1. Home
  2. Nieuws
  3. Regio randstad noord stelt jaarplan vast tijdens regiovergadering op het water

Regio Randstad-Noord stelt jaarplan vast tijdens regiovergadering op het water

Donderdag 17 oktober 2024

Waarom zou je vergaderen in een saai gebouw als dat ook aan boord van een rondvaartboot door de Amsterdamse haven kan? Een gigantische autocarrier, een jachthavenbouwer en de skyline van onze hoofdstad vormden op 10 oktober het decor voor de regiovergadering van Bouwend Nederland Regio Randstad-Noord. Ongeveer 40 bestuurders van alle afdelingen en JBN actief in de regio waren aanwezig om tijdens de regiovergadering onder andere het jaarplan voor 2025 vast te stellen.

De rondvaart vertrok vanaf de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Anderhalf uur lang voer de boot door de wateren aan de noordzijde van de stad, waarbij een gids van het havenbedrijf de aanwezigen wetenswaardigheden vertelde over het reilen en zeilen in de Amsterdamse haven. Na dit interessante intermezzo ging de officiële vergadering van start. Voorzitter Arjan Putter opende de bijeenkomst, waarna werd stilgestaan bij een aantal bestuurswisselingen en mededelingen. Daarna blikte hij terug op de activiteiten die in 2024 zijn georganiseerd in de regio, zoals de bouwvrouwendag en de verschillende regiodagen. Hij gaf ook inzicht in actuele ontwikkelingen in de regio, zoals de FUWA en de veranderende regels rond ZZP.

Plannen voor 2025
Na de opening kwamen de beleidsmedewerkers van de regio aan het woord om het jaarplan voor 2025 nader toe te lichten.

Vivianne Hahn, verantwoordelijk voor onderwijs en arbeidsmarkt, sprak over (zij-)instroom in de sector. “Behoud is het nieuwe werven. Dat geldt niet alleen voor mensen die al werkzaam zijn, maar ook voor studenten. Het is belangrijk om ook studenten te boeien en te binden zodat er geen vroegtijdige uitstroom plaatsvindt. Verder stellen ons als doel om de afdelingen in 2025 beter te verbinden aan onderwijs- en arbeidsmarktnetwerken en de opleidingsinstituten.”

Lenneke Neef, die over sociale zaken en veiligheid gaat, weidde uit over de positie van de ZZP’er en het nieuwe functie- en loongebouw.

Sven Ammann is adviseur markt en overheid. Hij sprak over de gemeenteraadsverkiezingen die in 2026 plaatsvinden, maar waarvoor in 2025 de campagnes worden voorbereid. Ook wil hij in 2025 de relatie met woningcorporaties en waterschappen intensiveren. Nadat er nog kort werd stilgestaan bij accountmanagent werd het jaarplan onder applaus aangenomen door de aanwezige bestuurders. 

Belangenbehartiging
De vergadering werd afgesloten door Jelmer Alberts, Directeur Belangenbehartiging bij Bouwend Nederland, die sprak over de gevolgen van Prinsjesdag en het regeerprogramma voor de sector. “Dit kabinet heeft haar ambities op orde, maar het is de vraag of de uitvoering voldoende zal zijn. De stikstofplannen zijn van tafel, wat voor de bouw betekent dat er nog meer uitdagingen zijn om op grote schaal huizen te bouwen en daarvoor de juiste infrastructuur aan te leggen.” Alberts ging ook in op het wegvallen van de investeringen in vervanging en renovatieplannen. Hij besloot zijn voordracht met een uiteenzetting over hoe Bouwend Nederland de belangenbehartiging opzet richting ons kabinet. De aanwezigen maakten gretig gebruik van de gelegenheid om vragen te stellen. 

De regiovergadering werd afgesloten met een diner bij de IJ-kantine in Amsterdam-Noord, waar nog lang werd nagepraat en genetwerkt. 

Nieuwsgierig geworden in het jaarplan? Klik hier om het gehele jaarplan te bekijken. 

Mona Veld
Regiosecretaresse
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 8 oktober 2024
Infraplatform Randstad Noord krijgt kijkje achter de schermen van bronbemaling

Infrabouwers maken regelmatig gebruik van bronbemaling. Hoe die techniek precies werkt, konden ze donderdag 3 oktober zien en horen in Alkmaar bij Theo van Velzen. De expert in bronbemaling en grondboortechniek ontving het Infraplatform Randstad Noord voor een informatieve excursie.

Dinsdag 8 oktober 2024
C the Future laat zien dat de toekomst niet ver weg is

Vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober kon je in Haarlem een kijkje in de toekomst nemen. In C-District werd wederom C the Future georganiseerd; het jaarlijkse evenement over circulariteit, creativiteit, innoveren, digitaliseren en leren!

Woensdag 2 oktober 2024
Constructieve CIAMS bijeenkomst, goede gesprekken over oplossingen

Aansluitingsproblematiek rond aanleg bij kabels en leidingen stond centraal bij de CIAMS-bijeenkomst van maandag 30 september. En zoals het hoort in de Johan Cruijff ArenA werd er niet gemopperd maar vooral gepraat over oplossingen.