Digitalisering die bouwen makkelijker en efficiënter maakt
Dinsdag 26 november 2024
Wkb en digitalisering: twee onderwerpen die meer met elkaar te maken dan je misschien op het eerste gezicht zou denken. Vandaar dat ze donderdag 21 november allebei aan bod kwamen tijdens de bijeenkomst van de Contactgroep Digitalisering.
Ruim dertig belangstellenden waren 21 november naar het Van der Valk hotel in Deventer gekomen voor de bijeenkomst van de Contactgroep Digitalisering. Dat waren niet alleen leden van de contactgroep zelf. Voor deze bijeenkomst waren álle leden van regio Oost uitgenodigd. De Wkb is sinds 1 januari 2024 ingegaan en tijdens deze bijeenkomst wordt verteld welke rol digitalisering en software hierbij kan spelen.
Hoger tempo, minder faalkosten
De eerste spreker van de bijeenkomst was Pim Jansen van BIMpress. Hij vertelde over de toenemende rol van digitalisering binnen de bouw- en infrawereld en het belang ervan voor de bedrijven. Specifiek ging hij in op BIM. Hij legde de grote voordelen uit van werken met digitale 'building information models', oftewel bouwwerkinformatiemodellen. Door het bouwwerk in feite vooraf eerst digitaal uit te voeren, kun je de daadwerkelijke bouwpraktijk veel soepeler en efficiënter laten verlopen. Dat betekent sneller bouwen en met veel minder fouten en dus veel minder faalkosten.
Wkb in vogelvlucht
Onze jurist Reina Uiitenbogaard gaf de deelnemers vervolgens een korte opfriscursus Wkb. Ze legde uit wat de Wet kwaliteitsborging is en wat het doel ervan is: namelijk het verbeteren van de bouwkwaliteit. Ook maakte ze duidelijk welke verantwoordelijkheden de Wkb bij de aannemer legt en wat op het bordje van de kwaliteitsborger ligt. Een heel nuttige presentatie van Reina, want nog lang niet alle bedrijven hebben proefgedraaid met de Wkb en in pilotprojecten ervaring kunnen opdoen.
Ontzorgd met standaardlijsten
Aansluitend kwam de focus meer op de praktijk van de Wkb te liggen. Dat digitalisering daar een grote rol bij speelt, werd goed duidelijk. Er is immers de nodige software ontwikkeld om zaken vast te leggen voor de kwaliteitsborgingsdossiers. Maar zoals vaak wanneer er allerlei ontwikkelaars en aanbieders zijn, maakt het gebrek aan standaarden de boel er niet overzichtelijker op voor gebruikers. Martijn van Bommel van ISSO legde uit dat zijn organisatie zogenoemde praktijkprotocollen heeft ontwikkeld die aan dat probleem een eind maken. De documenten zijn namelijk in elk softwarepakket te uploaden. Dat maakt het praktijkwerk van de Wkb veel gemakkelijker, overzichtelijker en efficiënter. Dankzij de standaard praktijkprotocollen hoef je op de bouwplaats immers niet steeds weer met andere stappen- en controlelijsten en dergelijke te werken; ongeacht met welke kwaliteitsborger je werkt en welke software die toepast.
Herkenbare voorbeelden
Over verschillende softwarepakketten vertelden de laatste twee sprekers: Robert Greidanus van Ed Controls en Stefan van Jole van Woub. Beide bedrijven hebben software ontwikkeld voor het vastleggen van bouwprocessen en het aanleggen van Wkb-dossier. Greidanus en Van Jole legden kort uit hoe de apps werken. Heel fijn was dat ze dat deden aan de hand van een voorbeeldproject; dat maakte alles heel herkenbaar en duidelijk voor de deelnemers aan de bijeenkomst. Die waren zeer geïnteresseerd en stelden de nodige vragen. Fijn is ook dat onze leden de software met korting kunnen aanschaffen. Zowel EdControls als Woub zijn namelijk ledenvoordeelpartner. Via onze website vind je meer informatie over Woub en Ed Controls.
Volgend jaar weer
De bijeenkomst van de Contactgroep Digitalisering in Deventer was de laatste van dit jaar. Voor volgend jaar zijn echter alweer twee nieuwe bijeenkomsten gepland: op 17 april en 20 november. Ook voor deze bijeenkomsten wordt weer de gehele regio uitgenodigd. Het programma van de bijeenkomsten is nog niet bekend. Heb je wensen of ideeën voor onderwerpen, dan kun je dat doorgeven aan Isa Klein Tuente. Je kunt haar ook mailen als je de bijeenkomst van 21 november heb gemist en graag de presentaties wilt ontvangen.
Gerelateerd nieuws
Vier jaar geleden werd Stef Bosma mededirecteur van Bouwbedrijf Bosma bv. Opa Jan richtte het familiebedrijf in 1964 op. Stef wist al op jonge leeftijd dat hij in het bedrijf wilde werken. Inmiddels is het bouwbedrijf uitgegroeid tot een veelzijdig bedrijf, met eigen kozijnenmakerij en een breed scala aan lokale projecten: van woningbouw en agrarische loodsen tot complete utiliteitsbouw. "In een klein bedrijf als het onze heb je geen afgebakende functies. Ik ben directeur, maar sta ook gewoon elke dag op de bouw. Dat maakt het leuk en gevarieerd."
Als er één ding duidelijk is bij ons bezoek aan de Slimme Huizenfabriek, dan is het dat ze bij Plegt-Vos een duidelijke visie hebben voor de toekomst. Dat duurzaamheid een belangrijk onderdeel is van die toekomst, straalt van alles af. Zo kiezen ze heel bewust voor biobased en circulaire materialen en werken ze op groene stroom. Hun Slimme Huizenfabriek maakt dit alles mogelijk. De basis ligt er en ze blijven in ontwikkeling. Wij hadden de eer om een kijkje in de keuken te mogen nemen.
Werkdruk en werkstress stonden donderdag 12 december centraal tijdens de interactieve HR-bijeenkomst. In het Van der Valk hotel Deventer maakten de HR-professionals kennis met een nuttig instrument dat helpt het probleem bij de bron aan te pakken.