Logo Bouwend Nederland

Bouwen is net als teamsport 

Woensdag 20 maart 2024

Met een aanprekende bijeenkomst op een traditierijke plek trapte Afdeling Stedendriehoek/Salland donderdag 14 maart de lente af. In de Adelaarshorst in Deventer, thuishaven van voetbalclub Go Ahead Eagles, draaide het om voetballen, bouwen en scoren.

De eerste bijeenkomst van afdeling Stedendriehoek/Salland van dit jaar was goed bezocht. Zo’n 60 deelnemers waren donderdag 14 maart naar voetbalstadion de Adelaarshorst in Deventer gekomen. Niet voor niets was de thuishaven van Go Ahead Eagles als locatie gekozen, het programma legde immers de koppeling tussen voetbal en bouw. Voorzitter Peter Meerman trapte de bijeenkomst af met een welkomstwoord en vertelde met behulp van een aantal sheets over de speerpunten voor 2024, de uitdagingen voor de bouw- en infrasector voor de komende jaren en wat er verder dit jaar allemaal op het programma staat.

Het Stadion als Spiegel

Eerste spreker was Benno Schildkamp, voormalig directeur van een installatiebedrijf én auteur van het boek Voetballend Ondernemen. Op aanstekelijke wijze vertelde hij over het ‘Stadion als Spiegel’-model, waarbij je als ondernemer de klanten als publiek bij een voetbalwedstrijd benadert, en je bedrijf als het voetbalteam met specialisten (spitsen, middenvelders, verdedigers). Advies van Schildkamp is om je als directeur op te stellen als trainer/coach; laat je organisatie spelen en ga daar niet zelf tussen staan, je spelers/medewerkers lossen het voor je op. Als adviseur/begeleider van ondernemingen constateert hij dat dat bij familiebedrijven nog wel eens misgaat. Daar ziet hij directeuren vaker wat moeite hebben met dingen loslaten en de neiging hebben om zich teveel met de uitvoering te bemoeien. 

Waardering voor de onzichtbare krachten

Schildkamp benadrukte dat elke medewerker een plek heeft die ertoe doet, en dat elke individuele prestatie van wezenlijk belang is voor het teamresultaat. En dat daarom iedereen waardering verdient, en niet alleen de veelscorende spits. Als voorbeeld noemde hij ict’er die altijd wordt gebeld in geval van nood, maar die nooit te horen krijgt hoe fijn het is dat iedereen op maandagmorgen weer heeft kunnen inloggen.

Engelse sferen

Na de aansprekende presentatie volgde een rondleiding door het stadion waarbij bevlogen Go Ahead Eagles-medewerker Stefan Rutgers van alles vertelde over de historie, maar ook over het heden. De locatie, midden tussen de oude arbeiderswoningen, zorgt weliswaar voor een Engels aandoende voetbalsfeer, maar maakt de gewenste uitbreiding van de capaciteit een behoorlijke uitdaging. De rondleiding deed ook de kleedkamer aan waar een spelletje ‘Petje op, petje af’ werd gespeeld.  Astrid Derksen-Marchal, echtgenote van Marcel Derksen, kwam als winnaar uit de bus en werd beloond met 2 kaartjes op de hoofdtribune voor een wedstrijd van Go Ahead Eagles.

Een wereld vol data

Na de rondleiding volgde een presentatie van oud-voetballer Erwin Leurink. De geboren Deventernaar vertelde over zijn tijd binnen de lijnen, maar ook over het speelveld waar hij nu actief is. Als ICT-manager helpt Leurink ondermeer organisaties bij data-gedreven werken. Met vooral voorbeelden uit de voetbalwereld schetste hij hoe er steeds meer data wordt verzameld en waar goede data-analyse allemaal inzicht in kan geven. Zo gaf hij aan dat over voetballers inmiddels zo veel informatie bekend is, dat scouting veel meer plaatsvindt in databases dan langs de lijnen van voetbalvelden in Midden- en Zuid-Amerika.
De boeiende bijeenkomst werd afgesloten met een gezellig diner in de business lounge.

Jorrit van Ommen
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 april 2024
Excursie transformatie Geertruiden NXT en jaarvergadering

Wij nodigen je graag uit voor een excursie naar het voormalig Sint Geertruiden Ziekenhuis en de jaarvergadering bij Van der Valk in Deventer op 15 mei aanstaande. De excursielocatie wordt momenteel getransformeerd naar woningen en maakt deel uit van een gebiedsontwikkeling “Plan G” genoemd. De excursie sluiten we af met een beknopte jaarvergadering en een diner. 

Maandag 8 april 2024
Kreunen bouw Lochem bestaat 100 jaar

Kreunen Bouw, gevestigd in Lochem, viert dit jaar een indrukwekkende mijlpaal: 100 jaar van bouwkundige expertise en toewijding. Ter ere van dit eeuwfeest is er een prachtig glossy magazine verschenen, dat de rijke geschiedenis van het bedrijf belicht. Tijdens de drukbezochte receptie bij Witkamp Laren (Gld.) werd het predicaat hofleverancier uitgereikt.

Dinsdag 2 april 2024
Excursie regio Twente naar circulaire megahal Bleckmann Almelo en update inlenen zzp'ers

Wil je een uniek bezoek brengen aan het eerste circulaire logistiek bedrijfsgebouw in Twente en wil je kort bijgepraat worden over waar je op moet letten bij het inhuren van zzp’ers? Kom dan op 25 april naar de nieuwbouwlocatie van Bleckmann in Almelo.