Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Vitaliteit en weerbaarheid centraal op inspirerende bouwvrouwendag

Vitaliteit en weerbaarheid centraal op inspirerende Bouwvrouwendag

Maandag 11 maart 2024

Vrijdag 8 maart was niet alleen de Internationale Dag van de Vrouw maar ook Bouwvrouwendag. Bouwend Nederland Regio Randstad Noord had een gevarieerd en inspirerend programma samengesteld om de deelneemsters een vitaal en fit gemoed te bezorgen.

Al ruim voor 8 maart werden diverse sociale media-kanalen ingezet om bouwvrouwen een gezicht gegeven en de aandacht te vestigen op de Bouwvrouwendag. Een succesvolle campagne want maar liefst 70 dames gaven acte de présence tijdens het event in Purmerend. Plaats van handeling was H20 Esports Campus. In dat Mekka voor liefhebbers van e-gamen vertelde keynote speaker Houda Loukili over een veel fysiekere tak van sport. Ze is namelijk voormalig Nederlands kampioen kickboksen. Haar verhaal ging over de weg vol hindernissen naar de top die zij als moslima heeft moeten afleggen, maar ook over het keiharde knokken tijdens haar revalidatie na een auto-ongeluk. De powervrouw drukte de deelneemsters op het hart dat je doelen vooral bereikt door actie te ondernemen en niet door er alleen maar over na te denken. Ter onderbouwing werden de dames uitgenodigd om met één enkele vinger een potlood te breken. Geen onmogelijke opgave, tenzij je er te lang bij stilstaat, zo bleek.

Verrassende kennissessies

Na het zeer inspirerende verhaal van Loukili over vitaliteit en weerbaarheid, volgden twee leerzame kennissessies. Connie Maathuis verzorgde de workshop ‘De kracht van vragen”. Haar boodschap was dat als je veel vragen stelt, en vooral ook de juiste vragen, je tot de kern van een probleem kunt komen. De aanpak verschaft een beter beeld van de situatie en kan andere, onvermoede oplossingen opleveren. 

In ‘Tinder voor ruimte’ deelde sociaal ondernemer Mare Santema een verfrissende kijk op leegstand met de bouwvrouwen. Zo legde ze uit dat kantoorruimtes die normaal gesproken ’s avonds leegstaan op die momenten goed gebruikt zouden kunnen worden door bijvoorbeeld maatschappelijke organisaties die hard op zoek zijn naar ruimtes voor hun activiteiten.

De drie spreeksters nodigden vooral uit om als vrouw zélf regie te nemen over je levensloop en je functioneren binnen de bouw en infra-sector. De deelneemster werden aangezet om met elkaar in gesprek te gaan over wat er nog meer nodig is om de sector aantrekkelijker en inclusiever te maken.

Divers gezelschap

Naast luisteren konden de deelneemsters ook zelf in actie komen. Er konden Virtual Reality-spelletjes worden gespeeld, er kon worden geracet en er konden Wii balspellen worden gespeeld. Niet alleen leuk, maar spelletjes doen die je normaal gesproken niet speelt, brengt je uit je comfort zone, en dat leidt weer tot heel andere gesprekken dan je gebruikelijk met elkaar hebt bij bijeenkomsten. Sowieso zorgde de samenstelling van het gezelschap al voor een heleboel energie en interactie; het was zeer divers, met dames actief in de uitvoering, management en projectleiding tot studenten aan toe. 

Stijgende lijn

De mooie middag, inclusief een modeshow met speciaal voor het vrouwelijk lichaam vormgegeven kleding voor de bouw, werd afgesloten met een drankje en een hapje. En dat er in ieder geval wat vrouwen in de bouw betreft goede ontwikkelingen te zien zijn, bleek ook wel in het weekend ná de Bouwvrouwendag. Diverse grote bouwers uitten op social media hun trots over ‘hun’ bouwvrouwen en gaven aan dat er een stijgende lijn te zien is in het percentage vrouwen in de bouw.

Vivianne Hahn
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 23 juli 2024
Hart gevolgd: van vwo 4 naar BBL-opleiding in de bouw

Je kunt het met recht een opmerkelijke switch noemen: ondanks uitstekende cijfers het vwo vaarwel zeggen om timmerman te worden. Het is precies wat Jerom Verstraaten op zijn 16e deed. 3,5 jaar later is hij nog elke dag heel blij met zijn keuze.

Maandag 22 juli 2024
Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.

Maandag 8 juli 2024
Excursie Infraplatform Bakelse Plassen

Als je uitgenodigd wordt op een golfbaan, dan verwacht je een balletje te gaan slaan. Maar voor de leden van het Infraplatform Regio Randstad Noord en Brabant kreeg het bezoek aan Golfbaan Stippelberg in het recreatie- en natuurgebied de Bakelse plassen veel meer diepgang. Zij kregen een voorlichting en een rondleiding in dit gebied dat geldt als een schoolvoorbeeld van plattelandsvernieuwing.