Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Meewerkend partners hoe krijg je praktische vakmensen mee

Meewerkend partners: hoe krijg je praktische vakmensen mee?

Dinsdag 6 februari 2024

De tweede sessie van de Contactgroep Meewerkend partners in Afdeling Brabant Mid-West op 30 januari was opgedeeld in twee onderwerpen: een workshop over het meekrijgen van vakmensen bij veranderingen en de behandeling van persona's. Ofwel wat voor mensen zoek je en wie past bij jouw bedrijf in jouw team?

De onderwerpen die we behandelden waren zelf in de kick-off bijeenkomst van deze Contactgroep, die bestaan uit zo'n 10 tot 12 partners van eigenaren/directeuren van mkb-leden. Yvonne van Zijl en Petra Landmeter besloten de hulp van Stefan Pennings in te roepen die vaak bouwbedrijven begeleidt in adviestrajecten. Het bureau van Stefan en zijn partners, Aanpakkers, is vanuit de 40-uurs adviestrajecten die de Techniek Coalitie Brabant aan onze leden aanbiedt, nu veel betrokken bij ondernemers- cq. innovatievraagstukken, die gericht zijn op het toekomstbestendig houden of maken van jouw onderneming.

Is jouw boodschap duidelijk genoeg?

De vraag bij de dames was vooral ontstaan doordat we allemaal met de nieuwe wet- en regelgeving van de Wet kwaliteitsborging te maken krijgen. Veel processen moeten daarop iets aangepast worden en zeker de werkwijze van medewerkers én onderaannemers. Bij wie 'klagen' de werknemers dan? Vaak wordt de weerstand geuit richting degene die de boodschap brengt en vaak komt dat vanaf kantoor. Aan de hand van een aantal stellingen en een tekenopdracht wist Stefan over te brengen dat de wijze waarop boodschappen of instructies worden overgebracht essentieel zijn. Wij zijn zelf niet altijd duidelijk genoeg en vragen ook niet altijd door of de ander het snapt. Creëer een veilige cultuur waarin alle vragen gesteld mogen worden. Probeer bij veranderingen in de schoenen van de ander te gaan staan en laat je medewerkers op de werkvloer meedenken vanuit de dagelijks praktijk waar zij tegenaan lopen.

De leukste opmerking van de ochtend vonden we 'de shit is aan als de partner van de baas op de bouwplaats komt'. Het werd herkend door de aanwezige dames. Het is overduidelijk dat zij een grotere rol hebben dan je denkt. Een bezoekje aan de medewerkers of de bouwplaats levert vaak verbaal of non-verbale veel informatie op over wat er speelt. Jouw team is jouw kapitaal.

Persona's

Yvonne nam ons in het tweede deel mee in haar toelichting op persona's. Aan de hand van veel voorbeelden wist zij de groep duidelijk te maken dat je door een fictief karakter op te stellen, kunt sturen op wat voor type medewerker in jullie team past en waar je rekening mee kunt houden bij vaklieden in bepaalde levensfasen. We hopen dat bij het opstellen van een vacature de eerstvolgende keer niet uitsluitend gevraagd wordt naar de kwaliteiten of diploma's, maar dat je stuurt op wat jij belangrijk vindt. Jouw vacaturetekst moet er ook uitknallen en diegene die je zoekt aanspreken.

Iets voor jou of jouw meewerkend partner?

De volgende bijeenkomst van de Contactgroep Meewerkend partners vindt plaats op dinsdag 16 april van 10.00 tot 12.00 uur in De Ruimte in Breda. Is dit wat voor jou of voor jouw partner die in het bedrij meewerkt, neem dan contact op met Petra.

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 20 juni 2024
Behoud van je vakkrachten en bouwen aan bedrijfsliefde onderwerp tijdens ledenbijeenkomst Afdeling Brabant Mid-West

Maandag 17 juni waren zo’n 50 leden van afdeling Brabant Mid-West te gast op het Markland College in Oudenbosch. Het Markland College is een grote praktijkopleider in de regio en de grootschalige ver-/nieuwbouw van het college is verzorgd door VB Groep en Bouwbedrijf Moeskops’. Zij namen de rondleiding door het nieuwe deel, dat komende schooljaar opent, voor hun rekening.

Dinsdag 18 juni 2024
Veel bekijks bij arbeidsmigrantencampus in Waalwijk

Op 12 juni vond het tweede bouwplaatsbezoek van Afdeling Brabant Mid-West plaats in Waalwijk. Aannemingsbedrijf De Wit Drunen|Breda realiseert er in opdracht van BGO Expathousing huisvesting voor arbeidsmigranten, die veelal op het industrieterrein in Waalwijk zullen gaan werken.

Zondag 16 juni 2024
Leerzame masterclass voor Brabantse Wethouders Wonen

Op vrijdag 7 juni jl. organiseerde Bouwend Nederland regio Zuid samen met de Provincie Noord-Brabant een masterclass voor de wethouders Wonen van de Brabantse gemeenten. Samen met deelnemers van het Bouwplatform Wonen spraken de bestuurders over de mogelijkheden om sneller van plan naar realisatie te komen.