1. Home
  2. Nieuws
  3. Infraplatform randstad noord krijgt kijkje achter de schermen van bronbemaling

Infraplatform Randstad Noord krijgt kijkje achter de schermen van bronbemaling

Dinsdag 8 oktober 2024

Infrabouwers maken regelmatig gebruik van bronbemaling. Hoe die techniek precies werkt, konden ze donderdag 3 oktober zien en horen in Alkmaar bij Theo van Velzen. De expert in bronbemaling en grondboortechniek ontving het Infraplatform Randstad Noord voor een informatieve excursie.

Danny Hoebe, directeur van Theo van Velzen, verwelkomde de circa 25 infrabouwers. Hij vertelde kort over de historie van het Alkmaarse bedrijf, bijvoorbeeld dat het is gestart op een boerenerf. In 2021 is het bedrijf, gespecialiseerd in grondboortechniek en bronbemaling, overgenomen door de grootste bronbemaler van Nederland: Van Tongeren Watertechniek. Andere bedrijven die onderdeel uitmaken van Van Tongeren, zijn Henk van Tongeren, Raaijmakers, Beemsterboer en Tjaden Advies. Frank Sassen, directeur van het laatstgenoemde bedrijf, was ook aanwezig. Hij vertelde de leden iets over Tjaden Advies. 

Diverse technieken

Uiteraard waren de infrabouwers vooral geïnteresseerd in het hoe en wat van bronbemaling. Dat deed commercieel directeur Niels Peereboom (per komende januari ook bestuurslid van het Infraplatform RRN) uit de doeken. De simpele uitleg: als je een gaatje in de grond maakt en er komt grondwater bij, dan heb je bronbemaling nodig. De verschillende manieren om dat te doen (terugpompen, wegpompen, overpompen) kwamen aan de orde. 

Duurzame benadering

De groene insteek van het bedrijf bleef niet onbenoemd. Zo wordt er bijvoorbeeld zoveel mogelijk gewerkt met elektrische pompen. Waar elektrisch werken niet lukt, worden Stage V machines ingezet en wordt HV100 brandstof gebruikt. En, niet onbelangrijk, de bronbemaling is op maat, dus alleen waar en wanneer nodig, om verspilling van energie te voorkomen.

Meer personeel? Hoe dan?

Het kijkje in de toekomstplannen (groeien in medewerkers en werkmaatschappijen en dus ook in projecten en omzet), ontlokte de leden de nodige vragen. Bijvoorbeeld: hoe wil je groeien in personeel als het voor de gehele sector zo ontzettend moeilijk is om handjes te krijgen? Peereboom gaf aan dat het bedrijf vooral mikt op boerenjongens, maar in alle lagen van de maatschappij gericht zoekt naar mensen die gevoel voor machines hebben.

Eerlijk antwoord

Een andere vraag ging over de Kaderrichtlijn Water en hoe het bedrijf daar mee om gaat. Het eerlijke antwoord was dat daar nog geen antwoord op gegeven kan worden. Standaardzuiveringstechnieken heeft het bedrijf wel in huis, net als een eigen hydroloog. Maar als er straks meer dan dat nodig is, dan wordt het een probleem, erkende de commercieel directeur. “Voor onderzoek naar alle stofjes die in de grond zitten heb je ook een chemicus nodig. Daar hangt een prijskaartje aan, net als aan het zuiveren van het water zelf voordat dat weer de grond in mag. Hoe we dat precies gaan doen weten we op dit moment nog niet.”

Proeftuin en buffet

Na de presentaties was het tijd om in beweging te komen. Dat kon met een rondleiding door het bedrijf. Vooral de proeftuin vonden de infrabouwers interessant; daar waren immers zo’n beetje alle technieken en fasen van bronbemaling in levende en werkende lijve te bewonderen. Het bedrijfsbezoek werd afgesloten met een smakelijk buffet in de kantine van Theo van Velzen.

Lydia de Wit
Verenigingsmanager Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 17 oktober 2024
Regio Randstad-Noord stelt jaarplan vast tijdens regiovergadering op het water

Waarom zou je vergaderen in een saai gebouw als dat ook aan boord van een rondvaartboot door de Amsterdamse haven kan? Een gigantische autocarrier, een jachthavenbouwer en de skyline van onze hoofdstad vormden op 10 oktober het decor voor de regiovergadering van Bouwend Nederland Regio Randstad-Noord. Ongeveer 40 bestuurders van alle afdelingen en JBN actief in de regio waren aanwezig om tijdens de regiovergadering onder andere het jaarplan voor 2025 vast te stellen.

Donderdag 17 oktober 2024
Kom 5 november kijken naar werken met Waterstof

Ook benieuwd hoe je zero-emissie met waterstof werkt in de GWW? Op 5 november stellen Hoogheemraadschap van Rijnland en Verboon Maasland hun project open om in de praktijk te laten zien hoe je met waterstof aan de slag kunt zijn.

Dinsdag 8 oktober 2024
C the Future laat zien dat de toekomst niet ver weg is

Vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober kon je in Haarlem een kijkje in de toekomst nemen. In C-District werd wederom C the Future georganiseerd; het jaarlijkse evenement over circulariteit, creativiteit, innoveren, digitaliseren en leren!