C the Future laat zien dat de toekomst niet ver weg is
Dinsdag 8 oktober 2024
Vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober kon je in Haarlem een kijkje in de toekomst nemen. In C-District werd wederom C the Future georganiseerd; het jaarlijkse evenement over circulariteit, creativiteit, innoveren, digitaliseren en leren!
Het Haarlemse C District bubbelt en bruist van jewelste. De inovatieve hub staat bol van kleine ondernemers die op allerlei innovatieve manieren aan verduurzaming werken. Zo zit er een bedrijf dat onder meer tafeltennisbatjes maakt van oude NS borden. Weer een ander bedrijf maakt plantenvoeding korrels van wol. En er zijn diverse bedrijven die zich op 3D printen hebben gestort, bijvoorbeeld het industrieel 3D-printen van stenen objecten met duurzame mortels, steenpoeders en klei. De ideale plek dus voor een evenement over circulariteit, creativiteit, innoveren, digitaliseren en leren.
Techniek en waardengedreven werken
Vrijdag 4 oktober was vooral gericht op bedrijven, onderwijsinstellingen, overheden en dergelijke. Interessant dus voor (infra)bouwers) die bijvoorbeeld meer wilden weten over circulair bouwen, hergebruik van materialen en andere duurzame ontwikkelingen. Zo presenteerden studenten van InHolland hun voorstellen op het gebied van industrieel modulair bouwen en waren er demonstraties met een stratenmaak machine en elektrische knijpwagens en elektrische asfalteermachines. Ontwikkelingen in de bouw beperken zich niet alleen tot techniek. Dura Vermeer en Bouwend Nederland verzorgden samen een workshop over de rol van zingeving in onze loopbaan, en hoe betekenisvol en waardengedreven werk je carrière positief beïnvloedt.
Ander gezicht
Zaterdag 5 oktober gingen de deuren open voor het particuliere publiek; inwoners van de regio, mensen die geïnteresseerd zijn in circulariteit, innovatie en digitalisering. Een uitgelezen moment om aan ouders en hun kinderen te laten zien dat de technieksectoren, en dus ook de bouw en infra, zoveel meer te bieden heeft dan ambachtelijk handwerk. Metselen met een metselrobot bijvoorbeeld – wat best wel lijkt op gamen met een console – en graafwerk verzorgen met een echte simulator.. Er waren allerlei toepassingen van 3D printen te zien en met een VR-bril kon een virtuele wandeling door een bouwproject worden gemaakt. Voor veel bezoekers een heel ander gezicht van de bouw dan ze verwacht hadden. En dat was precies de bedoeling.
Gerelateerd nieuws
“In de stad Amsterdam alleen hebben we al voor de komende tweehonderd jaar werk aan de infrastructuur. Denk maar aan al die bruggen, wegen en kades die onderhouden, vervangen of gerenoveerd moeten worden.” Aan het woord is Ivo van Oosterhout, directeur Techniek en Technologie bij het ROC van Amsterdam. Hij is dan ook verheugd dat vanaf januari 2025 de nieuwe MBO-opleiding Grond- Weg- en Waterbouw start in de hoofdstad. “Dit is het resultaat van een goede publiek-private samenwerking. Alle betrokken partijen hebben de noodzaak gezien om goede vakmensen op te leiden in de stad.”
Op landgoed Wickevoort in Cruquius wordt hard gewerkt om veel woningzoekenden aan een nieuw thuis te helpen. Snelheid en duurzaamheid zijn hier het adagium. We namen minister Keijzer mee naar een bouwplaats om te laten zien welke mogelijkheden we hebben om de woningbouw te versnellen. Onze voorzitter Arno Visser: "Een bezwaar van een enkel persoon mag niet het geluk van duizenden woningzoekenden in de weg staan. Het is tijd dat het recht op een dak boven je hoofd zwaarder gaat wegen dan het recht op uitzicht."
Onder de indruk waren ze donderdag 7 november, de leden van afdeling Midden-Holland en AVHM. De najaarsexcursie bracht ze naar Hyde Park; niet in Londen maar in Hoofddorp. Daar wordt in razend tempo een compleet nieuwe woonwijk gerealiseerd.