1. Home
  2. Nieuws
  3. Marktdag waterschap limburg valt in goede aarde

Marktdag Waterschap Limburg valt in goede aarde

Woensdag 17 april 2024

Met ruim 80 deelnemers was de Marktdag Waterschap Limburg van dinsdag 9 april absoluut goed bezocht. Belangrijker nog dan het mooie aantal, was dat de aanwezigen heel enthousiast waren over wat de middag in Roermond ze had opgeleverd.

De Kaderichtlijn Water, de doelstellingen uit het klimaatakkoord; het zijn een paar van de opgaven waar Waterschap Limburg dagelijks aan werkt en waar ook de marktpartijen mee te maken krijgen. Opgaven die een goede onderlinge samenwerking nóg belangrijker maken. Vandaar dat Waterschap Limburg en branche-organisaties Bouwend Nederland en Cumela besloten de handen ineen te slaan en een Marktdag te organiseren. Insteek was om vooral op uitvoeringsniveau de opdrachtgevers en opdrachtnemers bij elkaar te brengen en samen te praten over de uitdagingen en hoe je die het beste samen kunt aanpakken. Namens het waterschap waren er veel mensen aanwezig die in de projectteams van watersystemen, Water in Balans en areaalbeheer actief zijn. En uiteraard de specialisten op het gebied van duurzaamheid, inkoop en contractmanagement. Naast de deelnemers van het waterschap waren veel leden aanwezig van Bouwend Nederland, en Cumela-leden die gespecialiseerd zijn in grondverzet en natuurtechniek en vooral als onderaannemers van de infra aannemers opereren

Informatieve plenaire sessie

De marktdag startte met een plenair gedeelte. In een uur kwam een drietal onderwerpen langs; de Kaderrichtlijn Water, Samenwerking en continuïteit en Schoon en Emissieloos Bouwen. Specialisten van het Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg gaven de deelnemers inzage in hoe het waterschap omgaat met deze thema’s. Na het plenaire gedeelte kregen de deelnemers de gelegenheid om in deelsessies in klein comité nog iets meer de diepte in te gaan over deze onderwerpen, waarin naast collega’s van het waterschap en de marktpartijen ook gastsprekers een bijdrage leverden. Naast de drie eerder besproken onderwerpen was er ook een deelsessie over ‘Elektriciteitsnet en emissieloos bouwen’.

Deelsessies met veel interactie

In de deelsessies gaven ook marktpartijen inzicht in wat voor hen belangrijk is zodat vraag en aanbod nog beter op elkaar afgestemd kan worden. Is er in het aanbestedingsbeleid bijvoorbeeld voldoende ruimte voor het Mkb? Hoe organiseren we de samenwerking voor de groeiende projecten opgave die het waterschap de komende jaren heeft? Wat kan de markt al op het gebied van zero emissie materieel? De waterschappen hebben het SEB convenant ondertekend maar soms is er net een stap meer nodig dan de basis wanneer er werkzaamheden in de nabijheid van een N2000 gebied moeten plaatsvinden. Hoe daag je elkaar uit en zorg je samen voor continuïteit zodat ook de infrabouwer zekerheid heeft om te investeren? Maar ook de Kader Richtlijn Water heeft gevolgen voor projecten. Het waterschap speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van het oppervlaktewater. Maar mocht deze kwaliteit niet voldoende zijn dan komen vergunningen van bouw- en infraprojecten in de knel en daarmee projecten. Wat kan de markt daar dan vervolgens in betekenen in oplossingen? Ook daar werd uitvoerig over gesproken.

Voldoende stof om mee verder te gaan

Aansluitend op de deelsessies kwamen de deelnemers weer bijeen en werd, met behulp van een Mentimeter, opgehaald hoe men de middag had ervaren. Het belangrijkste inzicht was het belang voor goede samenwerking en gezamenlijk zoeken naar oplossingen. Ook is er gepolst op welke thema’s verdieping gewenst is. Dit maakte duidelijk dat de deelnemers onder meer op het gebied van raamovereenkomsten, samenwerkingsvormen en laadinfrasctructuur graag verder met elkaar in gesprek willen gaan.

Positieve reacties

De Marktdag werd afgesloten met een netwerkborrel. Veel deelnemers vonden de Marktdag een nuttige bijeenkomst. Het doel was immers om de persoonlijke ontmoeting tussen mensen van het waterschap en de marktpartijen te stimuleren. Die mensen waren er volop en gingen ook veelal met elkaar in gesprek. Leden van zowel Bouwend Nederland als Cumela waren daarnaast ook goed te spreken over elkaars aanwezigheid. Voor de opgaven is het immers belangrijk dat de verbinding en de samenwerking tussen aannemers en onderaannemers goed en soepel verloopt, en daar zal de gezamenlijke deelname aan de Marktdag zeker aan bijdragen. De vele positieve geluiden betekent voor de organiserende partijen dat er op welke manier dan ook aan een vervolg kan worden gewerkt.

Beatrice Dormans
Regiomanager Zuid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 20 november 2024
Deuren van Bouw en Techniek Centrum Breda officieel geopend

Woensdag 14 november vond de feestelijke opening plaats van het uitgebreide en verbouwde Bouw en Techniek Centrum in Breda. De locatie van BouwSchool Breda aan de Biesdonkweg biedt nu tevens onderdak aan een andere opleidingspartner, IW Zuid & Midden, de opleider in de elektro- en installatiebranche.

Woensdag 20 november 2024
Animo voor werken in bouwteams groeit bij West-Brabantse gemeenten

Inkooporganisatie Wij zijn Karel en Bouwend Nederland organiseerden op 19 november een geslaagde bijeenkomst in Etten-Leur over het samenwerken in een bouwteam. Het gesprek kwam vlot op gang en al snel werden kennis, ambities en praktijkervaringen gedeeld. De belangen van gemeenten en bouwbedrijven komen op veel punten met elkaar overeen. In de samenwerking komen deze goed tot hun recht.

Dinsdag 19 november 2024
Volle bak op de Limburgse Ontmoetingsdag Infrastructuur

Op woensdag 13 november vond de 'Ontmoetingsdag Infrastructuur Limburg' plaats. De organisatie, die we samen met de Provincie Limburg deden, mocht in totaal zo'n 130 deelnemers verwelkomen uit de grond-, weg- en waterbouw (GWW). Denk daarbij aan overheden (ministerie, provincie en gemeenten), kennisinstellingen en marktpartijen (aannemersbedrijven, ingenieursbureaus en leveranciers). "Het was een Limburgs samenkomen gericht op de gezamenlijke toekomst."