Logo Bouwend Nederland

Stijn, Laurens en Vincent in podcast over de Bouwhub

Woensdag 23 november 2022

Donderdag 3 november 2022 werd in de LocHal (een prachtige herbestemmingslocatie) een podcast opgenomen met één van de initiatiefnemers Stijn van der Weegen, Laurens Verbunt van De Hilver/Reyrink/Roozen van Hoppe en Vincent van Rijsewijk van Midpoint Brabant / Up New Bouw.

De podcast werd geleid door Lucy Bathgate, één van de beoogde kwartiermakers voor de Bouwhub Midden-Brabant. Officiële oprichting van de bouwhub staat op nog dit jaar op de kalender en dan kunnen kwartiermakers op dit circulaire initiatief te promoten en nieuwe deelnemers enthousiast te maken, niet uitblijven. Martin van Bers nam vanuit zijn rol als programmamanager Circulaire Economie bij gemeente Tilburg eveneens deel aan het gesprek.

 

Podcast: Ontdekspoor aflevering 9: circulaire bouwhub

Stijn licht toe hoe het initiatief ontstaan is; hij wil zijn opdrachtgevers graag adviseren meer circulair te bouwen en ontdekte dat hij partners en leveranciers hiervoor niet direct enthousiast kreeg en het als ondernemer alleen ook niet voor elkaar kreeg. Omdat hij geen afstand wilde doen van zijn ambitie heeft hij collega-ondernemers (mede leden van Bouwend Nederland afdeling Brabant Mid-West) benaderd vanuit de gedachte als collectief dit wel te kunnen bereiken.

 

Inmiddels zijn we een jaar verder en trekt Stijn in de kopgroep van Bouwhub Midden-Brabant op met Laurens Verbunt, Tijs van der Zanden, Janneke Visser, Leon van Roessel, Frans van Deursen, Jack van Doormaal en Tim van Spaendonck, ondersteund door Vincent van Rijsewijk en Petra Landmeter van Bouwend Nederland afdeling Brabant Mid-West.

 

De R-ladder werd besproken, het materialenpaspoort, het vooronderzoek door studenten van Avans, hergebruik van materialen/gebouwen, het bezoek aan de circulaire bouwhub van Beelen Next in Utrecht, de gewijzigde manier van slopen, de digitalisering van vraag en aanbod en het creëren van extra werk voor 'demontage-medewerkers'.

 

In de bouwhub in Tilburg komen straks de bouwmaterialen uit gebouwen die gesloopt/hergebruikt gaan worden en wat er in planmatige ontwikkeling van kan worden meegenomen. Dat is waar de bouwhub mee zal gaan starten; vrijkomende materialen aanbieden aan de bouwhub en 'refurbished' opnieuw aanbieden vanuit deze tweedehandsbouwmaterialenhandel. Idealiter krijgen we zicht op de kalender van sloop/herbouwprojecten en haken architecten al in het voortraject aan, zodat zij kunnen ontwerpen met materialen die voorhanden zijn of komen.

 

We kunnen niet wachten tot het moment van onthulling van de coöperatie Bouwhub Midden-Brabant. Houdt deze website in de gaten.

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 28 maart 2024
Toolboxen, werkplekinspecties, introductie nieuwe veiligheidsapps en een escape room

Ook in Afdeling Brabant Mid-West werd er veel aandacht geschonken aan de 2024-editie van de Bewust Veilig-dag. Veel leden schonken op deze dag extra aandacht aan veiligheid met hun medewerkers.

Dinsdag 19 maart 2024
Nieuws over Bouwhub Midden Brabant: huidige stand van zaken, pilot van start

We willen graag alle geïnteresseerden op de hoogte brengen van onze laatste ontwikkelingen en realisaties bij Bouwhub Midden Brabant. Lees alles in onze eerste nieuwsbrief van maart 2024.

Maandag 11 maart 2024
Tweede succesvolle editie Bouwvrouwenevent in Brabant Mid-West

Op vrijdag 8 maart, tijdens Internationale Vrouwendag, werd in the Sports Community ZuitNL in Etten-Leur voor de tweede maal een inspiratie event voor bouwvrouwen georganiseerd. Ruim tevoren hadden drie dames met verenigingsmanager Petra Landmeter meegedacht over de invulling van het programma, waardoor er genoeg variatie en keuze was.