Logo Bouwend Nederland

HR-experts strijden in leerzame Exit-quiz om smakelijke prijzen

Woensdag 14 februari 2024

Het was lachen én leren bij de HR-bijeenkomsten die Bouwend Nederland Regio Oost maand organiseerde in Hengelo (6 februari), Duiven (8 februari) en Zwolle (13 februari). De in totaal 120 deelnemende HR-professionals kregen in de diverse Van der Valk-hotels een mooi gebalanceerd programma voorgeschoteld, én een gezellige netwerklunch.

Drie aparte HR-bijeenkomsten op verschillende locaties, maar de inhoud van de programma’s was identiek. Aan het begin van de bijeenkomsten praatte Mayra Schoolen iedereen bij over de actualiteit rondom de CAO Bouw & Infra. Vervolgens vroeg Esther ten Have aandacht voor de Onderwijsdag van de Bouw. Die wordt ook dit jaar weer op de dag vóór de Dag van de Bouw (zaterdag 8 juni) georganiseerd. Bedrijven kunnen vrijdag 7 juni hun bouwplaats of bedrijf openstellen voor het onderwijs, om kinderen en jongeren kennis te laten maken met het werk van de bouw en infra.

Vooruitkijken naar het nieuwe studiejaar 

In het kader van scholing en opleiding was er ook een korte presentatie door de opleidingsbedrijven. Bouwmensen Regio Twente (Hengelo), ReVaBo Oosterbeek en Bouwmensen Gelderland Oost (Duiven) en KOB opleiding Zwolle en Upgrade Jezelf (Zwolle) vertelden over de verschillende opleidingsmogelijkheden voor jongeren en volwassenen die ze in het komende onderwijsseizoen aanbieden. Dat start in september, en dat is dichterbij dan het lijkt.

Regels voor werken met zzp’ers

Als zzp-expert van Bouwend Nederland schetste Jaap van de Burgt de stand van zaken rondom het wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties. Bouwend Nederland heeft politiek Den Haag duidelijk gemaakt dat de wet wat de bouw en infra betreft zeer onwenselijk is, maar een beslissing over wel of niet ingaan van de wet is er nog niet. Wel is zeker dat in afwachting van nieuwe wetgeving de Belastingdienst per 1 januari 2025 weer gaat controleren op naleving van bestaande wetgeving. Voor bedrijven dus zaak om de komende tijd goed na te gaan of er wel volgens die bestaande regels wordt gewerkt. De bekende Modelovereenkomst met bijbehorende toelichting kan daar heel behulpzaam bij zijn.

Ontslag en chocolade

Leerzaam, spannend en ontspannend tegelijk was vervolgens de presentatie van Leónie van Meggelen. De in arbeidsrecht gespecialiseerde advocate had voor de HR-experts een Exit-quiz voorbereid. Aan de hand van een aantal cases over ontslag op staande voet, moesten de deelnemers aangeven wat de uitspraak van de rechter was geweest; gelijk voor de werkgever of voor de werknemer. Bij elk van de drie bijeenkomsten leverde de afvalrace uiteindelijk één winnaar op, die kreeg een chocoladepakket. Maar natuurlijk werden alle deelnemers beloond; met kennis. De verrassende uitkomsten van de Exit-quiz leerden namelijk dat je als werkgever heel goed je zaakjes op orde moet hebben wil ontslag op staande voet stand houden voor de rechter.

Hoe tevreden zijn uw medewerkers?

Het laatste programma-onderdeel was de uitleg van onderzoeksbureau Feeddex over het medewerkerstevredenheidsonderzoek dat zij namens Bouwend Nederland aan de leden aanbieden. Bedrijven die het onderzoek afnemen, krijgen niet alleen inzicht in hoe tevreden medewerkers zijn over het eigen bedrijf, maar ook hoe dat er bij de branche in het algemeen voorstaat. Onderdeel van het onderzoek is namelijk een (uiteraard anonieme) benchmark.
Om twaalf uur werd het informatieve programma afgesloten waarna de deelnemers konden aanschuiven voor een gezellige netwerklunch.

 

Wie meer informatie wil over de diverse onderdelen die de revue zijn gepasseerd, of wie ook een keer wil deelnemen aan zo’n HR-bijeenkomst, kan contact met Mayra Schoolen opnemen.

Mayra Schoolen
Adviseur sociale zaken - Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 april 2024
Excursie transformatie Geertruiden NXT en jaarvergadering

Wij nodigen je graag uit voor een excursie naar het voormalig Sint Geertruiden Ziekenhuis en de jaarvergadering bij Van der Valk in Deventer op 15 mei aanstaande. De excursielocatie wordt momenteel getransformeerd naar woningen en maakt deel uit van een gebiedsontwikkeling “Plan G” genoemd. De excursie sluiten we af met een beknopte jaarvergadering en een diner. 

Dinsdag 2 april 2024
Excursie regio Twente naar circulaire megahal Bleckmann Almelo en update inlenen zzp'ers

Wil je een uniek bezoek brengen aan het eerste circulaire logistiek bedrijfsgebouw in Twente en wil je kort bijgepraat worden over waar je op moet letten bij het inhuren van zzp’ers? Kom dan op 25 april naar de nieuwbouwlocatie van Bleckmann in Almelo.

Donderdag 28 maart 2024
Building the Future biedt frisse kijk op wateruitdagingen

Ruim 250 deelnemers mocht Hogeschool Windesheim maandagmiddag 18 maart ontvangen voor het symposium Building the Future. Op het programma stonden een aantal informatieve en boeiende lezingen en masterclasses, allemaal in het kader van het thema van deze 6e editie: Waterrijk bouwen.