Werkuren en reizen
Sta je voor de uitdaging om de werkweek aan te passen voor medewerkers van 55 jaar en ouder volgens de cao Bouw & Infra? Ontdek hoe de vierdaagse werkweek werkt en bekijk het jaarschema voor 2024. Daarnaast zijn er specifieke regels voor reisurenvergoeding bij bouwplaatsmedewerkers. Leer meer over de arbeidsduur en werktijden in de bouw- en infrasector. Ontdek ten slotte wanneer de arbeidstijdenwet van toepassing is en leer over de verplichtingen voor jou als werkgever.
De vierdaagse werkweek voor 55-plussers
Als je medewerkers de leeftijd van 55 jaar bereiken, hebben ze het recht om jou als ondernemer te vragen de werkweek aan te passen naar vier dagen. Volgens artikel 6.5 van de cao Bouw & Infra. De vierdaagse werkweek behoudt het dienstverband, waarbij jouw medewerkers elke week een betaalde verlofdag opnemen zonder loonverlies. Ze kunnen ook verzoeken om de extra vrije dagen in te ruilen voor loon en terug te keren naar een vijfdaagse werkweek. Ontdek hoe dit er precies uit kan komen te zien.
Bekijk vierdaagse werkweek en 55-plusRegels over reisuren voor bouwplaatsmedewerkers
Reisuren zijn de uren die jouw bouwplaatswerknemers besteden aan hun woon-werkverkeer, vergoed tegen het garantieloon. Er geldt een normregeling voor het aantal uit te betalen reisuren per vervoermiddel. Bij onwerkbaar weer behoudt de werknemer, volgens de cao, het recht op reisurenvergoeding. Bekijk de tabel voor specifieke afstanden en uitbetalingen.
Welke regels voor arbeidsduur en werktijden gelden voor jouw medewerkers?
We vertellen over alles waar je rekening mee moet houden voor de arbeidsduur en werktijden van jouw personeel. Er gelden namelijk aparte regels voor de bouw- en infrasector. Hierbij komen onderwerpen aan bod zoals de kaderregeling en de basisregeling.
Vergroot je kennis
Vertaal de theorie van de Special Lonen & Arbeidsvoorwaarden naar de praktijk in deze training
Wil je je personeels- en organisatiezaken goed op orde hebben? Dan is dit de training voor jou!
Het overwerk- en spaarurenmodel: hier houd je rekening mee
Soms moeten je werknemers buiten het reguliere werktijdenvenster (7.00 - 19.00 uur) aan de slag. In de cao Bouw & Infra staat beschreven wat wel en niet mag omtrent overwerken. Om het je gemakkelijk te maken hebben we de belangrijkste inzichten voor je op een rij gezet. Waarbij je ontdekt dat overwerken niet verplicht is en structureel overwerk niet is toegestaan. Een overwerktoeslag is verplicht. Lees snel verder wat voor jou van toepassing is.
Wanneer is de arbeidstijdenwet van toepassing?
Bij het inzetten van personeel moet je je houden aan de Arbeidstijdenwet, die bepaalt hoe lang werknemers mogen werken en wanneer rust verplicht is. De wet geldt voor alle werknemers, inclusief stagiaires, uitzendkrachten, en gedetacheerden. In sommige situaties geldt de wet ook voor zelfstandigen, vooral waar de veiligheid van anderen in het geding is, zoals in vervoer, mijnbouw, of civiele onderwaterbouw. Lees snel verder.
Vragen?
Heb je een vraag over dit kennisgebied? Onze beleidsadviseurs helpen je graag verder.
Bekijk ook eens
Lees meer over bepalingen uit de cao, de wet en andere regelgeving. Zo kun je meteen aan de slag.
Alle informatie over pensioen en arbeidsongeschiktheid die jij nodig hebt voor jouw bedrijf.
Stapt een medewerker uit dienst? Vind handige tips wat je als werkgever kunt doen.
Benieuwd of jouw bedrijf de juiste arbeidsomstandigheden creëert voor jouw medewerkers?
Gerelateerd nieuws
Je hebt ze vast wel eens gehoord, de horrorverhalen van ondernemers die na een weekje buitenland terugkomen met een torenhoge telefoonrekening. Gelukkig zijn de risico’s op heel hoge rekeningen afgelopen jaren ingeperkt. Helaas kun je nog steeds veel geld kwijt zijn, met een beetje pech verbruik je in enkele seconden al voor tientallen euro's aan mobiel dataverkeer. Er zijn namelijk een aantal plekken die extra aandacht verdienen. Zo valt bijvoorbeeld het netwerk op zee niet onder Europese netwerk, hetzelfde geldt voor Turkije. Wij vertellen je alles wat je moet weten over bellen en internetten in het buitenland, zo kun jij met een gerust hart op vakantie. Lees je mee?
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil graag in contact komen met mkb-bedrijven (tot 100 medewerkers) in de bouw en industriesector om erachter te komen hoe keuzes over reizen gemaakt worden. Het gesprek is digitaal op dinsdag 7 november van 16.00 tot 17.00 uur.
Welke ontwikkelingen spelen er in de infrasector. Hoe kan je hier als bedrijf op inspelen. En hoe bepalen we samen de lobbykoers. Daarover gaan voorzitter Arno Visser en algemeen directeur Fries Heinis van Bouwend Nederland in gesprek met infraleden. De eerste bijeenkomst in Amsterdam leverde al een goede discussie op.