Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Hr experts strijden in leerzame exit quiz om smakelijke prijzen

HR-experts strijden in leerzame Exit-quiz om smakelijke prijzen

Woensdag 14 februari 2024

Het was lachen én leren bij de HR-bijeenkomsten die Bouwend Nederland Regio Oost maand organiseerde in Hengelo (6 februari), Duiven (8 februari) en Zwolle (13 februari). De in totaal 120 deelnemende HR-professionals kregen in de diverse Van der Valk-hotels een mooi gebalanceerd programma voorgeschoteld, én een gezellige netwerklunch.

Drie aparte HR-bijeenkomsten op verschillende locaties, maar de inhoud van de programma’s was identiek. Aan het begin van de bijeenkomsten praatte Mayra Schoolen iedereen bij over de actualiteit rondom de CAO Bouw & Infra. Vervolgens vroeg Esther ten Have aandacht voor de Onderwijsdag van de Bouw. Die wordt ook dit jaar weer op de dag vóór de Dag van de Bouw (zaterdag 8 juni) georganiseerd. Bedrijven kunnen vrijdag 7 juni hun bouwplaats of bedrijf openstellen voor het onderwijs, om kinderen en jongeren kennis te laten maken met het werk van de bouw en infra.

Vooruitkijken naar het nieuwe studiejaar 

In het kader van scholing en opleiding was er ook een korte presentatie door de opleidingsbedrijven. Bouwmensen Regio Twente (Hengelo), ReVaBo Oosterbeek en Bouwmensen Gelderland Oost (Duiven) en KOB opleiding Zwolle en Upgrade Jezelf (Zwolle) vertelden over de verschillende opleidingsmogelijkheden voor jongeren en volwassenen die ze in het komende onderwijsseizoen aanbieden. Dat start in september, en dat is dichterbij dan het lijkt.

Regels voor werken met zzp’ers

Als zzp-expert van Bouwend Nederland schetste Jaap van de Burgt de stand van zaken rondom het wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties. Bouwend Nederland heeft politiek Den Haag duidelijk gemaakt dat de wet wat de bouw en infra betreft zeer onwenselijk is, maar een beslissing over wel of niet ingaan van de wet is er nog niet. Wel is zeker dat in afwachting van nieuwe wetgeving de Belastingdienst per 1 januari 2025 weer gaat controleren op naleving van bestaande wetgeving. Voor bedrijven dus zaak om de komende tijd goed na te gaan of er wel volgens die bestaande regels wordt gewerkt. De bekende Modelovereenkomst met bijbehorende toelichting kan daar heel behulpzaam bij zijn.

Ontslag en chocolade

Leerzaam, spannend en ontspannend tegelijk was vervolgens de presentatie van Leónie van Meggelen. De in arbeidsrecht gespecialiseerde advocate had voor de HR-experts een Exit-quiz voorbereid. Aan de hand van een aantal cases over ontslag op staande voet, moesten de deelnemers aangeven wat de uitspraak van de rechter was geweest; gelijk voor de werkgever of voor de werknemer. Bij elk van de drie bijeenkomsten leverde de afvalrace uiteindelijk één winnaar op, die kreeg een chocoladepakket. Maar natuurlijk werden alle deelnemers beloond; met kennis. De verrassende uitkomsten van de Exit-quiz leerden namelijk dat je als werkgever heel goed je zaakjes op orde moet hebben wil ontslag op staande voet stand houden voor de rechter.

Hoe tevreden zijn uw medewerkers?

Het laatste programma-onderdeel was de uitleg van onderzoeksbureau Feeddex over het medewerkerstevredenheidsonderzoek dat zij namens Bouwend Nederland aan de leden aanbieden. Bedrijven die het onderzoek afnemen, krijgen niet alleen inzicht in hoe tevreden medewerkers zijn over het eigen bedrijf, maar ook hoe dat er bij de branche in het algemeen voorstaat. Onderdeel van het onderzoek is namelijk een (uiteraard anonieme) benchmark.
Om twaalf uur werd het informatieve programma afgesloten waarna de deelnemers konden aanschuiven voor een gezellige netwerklunch.

 

Wie meer informatie wil over de diverse onderdelen die de revue zijn gepasseerd, of wie ook een keer wil deelnemen aan zo’n HR-bijeenkomst, kan contact met Mayra Schoolen opnemen.

Mayra Schoolen
Adviseur sociale zaken - Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Oost aan de slag met de ontwikkeling van je medewerkers

De bouwsector staat bekend om zijn dynamiek en constante ontwikkeling. In deze snel veranderende industrie is het essentieel dat bedrijven en hun werknemers zich blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aanleren. Regio Oost heeft hierop ingespeeld en een workshop georganiseerd die is gericht op de leercultuur binnen de sector.

Maandag 22 juli 2024
Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.

Maandag 22 juli 2024
Buitenlandse bouwers leren taal én vak in Oost

De komende jaren moeten in Nederland bijna een miljoen woningen gebouwd worden, maar goede vakmensen zijn schaars. Daarom zijn arbeidsmigranten hele waardevolle krachten voor de bouwsector. Een aantal medewerkers van Heutink Bouwgroep volgt een traject bij het Deltion College waarin ze zowel gerichte vakkennis opdoen als hun beheersing van de Nederlandse (bouw)taal verbeteren. Daardoor worden ze breder inzetbaar.