Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Rdi geeft duidelijkheid in huisaansluitingen en zorgvuldig graven

RDI geeft duidelijkheid in huisaansluitingen en zorgvuldig graven

Maandag 7 augustus 2023

Veel woningeigenaren vinden het niet fijn dat er in hun perceel wordt gegraven om bijvoorbeeld een glasvezelkabel aan te leggen. Er ontstaat schade aan beplanting of bestrating. Door middel van bijvoorbeeld een raketboring kan de kabel vanaf een hoofdnet, onder de tuin door, naar de woning worden aangelegd. Maar hoe bepaal je de precieze ligging van kabels en leidingen voordat je start met deze werkzaamheden? De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) geeft duidelijkheid over zorgvuldige aanleg van kabels en leidingen in de nabijheid van huisaansluitingen.

Memo: Huisaansluitingen en zorgvuldig graven

Raketboringen zijn graafwerkzaamheden in de zin van artikel 1 van de Wibon. Dat betekent dat deze werkzaamheden zorgvuldig moeten worden verricht. In dat verband moet tenminste onderzoek gedaan worden naar de precieze ligging van onderdelen van netten van de graaflocatie. Er is discussie ontstaan over de juiste wijze van lokaliseren van netten, met name op een particulier erf. De memo 'huisaansluitingen en zorgvuldig graven' geeft duiding van het wettelijke voorschrift van de wet Wibon.

Bepalen van de exacte ligging

Bij het uitvoeren van werkzaamheden buiten het zogenaamde risicogebied (en dat wil je vaak bij sleufloze technieken) moet eerst het risicogebied worden bepaald. Het risicogebied is (in de CROW500) vastgesteld op 1 meter links en rechts in het horizontale vlak van de gelokaliseerde leidingen. Dus om het risicogebied te bepalen moet de precieze ligging van aanwezige kabels en leidingen gelokaliseerd worden. Dit kan, afhankelijk van de lengte (max 5 meter) van te overbruggen afstand, op basis van de gebiedsinformatie (KLIC-melding), door ten minste:

  • Vanaf de straatkant waar het hoofd/distributienet ligt de aanwezige kabels en leidingen te lokaliseren die in de richting van het pand gaan. Let op: de kabels en leidingen moeten wel echt zichtbaar zijn;
  • Aan de kant van het pand/bebouwing, vanuit het pand de kabels en leidingen te lokaliseren en te bepalen hoe deze lopen naar het hoofd/distributienet. Let op: ook hier moeten de kabels en leidingen echt zichtbaar zijn;
  • Is het niet mogelijk om de kabels en leidingen vanuit het pand/bebouwing te lokaliseren, dan dienen de kabels en leidingen buiten aan de gevel middels een proefsleuf gelokaliseerd te worden.

Wil je werken in het risicogebied, dan moet de ligging nog beter bepaald worden. Dit kan door middel van een grondradar, kabelzoeker of andere technieken. Doel is om ervan overtuigd te zijn over de exacte ligging van het bestaande net, dus ook de huisaansluiting.

Toepassingsgebied memo

De memo geldt voor:

  • Iedereen die tussen een hoofdaansluiting/distributienet en een pand graafwerkzaamheden verricht;
  • alle disciplines, dus ook voor drinkwater, elektra, warmte, riool, en data;
  • alle uitvoeringsmethoden;
  • ongeacht de tuindiepte, waarbij bovenstaande is gebaseerd op een lengte van 5 meter.

De memo is een verduidelijking van de huidige wetgeving en is dus direct van toepassing voor de gehele graafketen. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen Agentschap Telecom) houdt toezicht op de inhoud van deze memo. Als grondroerder is het belangrijk om te handelen volgens deze memo én de opdrachtgever hier op te wijzen zodat deze kan zorgen voor voldoende tijd en geld om volgens de memo te werken.

Heb je toch nog vragen of wil je hulp bij zorgvuldig graven, neem contact op met Yvonne de Rijck.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 22 juli 2024
GVE workshop van vorstverlet naar waterballet

De laatste jaren ervaren we steeds meer de effecten van klimaatverandering. Neerslag te korten met als gevolg uitdroging van de grond en lagere waterstanden in watergangen, heftige kortstondige buien waarbij de rivier de Geul buiten haar oevers ging én nauwelijks meer een echte winter met vorst. Ook bij de aanleg van ondergrondse infrastructuur moeten we ons bewust zijn van weerrisico’s. Maar hoe doe je dat? Deze vraag stond centraal tijdens de GVE workshop op 27 juni 2024.

Donderdag 11 juli 2024
Vrijstelling op asbestinventarisatieplicht

Vanaf 1 augustus is er een vrijstelling op asbestinventarisatieplicht voor het gas en elektriciteitsnet van de regionale netbeheerders.

Donderdag 4 juli 2024
Opleiding Eerste Monteur Hoogspanning Transport gereed

Na een intensieve samenwerking tussen de netwerkbedrijven en aannemers werkzaam in de Hoogspanning, een aantal ROC’s en het SBB, presenteren wij met trots de nieuwe opleiding Eerste monteur Hoogspanning Transport (EMHT).