1. Home
  2. Nieuws
  3. Bleckmann almelo schoolvoorbeeld van circulair logistiek vastgoed

Bleckmann Almelo schoolvoorbeeld van circulair logistiek vastgoed

Donderdag 2 mei 2024

Op 25 april bezochten de Twentse Bouw- en Infraleden het eerst aantoonbare circulaire logistiek bedrijfsgebouw van Nederland. De excursie werd afgewisseld door verschillende lezingen over de, historie, drijfveren en toekomstvisie van Bleckmann, over het verduurzamen van distributiecentra, het bouwen en realiseren van deze hal en de laatste ontwikkelingen over het inlenen van zelfstandigen zonder personeel.

Intrinsieke motivatie

Het nieuwe gebouw voor Bleckmann is onlangs opgeleverd en heeft maar liefst 57.037 M2 opslagruimte tot zijn beschikking op het industrieterrein XL Businesspark Twente. Het logistiek centrum is een gelegen nabij het Twentekanaal en een uitstekende verbinding tussen de havens van Rotterdam  en het achterland van Nederland. Dit distributiecentrum wordt met name gebruikt voor de opslag en verzenden van webshopartikelen, het zogenaamde E fulfilment. Bleckmann is zich bewust van de toenemende druk op de beschikbare ruimte, inpassing in het landschap en invulling geven aan circulair denken en doen. Mark van Onna, General Manager Real Estate, nam ons als gastheer mee in de wereld van Bleckmann. De historie van deze multinational ligt in Oldenzaal en is opgericht door Benjamin Bleckmann in 1862. Inmiddels is Bleckmann wereldwijd actief en groeit gestaag autonoom door. Mark van Onna deelde met onze leden kennis over de intrinsieke motivatie en toekomstvisie van Bleckmann ten aanzien van de thema's duurzaamheid en circulariteit. 

Aantoonbaar circulair

Esmee ten Pas, coördinator duurzaamheid bij VDR Bouwgroep vertelde enthousiast over de realisatie van dit distributiecentra en het gedachtegoed van de Nexteria formule. De filosofie is dat je beter gaat nadenken over het grondgebruik, dat je niet meer voor de eeuwigheid bouwt, einde levensduur staat centraal, de materialen worden slimmer gekozen en de natuur blijft altijd een leidraad. Na de voorlichting van Esmee werd de mogelijkheid geboden om zelf het resultaat te aanschouwen en werd toelichting gegeven over de verschillende onderdelen van het gebouw en de omgeving o.a. de losmaakbaarheid van het gebouw, terugname garanties, biodiversiteit en natuurcompensatie. 

Risico inlenen ZZP'ers

Mayra Schoolen, beleidsadviseur sociale zaken regio Oost, gaf een korte presentatie over de laatste ontwikkelingen omtrent het inlenen van zelfstandigen zonder personeel en gaf praktische handvatten hoe als je ondernemen goed bent voorbereid en risico's kunt beperken. 

Jorrit van Ommen
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 5 september 2024
Schrijf je in voor het webinar CO2-prestatieladder handboek 4.0

Bedrijven die een aanbieding doen waaruit blijkt dat ze aantoonbaar hun best doen om minder CO2 uit te stoten, krijgen van sommige opdrachtgevers een voordeel bij de gunning. De CO2-prestatieladder is dan het instrument om te komen tot concrete en meetbare afspraken in contracten. Wil je meer weten over het nieuwe handboek 4.0?

Dinsdag 3 september 2024
Nieuw tv-seizoen 'De bouw maakt het' start 7 september

In het nieuwe seizoen van het RTL4-programma 'De bouw maakt het' duikt presentator Daan Nieber weer in de wereld van de bouw en infrastructuur. We krijgen een nieuw, exclusief kijkje achter de hekken van de bouwplaats en ontmoeten de passievolle bouwers die werken aan het Nederland van de toekomst. Van uitvoerder tot grondwerker en van hypermoderne 3D-printers tot historische restauratie: de bouw maakt het allemaal.

Dinsdag 3 september 2024
Stedendriehoek Salland draagt bij aan De TechniekFabriek in Zutphen

De TechniekFabriek (TFZ) in Zutphen is een dynamisch platform dat zich richt op alles wat te maken heeft met verduurzaming en de energietransitie. Binnen de TFZ komen ondernemers, onderwijsinstellingen en de overheid samen om de uitdagingen van de technische sector aan te pakken. De behoefte aan personeel binnen de bouw- en infra blijft groeien, maar tegelijkertijd zien we de effecten van de vergrijzing en ontgroening. Het aantal jongeren dat voor een bouw- en infra carrière kiest, is de afgelopen jaren met ruim 20% gedaald, en deze trend zal zich voortzetten tot 2030. Dit vraagt om rigoureuze stappen om de bouw- en infra toekomstbestendig te maken.