Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. De vraag naar vakmensen is de roep om disruptie

De vraag naar vakmensen is de roep om disruptie

Maandag 19 februari 2024

De roep om vakmensen is groot en wordt alleen maar groter met alle opgaven als woningopgaaf, energietransitie en watertransitie. Er moet veel, er moet veel tegelijk en er moet veel tegelijk op dezelfde plek is de stelling van Arno Visser (voorzitter van Koninklijke Bouwend Nederland). Dit geeft uitdagingen, ook op het gebied van voldoende en voldoende geschoold personeel.

Op dit moment begeven we ons in een zero-sum-game volgens Bart Götte (hoofddocent transities aan de Universiteit van Amsterdam en Business Futurist bij FutureFlock); elke sector kijkt naar een andere sector om arbeidskrachten én binnen de keten verplaatsen vakmensen van opdrachtgever naar opdrachtnemer en andersom. Echt samenwerken is nodig om de vele grote (technische) opgaven te volbrengen, maar net zo hard, misschien wel harder een culturele opgave om voldoende en voldoende geschoolde vakmensen te krijgen en behouden is de ervaring van Marc Redegeld (eigenaar Redegeld Organisatieontwikkeling en Manager HR a.i. bij Baas BV). We zijn in een tijdperk beland waar de vraag naar diversiteit, deeltijd, zorg, vrije tijd en vakmensen groot is. Dit zorgt voor vraagstukken waar we het antwoord nog niet op hebben. De beweging naar het nieuwe normaal als deeltijd voor iedereen, job-hoppen elke drie jaar, of zelfs het afdwingen van maatschappelijke inzetbaarheid (vanwege militaire of maatschappelijke dienstplicht) vraagt om creativiteit en andere flexibiliteit bij werkgevers en maatschappij. Vanuit professionalisatie hebben we de afgelopen jaren met elkaar drempels verhoogt, ingewikkeld is complex geworden waardoor de arbeidsproductiviteit omlaag gaat. Dit is alleen te keren door te stoppen met zinloze activiteiten. Dit zal niemand over zijn eigen werk zelf aangeven, dat moet je met elkaar doen. Er is werk genoeg én de roep naar vakmensen is groot, dus niemand hoeft buiten de boot te vallen. De tijdens de netwerkbijeenkomst geopperde disruptie voorstellen zijn verzameld en zullen we met elkaar verder moeten onderzoeken en uitwerken zodat daadwerkelijk er meer capaciteit ter beschikking komt om de opgaven te realiseren. Veel aanwezigen gaven aan dat het belangrijk is dat we als sector en keten snel een vervolg aan dit actuele thema geven. Als vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer gaan we de komende tijd nadenken hoe we aan deze bijeenkomst een vervolg kunnen geven. Hou dus de vakgroep site in de gaten!

 

De presentatie van Bart Götte is hier terug te kijken.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 22 juli 2024
GVE workshop van vorstverlet naar waterballet

De laatste jaren ervaren we steeds meer de effecten van klimaatverandering. Neerslag te korten met als gevolg uitdroging van de grond en lagere waterstanden in watergangen, heftige kortstondige buien waarbij de rivier de Geul buiten haar oevers ging én nauwelijks meer een echte winter met vorst. Ook bij de aanleg van ondergrondse infrastructuur moeten we ons bewust zijn van weerrisico’s. Maar hoe doe je dat? Deze vraag stond centraal tijdens de GVE workshop op 27 juni 2024.

Donderdag 11 juli 2024
Vrijstelling op asbestinventarisatieplicht

Vanaf 1 augustus is er een vrijstelling op asbestinventarisatieplicht voor het gas en elektriciteitsnet van de regionale netbeheerders.

Donderdag 4 juli 2024
Opleiding Eerste Monteur Hoogspanning Transport gereed

Na een intensieve samenwerking tussen de netwerkbedrijven en aannemers werkzaam in de Hoogspanning, een aantal ROC’s en het SBB, presenteren wij met trots de nieuwe opleiding Eerste monteur Hoogspanning Transport (EMHT).