Logo Bouwend Nederland

Groei Twentse proefprojecten zichtbaar

Woensdag 25 januari 2023

Inmiddels zijn de Twentse proefprojecten voor de Wet kwaliteitsborging (Wkb) aardig op stoom aan het komen. Volgens de laatste cijfers hebben 12 van de 14 Twentse gemeenten ervaring opgedaan met 36 proefprojecten. Hierbij zijn 4 verschillende Wkb instrumenten toegepast.

Vanuit het ambassadeursnetwerk Twente werken de Twentse bouwers, 14 gemeenten, kwaliteitsborgers en instrumentaanbieders samen om ervaringen en kennis te delen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de koplopers (1e ring) dit zijn beoefenaars van proefprojecten en een groep van starters (2e ring).

Landelijke koppeling

In het ambassadeursnetwerk zit een koppeling met de vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) en het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Reina Uittenbogaard, jurist bij Bouwend, heeft een korte update gegeven over de ontwikkelingen omtrent de invoeringsdatum, nieuwe subsidiemogelijkheden voor proefprojecten en toelichting op Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL).

Twentse gemeenten

Manon Dorst van de gemeente Enschede gaf namens de 14 gemeenten een laatste update over de verschillende proefprojecten en de ontwikkelingen over de informatiestromen die worden afgewikkeld via de DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet).

Ervaringen delen

Uiteraard kwamen de beoefenaars uitvoering aan het woord over knelpunten en positieve leermomenten. Zowel de bouwers en kwaliteitsborger kwamen dit keer uitvoerig aan bod, dit keer vertegenwoordigd door Anouk Mulder van Mulders Aannemersbedrijf BV, Micha van den Broek en Roy de Olde van Oculus. 

Oefenen loont

Hoewel er zeker nog heel veel aandachtspunten zijn, blijkt dat er zeker na het draaien van verschillende proefprojecten en het testen van de diverse instrumentaanbieders wel degelijk resultaat wordt bereikt. Met name voor de seriematige bouw gaan de uren en kosten per woning omlaag.

Eensgezindheid

De waardering en bereidheid voor het delen van kennis en elkaar daarin verder helpen is groot. In de volgende sessie zullen we uitgebreid stilstaan bij het opleveren van casco’s, het borgen van kennis en kunde door personeelsmutaties, toelichting van de verschillende instrumenten, digitalisering en natuurlijk ervaringen uitwisselen over de nieuwste proefprojecten. Bekijk hier de actuele proefprojecten regio Twente.

 

Foto: Barbara Trienen 

Jorrit van Ommen
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 2 april 2024
Excursie regio Twente naar circulaire megahal Bleckmann Almelo en update inlenen zzp'ers

Wil je een uniek bezoek brengen aan het eerste circulaire logistiek bedrijfsgebouw in Twente en wil je kort bijgepraat worden over waar je op moet letten bij het inhuren van zzp’ers? Kom dan op 25 april naar de nieuwbouwlocatie van Bleckmann in Almelo.

Vrijdag 22 maart 2024
Gezamenlijk het aansluitproces optimaliseren staat centraal tijdens bijeenkomst in Emmen

‘Samen beter aansluiten, dat wil toch iedereen?’, was de slogan op de uitnodiging voor de bijeenkomst van 18 maart in het stadion van FC Emmen. Desondanks bleek tijdens de bijeenkomst, georganiseerd door Grond’G, MijnAansluiting en Bouwend Nederland, dat de praktijk weerbarstig is. Mede gevoed door de personeelstekorten en verschillende (maatschappelijke) transities, waardoor de vraag naar elektra, gas, media en water sterk verandert, vraagt het op tijd realiseren van de gewenste aansluiting om een steeds betere afstemming tussen opdrachtgever, netbeheerder, bovengrondse aannemer, ondergrondse aannemer en de gemeente als vergunningverlener. Het versterken van de aansluitketen en het toepassen van slimme innovaties, was tijdens deze volgeboekte bijeenkomst in Emmen, dan ook hét centrale thema.

Dinsdag 19 maart 2024
HBO-studenten welkom bij asielzoekerscentrum in aanbouw

Als opwarmer en aftrap van het 2-jarig traineeship voor gediplomeerde HBO studenten Bouwkunde of Bouwtechnische Bedrijfskunde is er op 25 maart a.s. een bijeenkomst voor studenten, georganiseerd door B-Oost uit Almelo. Die is op de bouwplek van het nieuwe Almelose AZC aan de Vriezenveenseweg. Daar bouwt aannemer Hegeman in opdracht van het Centraal Orgaan opvang azielzoekers aan een nieuw wooncomplex. De studenten krijgen naast informatie over het traineeship een rondleiding over het bouwterrein, een kennismaking met bouwprofessionals en een kijkje in het bouwproces.