Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Bij familiebedrijf wmr rinsumageest werken meerdere families

Bij familiebedrijf WMR Rinsumageest werken meerdere families

Vrijdag 8 juli 2022

In de zomervakantie brengen we een reeks artikelen uit over familiebedrijven in Noord-Nederland. Hoe gaat dat met bedrijfsopvolging? En wordt er tijdens familiebijeenkomsten ook wel over iets anders gepraat dan het bedrijf? De beurt is ditmaal aan WMR uit Rinsumageest.

Werktuigen Maatschappij Rinsumageest, dat is waar WMR voor staat. Het bedrijf in het noorden van Friesland telt rond de vijftig vaste medewerkers. Daarnaast zijn er zo’n dertig inhuurkrachten actief voor WMR. Het bedrijf is in 1955 opgericht als maatschap en was in de eerste jaren actief met ruilverkavelings- en loon-agrarische werkzaamheden. Eind jaren 70 kwam WMR volledig in bezit van één van de vennoten, Kees Boersma. Hij werd later opgevolgd door zijn zoon Feitze en sinds 2008 staat kleinzoon Kees Boersma aan het roer. Hij heeft eigenlijk altijd in het bedrijf gewerkt, dus dat hij het ooit zou overnemen van zijn vader, lag wel voor de hand. "Maar ik ben door mijn vader wel vrijgelaten in de keuze", zegt Boersma. Je moet het alleen doen als je het leuk vindt en als je  de capaciteiten hebt, zei hij altijd. Ik had heel erg zin om het familiebedrijf voort te zetten, dus toen de kans zich voordeed, heb ik hem met beide handen aangegrepen." Dat was in 2017, en toen kende hij het bedrijf al van haver tot gort. "In de begin jaren negentig was WMR voornamelijk een agrarisch loonbedrijf, ik was toen veel met machines op pad om landwerk te verrichten. Rond 1994 is er een transformatie geweest en is er vol ingezet op grond-, weg- en waterbouw, milieuwerken, sloopwerken en asbestsaneringen. Eind jaren 90 hebben we de afdeling agrarisch loonwerk verkocht en zijn we ons voor 100% op de andere afdelingen gaan richten.  

Best wel wat veranderd

GWW is de hoofdactiviteit, maar WMR heeft dus ook een aantal gespecialiseerde bedrijfsonderdelen; voor asbestverwijdering, milieuwerken en sloop en renovatie. "We hebben een eigen grondbank,  en puin breek locatie. Dat zijn moderniseringsslagen die ik vrij snel na de overname heb gemaakt." Een verandering is dat Kees Boersma niet meer volledig eigenaar is. Eén van de medewerkers, Bouwe Stiemsma, is medio 2020 mede-eigenaar geworden. "Het mooie is dat de vader van Bouwe ook in het bedrijf werkzaam is. En zo zijn er nog meer families waarvan meerdere familieleden bij ons werken."

Heel handig met een minikraan

Boersma is zelf ook niet de enige uit zijn familie binnen het bedrijf; zijn echtgenote werkt op de administratie en is lid van het directieteam en een oom is uitvoerder bij de sloop-divisie. De dochters van Boersma zijn met 13 en 17 nog te jong om vast in het bedrijf te werken, maar ze dragen wel een steentje bij. "Vooral op kantoor, bij de administratieve werkzaamheden. Al moet ik zeggen dat ze allebei wel machinegevoel hebben. Zeker de oudste redt zich prima op een minikraan."

Open communiceren

Dat er meerdere families actief zijn binnen WMR, zorgt voor een behoorlijk hechte band. "Ik denk dat je dat bij familiebedrijven sowieso meer ziet dan bij gewone bedrijven", zegt Boersma. "Het komt bij ons in ieder geval wel tot uiting in de visie van het bedrijf. Winst staat niet op de eerste plaats, we gaan vooral voor lange relaties met het personeel. We hebben binnen het bedrijf een open manier van communiceren, ook met het personeel. We delen veel informatie met onze medewerkers, zodat zij ook mee kunnen denken met belangrijke beslissingen die genomen moeten worden.

Goed voorbereid op PFAS

Ook met de klanten wil het familiebedrijf graag langdurige relaties. "Misschien kom je er met een vijfenhalf ook wel, maar wij willen achtplussen scoren, zodat klanten graag bij ons terugkomen." Met de eigen grondbank heeft WMR daarvoor een belangrijke troef in handen. "Toen de PFAS-problemen ontstonden, had bijna niemand in Nederland nog van PFAS gehoord. Wij hadden toen onze grondbank al volledig ingericht, compleet met de nodige vergunningen. Deze grondbank geeft een meerwaarde aan onze activiteiten, we kunnen er een betere ondersteuning door bieden aan gemeenten, particulieren en bedrijven om ons heen." 

Bij dergelijke lange termijnvisies is het niet gek dat WMR ook oog heeft voor milieu en duurzaamheid. "We kunnen ons slooppuin zelf breken. Dit scheelt veel vervoersbewegingen. En we maken van deze afvalstoffen weer bouwstoffen, zoals bijvoorbeeld menggranulaat. Tevens investeren we fors in ons machinepark; een belangrijk onderdeel hiervan is het elektrificeren van onze machines. Zo hebben we in 2018 als eerste geïnvesteerd in een elektrische minikraan. Dat is ideaal om inpandig mee te werken, want milieuvriendelijk en geluidsarm. Dit is een mooie ontwikkeling binnen WMR, waarmee we duurzaam de toekomst ingaan."

Lees meer uit deze reeks

Annette Korving
Regiosecretaresse - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 12 juli 2024
Convenant: op naar duurzamer asfalt in het Noorden

Overheden, brancheorganisaties en marktpartijen in de drie noordelijke provincies zetten samen in op duurzamer asfalt. Daarvoor hebben ze de afgelopen weken hun handtekening gezet onder een convenant. De ondertekenaars streven naar minder soorten asfalt, een duurzamere samenstelling en productie op een lagere temperatuur. Daarnaast zetten ze in op hergebruik van asfalt en verduurzaming van de vier asfaltcentrales.

Maandag 8 juli 2024
Friesland rijdt Bouwrally door Noardeast Fryslân

Vrijdag 28 juni stond in het teken van de bouwrally voor de leden van onze afdeling Friesland. Het jaarlijkse evenement, de Bouwrally, vond dit jaar plaats in het schilderachtige landschap van Noardeast Fryslân. De deelnemers verzamelden zich om 12 uur bij Brouwerij Dockum, klaar voor een middag vol avontuur en gezelligheid.

Maandag 8 juli 2024
Toekomstbouwers Friesland maakt kennis met onze leden

Op woensdag 3 juli organiseerde Toekomstbouwers Friesland (TBF) een inspirerende bijeenkomst onder de noemer 'Kennismaking met dé Opleider voor de Bouw en Infra'. TBF, voortgekomen uit het lang geleden door Friese bouwers opgerichte VSPB, is een trots en toonaangevend opleidingsbedrijf in de Friese bouwsector.