwe en Achterhoek. Na een tijdelijke situatie van een half jaar waarin infra-aannemers uit omliggende gebieden zijn bijgesprongen, gaat de nieuwe situatie van start; het gebied is niet meer het werkgebied van één, maar van zes infra-aannemers. Zo kunnen zij de grote hoeveelheid werk beter aan, de regio efficiënter bedienen en de continuïteit beter waarborgen.
Namens het bestuur van Regio Twente nodigen we je uit voor een evenement op donderdag 21 november vanaf 15:15 uur in Enschede. In de hal waar vroeger de Tubantia werd gedrukt beloven we, onder leiding van Twentenaar Kim Kötter, een inspirerende middag met interessante sprekers, ontspanning en een walking dinner.