Hoe staat het met de Natuurherstelwet?
Dinsdag 15 augustus 2023
De Natuurherstelwet is inmiddels door de Raad van Ministers goedgekeurd en in juli heeft ook het Europarlement in een zinderend spannende plenaire zitting met nipte meerderheid vóór de wet gestemd. Hoe nu verder?
We hebben alle redenen om heel voorzichtig met de natuur en biodiversiteit om te springen. Denk bij biodiversiteit bijvoorbeeld aan de bijen en andere vliegende beestjes die zorgen voor de bestuiving van onze planten en bloemen. Het aantal van deze 'bestuivers' holt achteruit en dat heeft gevolgen voor onze voedselvoorziening, onze groenten en fruit. Als je dat echter doet met een regeling die elke verslechtering van de natuur verbiedt (zowel in Natura 2000-gebieden maar ook natuurgebieden daarbuiten), dan neem je het risico dat je de economie van een land stopzet. Dat er niet meer gebouwd kan worden. Zeker in een dichtbevolkt en nog steeds groeiend land als Nederland. Daarom keken we genuanceerd naar de wet.
Amendementen
Enige tijd geleden schreven we in ons verenigingsmagazine BNL nog dat de wet werd besproken in Brussel. Dit jaar gaat men in overleggen tussen de Europese Commissie, de Raad van Ministers en het Europarlement pogen tot een compromis te komen. Er zijn in de tussentijd namelijk een aantal amendementen op de oorspronkelijk zeer strenge wet aangenomen die rekening houden met onze kritiek. Per saldo zijn de amendementen afzwakkingen en bieden zij meer ruimte voor uitzonderingen.
Uitzonderingsgronden
Zo zijn bijvoorbeeld woningbouw en energietransitie expliciet genoemd als uitzonderingsgronden. Als die in het gedrang komen dan kan je om 'socio economische' redenen de wet even opschorten. Die amendementen hebben dus de scherpe randjes van de wet grotendeels afgehaald waardoor het er op lijkt dat de wet beter werkbaar lijkt. Wat ons betreft is het devies dan ook 'eerst zien dan geloven' en gaan we eerst de praktijk afwachten voordat we een eindoordeel vellen.
Gerelateerd nieuws
Als je een bouwwerk in gevolgklasse 1 gaat bouwen, is voor nieuwe aanvragen vanaf 1 januari 2024 het inschakelen van een kwaliteitsborger en een melding technische bouwactiviteit verplicht. Onder gevolgklasse 1 vallen bouwwerken met beperkte gevolgen als er iets mis gaat, bijvoorbeeld grondgebonden woningen en kleine bedrijfspanden. Maar wat als je een combinatie bouwt van bijvoorbeeld een winkel (gevolgklasse 2 of hoger) en een woonhuis?
Op 27 november jongstleden vond de derde en -voorlopig- laatste bijeenkomst over de Wkb in de gemeente Westland plaats. Tijdens deze bijeenkomst gingen de aanwezige bouwprofessionals in verschillende workshops met ambtenaren van de gemeente aan de slag met de 'Wkb in de praktijk'.
Kopers van een nieuwbouwwoning kopen doorgaans onder garantie van een waarborginstantie, zoals Woningborg, SWK of BouwGarant. De regelingen van deze instanties waarborgen dat de woning wordt afgebouwd bij een onverhoopt faillissement van de aannemer en dat verborgen en constructieve gebreken onder garantie worden opgelost. Directeur Rob de Groot van BouwGarant beantwoordt enkele veel voorkomende vragen.