Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Nieuwe visie nieuwe werkwijze en nieuwe certificaten bij kiad

Nieuwe visie, nieuwe werkwijze en nieuwe certificaten bij KIAD

Vrijdag 19 april 2024

Op 11 april 2024 vond een informatiebijeenkomst plaats van KIAD (Kwaliteit Instructie Aanleg Drinkwater). Het KIAD-bestuur nam een groot aantal vertegenwoordigers uit de hele drinkwaterketen mee in een aantal belangrijke ontwikkelingen binnen KIAD. Het KIAD-Bestuur werkt aan de professionalisering en een toekomstbestendige KIAD-organisatie en -processen en wil daar als bestuur actiever op te sturen.

Sinds medio 2023 zijn alle waterbedrijven bij KIAD aangesloten. Zij stellen meer en dedicated capaciteit beschikbaar om de doelen van KIAD te helpen realiseren. Er is gewerkt aan een vernieuwde visie en uitgangspunten en de tekst van de Hygiënecode is zodanig aangepast dat er voor de ketenpartners meer flexibiliteit is om gefaseerd aan de KIAD-eisen te gaan voldoen; de datum van 1 januari 2025 is uit de tekst verdwenen en in plaats daarvan staat er nu dat personen die werkzaamheden verrichten aan de drinkwaterleidingen moeten voldoen aan de op dat moment geldende KIAD-eisen. Dit schept voor alle betrokken partijen meer ruimte en flexibiliteit in de ontwikkeling en implementatie van de KIAD-eisen.

KIAD staat voor Kwaliteit Instructie Aanleg Drinkwater

KIAD is een persoonscertificering voor personen die drinkwaterleidingen aanleggen en ingrepen verrichten aan het drinkwaterdistributienet (vooralsnog geen betrekking op drinkwaterproductie en installaties). KIAD is in 2018 geïntroduceerd door de drinkwaterleidingen en Bouwend Nederland, als vertegenwoordiger van de aannemers die deze werkzaamheden uitvoeren. Sinds 2018 wordt het KIAD certificaat gefaseerd verplicht gesteld voor alle monteurs die drinkwaterleidingen aanleggen en ingrepen verrichten aan het drinkwaterdistributienet. Als Bouwend Nederland zijn we vertegenwoordigd in bestuur, college van deskundigen en constructiewerkgroep. Met de verandering naar een netwerkorganisatie gaan we met onze betrokkenen in overleg.

In de nieuwsbrief van april 2024 vind je alle ontwikkelingen. Vragen of opmerkingen mail KIAD of Yvonne de Rijck.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 22 juli 2024
GVE workshop van vorstverlet naar waterballet

De laatste jaren ervaren we steeds meer de effecten van klimaatverandering. Neerslag te korten met als gevolg uitdroging van de grond en lagere waterstanden in watergangen, heftige kortstondige buien waarbij de rivier de Geul buiten haar oevers ging én nauwelijks meer een echte winter met vorst. Ook bij de aanleg van ondergrondse infrastructuur moeten we ons bewust zijn van weerrisico’s. Maar hoe doe je dat? Deze vraag stond centraal tijdens de GVE workshop op 27 juni 2024.

Donderdag 11 juli 2024
Vrijstelling op asbestinventarisatieplicht

Vanaf 1 augustus is er een vrijstelling op asbestinventarisatieplicht voor het gas en elektriciteitsnet van de regionale netbeheerders.

Donderdag 4 juli 2024
Opleiding Eerste Monteur Hoogspanning Transport gereed

Na een intensieve samenwerking tussen de netwerkbedrijven en aannemers werkzaam in de Hoogspanning, een aantal ROC’s en het SBB, presenteren wij met trots de nieuwe opleiding Eerste monteur Hoogspanning Transport (EMHT).