Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Lever input op de procesbeschrijving ordening van ondergrondse netten

Lever input op de procesbeschrijving ordening van ondergrondse netten

Maandag 18 maart 2024

De Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 7171-2 ‘procesbeschrijving ordening van ondergrondse netten is voor commentaar gepubliceerd. Dit is een update van de versie uit 2009. De ondergrond wordt steeds voller. Ontwikkelingen als de energietransitie, klimaatadaptatie, mobiliteit en het verdichten van woningbouw, hebben ook invloed op de ondergrondse infrastructuur. Gezien de toenemende drukte in de ondergrond is het belang van afstemming tussen belanghebbenden en vastleggen van afspraken groot.

Zorgvuldig omgaan met de bodem en ondergrond is voor elk project in Nederland een voorwaarde voor het slagen daarvan. De ondergrond is al lang niet meer het sluitstuk. Belangrijk is om zo vroeg mogelijk, al bij de initiatieffase inzichtelijk te krijgen met welke partijen er afspraken gemaakt moeten worden, zodat het project een succes wordt. De NPR 7171-2 bevat afspraken over het proces tussen de betrokken partijen voor inrichting en ordening van de ondergrond, zoals de verantwoordelijkheden van betrokken partijen en de bijbehorende activiteiten.

Commentaarronde NPR 7171-2

Op 1 februari 2024 is de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 7171-2 'Ordening van ondergrondse netten – Deel 2: Procesbeschrijving' voor commentaar gepubliceerd. Iedereen kan commentaar leveren tot 1 mei 2024.

Webinar

Op 6 maart van 10:00 – 11:30 uur wordt er een webinar georganiseerd over NPR 7171-2. De voorzitter van de normcommissie, de schrijvers van het normontwerp en vertegenwoordigers uit de sector zijn aanwezig om vragen over het normontwerp te beantwoorden. Aanmelden voor het webinar 'Normontwerp NPR 7171-2' kan via deze link.

Bijdrage vakgroep

De vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer heeft actief bijgedragen in de normcommissie en werkgroepen. Als eerste resultaat is op 1 februari 2024 de NEN7171-1, dat een gedeeld uitgangspunt biedt voor het ontwerpen en afspreken van maatregelen om negatieve effecten van werkzaamheden in de bodem te beperken, gepubliceerd. Nu is de NPR7171-2, procesbeschrijving, ter commentaar gepubliceerd. Dossierhouder binnen de vakgroep is Yvonne de Rijck.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 22 juli 2024
GVE workshop van vorstverlet naar waterballet

De laatste jaren ervaren we steeds meer de effecten van klimaatverandering. Neerslag te korten met als gevolg uitdroging van de grond en lagere waterstanden in watergangen, heftige kortstondige buien waarbij de rivier de Geul buiten haar oevers ging én nauwelijks meer een echte winter met vorst. Ook bij de aanleg van ondergrondse infrastructuur moeten we ons bewust zijn van weerrisico’s. Maar hoe doe je dat? Deze vraag stond centraal tijdens de GVE workshop op 27 juni 2024.

Donderdag 11 juli 2024
Vrijstelling op asbestinventarisatieplicht

Vanaf 1 augustus is er een vrijstelling op asbestinventarisatieplicht voor het gas en elektriciteitsnet van de regionale netbeheerders.

Donderdag 4 juli 2024
Opleiding Eerste Monteur Hoogspanning Transport gereed

Na een intensieve samenwerking tussen de netwerkbedrijven en aannemers werkzaam in de Hoogspanning, een aantal ROC’s en het SBB, presenteren wij met trots de nieuwe opleiding Eerste monteur Hoogspanning Transport (EMHT).