Logo Bouwend Nederland

Duurzame Installatie Keuzetool helpt om de juiste duurzame installatie te kiezen

Woensdag 24 januari 2024

In de komende 25 jaar wordt de cv-ketel ingewisseld voor 100% duurzame warmtevoorziening. Het marktaandeel van de warmtepomp groeit al flink, en ook de eerste duurzame warmtenetten zijn een feit. Maar overgaan op duurzame warmte is nog lang geen routineklus. Welke installaties moet je kiezen? Door de variëteit aan technische oplossingen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Daarom hebben we samen met Aedes, OnderhoudNL, Stroomversnelling en Techniek Nederland de Duurzame Installatie Keuzetool ontwikkeld: een handig hulpmiddel bij het voeren van gesprekken over het verduurzamen van de warmtevraag.

Aan de hand van drie vuistregels en een paar aandachtspunten wordt precies uitgelegd hoe het energetische spel in elkaar zit. Download de tool met daarin de Duurzame Warmteschijf (voortaan ook Duurzame Installatie Keuzetool) meteen.

Praatplaat

Print de Duurzame Installatie Keuzetool en gebruik het als een 'praatplaat'. De vier pagina's tellende tool bevat een template waarop je snel de (huidige én gewenste) energetische situatie van een project kunt invullen. Zo kun je eenvoudig de situatie inzichtelijk te maken voor alle gesprekspartners, en samen tot een snelle en solide 'achterkant van een sigarendoosje' versie van een verduurzamingsoplossing komen.   

Welke vragen kun je hiermee beantwoorden?

  • Welk soort warmteopwekker past bij een bepaald type woning?
  • Wanneer is de woning (thermisch) comfortabel voor de huurder?
  • Moet het afgiftesysteem aangepast worden?
  • Is een voorgesteld innovatief concept realistisch?

Geen commerciële agenda

De Duurzame Installatie Keuzetool is een objectief hulpmiddel voor alle betrokken partijen. Er zit geen commerciële agenda achter. Het is niet meer, maar ook niet minder dan een zo begrijpelijk mogelijke uitleg van het warmtevraagstuk: een ontwerp-assistent die helpt om de juiste keuzes te maken en tot de beste renovatieopdracht te komen.

De Duurzame Installatie Keuzetool is handig voor woningcorporaties, bouwers, installateurs en onderhoudsbedrijven. Als bouwbedrijf of installateur kun je de schijf gebruiken in het gesprek met je opdrachtgever.

Naslagwerk: Strategisch kiezen van duurzame installaties

Als je opdrachtgever nog aanvullende vragen heeft, raadpleeg dan de bijbehorende publicatie 'Strategisch kiezen van duurzame installaties'. Deze verdiepende publicatie vind je op deze websiteLees ook ons eerdere interview over deze publicatie.

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 april 2024
Duurzaamheid raakt ook verzekerbaarheid

Prima als de opdrachtgever duurzaam wil bouwen, maar niet alleen voor risico aannemer! Duurzaamheid is belangrijk en leden van Bouwend Nederland werken er uiteraard aan mee. Door hergebruik van materialen of door gebruik van duurzaam gewonnen natuurlijke bronnen. En daarbij mag verwacht worden dat de aannemer met zijn tijd meegaat qua keuzes van materialen en werkwijzen. Toch is de praktijk weerbarstiger zoals blijkt uit de navolgende 2 voorbeelden uit de schadepraktijk van bouwverzekeringen.

Donderdag 11 april 2024
Duurzaam én veilig werken met Litium-Ion

Lithium-ion accu’s zijn vaak de kerncomponenten van elektromobiliteit en ze leveren een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Door de hoge energiedichtheid en lange levensduur worden deze accu’s heel veel gebruikt. Li-Ion accu’s zijn echter ook gevoelig voor verkeerd gebruik en beschadiging. In deze checklist zet onze verzekeringspartner Howden een aantal aandachtspunten voor veilig werken met Litium-Ion op een rij.

Donderdag 11 april 2024
CBRE verkleint afvalberg van klanten dankzij herbruikbare bekers van Selecta

CBRE, een wereldwijd dienstverlener en investeerder in commercieel vastgoed, introduceert bij haar klanten de ‘Geen Gezeur’-wasservice van Selecta. Werknemers drinken zo uit kwalitatieve herbruikbare koffiebekers die door Selecta ingezameld en gereinigd worden. Dankzij dit initiatief verkleinen klanten van CBRE hun afvalberg aanzienlijk en zijn ze beter gewapend tegen de immer strenge wetgeving rond recycling.