Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Informatiebijeenkomst friese energietafel in het teken van samen doen

Informatiebijeenkomst Friese Energietafel in het teken van samen DOEN!

Donderdag 7 december 2023

Op 30 november 2023 organiseerde de Friese Energietafel een informatiebijeenkomst om de Friese gemeenteraads- en statenleden bij te praten over belangrijke ontwikkelingen in de Friese Energietransitie. Albert Adema ging namens Bouwend Nederland regio Noord het gesprek aan met Jelle Zoetendal, wethouder van de gemeente Heerenveen, Ingrid de Vegte, voorzitter van de Friese Energie Alliantie en Marcel Doyer, strategisch stakeholdermanager bij Liander, over de uitdagingen vanuit de verschillende perspectieven.

Netcongestie leidt ook in Friesland tot vertraging

Steeds meer bouw- en infrabedrijven hebben problemen met het aansluiten van woningen, gebouwen en/of bouwlocaties op het elektriciteitsnetwerk. Hierdoor worden bouwprocessen vertraagd voor woningen die juist nu zo hard nodig zijn. Ook hinderen de problemen op het elektriciteitsnetwerk de verduurzamingsambities van bouw- en infrabedrijven. De belangrijkste oplossing voor dit probleem, het verzwaren en uitbreiden van het bestaande energienetwerk, zal zelfs bij maximale inzet nog jaren op zich zal laten wachten. 

Creatieve oplossingen voor korte- en middellange termijn zijn nodig

Om op de korte- en middellange termijn toch nog te kunnen werken aan de maatschappelijke ambities, zal er creatief moeten worden omgegaan met de ruimte en de mogelijkheden die er nog wel zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het flexibeler benutten van de capaciteit op het net. Ook het meedenken door overheden bij innovaties om bouwprojecten dan wel niet tijdelijk van stroom te kunnen voorzien kunnen helpt in het tijdig realiseren van het benodigde vermogen op de bouwplaats.

De Friese Aanpak als voorbeeld

De Friese Aanpak kenmerkt zich daarbij in lokaal en met elkaar doen. Want om nieuwe oplossingen mogelijk te maken, zal op andere manieren naar het vraagstuk gekeken moeten worden. Het initiatief in Friesland, waarbij de provincie Friesland faciliterend optreedt om zowel de Friese gemeenten, belangenorganisaties en netbeheerders met elkaar in contact te brengen is daarbij waardevol en noodzakelijk en kan dienen als een voorbeeld voor andere provincies.   

Yannick Bos
Adviseur markt & overheid - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 juli 2024
Rekentool extra voorwaarden TOjuli beschikbaar

Sinds deze maand gelden er strengere voorwaarden bij de TOjuli-eis. Je kan niet meer volstaan met het vinkje ‘actieve koeling’ binnen de BENG berekeningen. Er gelden enkele aanvullende voorwaarden. Via de website van RVO kan je een rekentool aanvragen voor de vereenvoudigde berekening van de koelcapaciteit.

Vrijdag 12 juli 2024
Convenant: op naar duurzamer asfalt in het Noorden

Overheden, brancheorganisaties en marktpartijen in de drie noordelijke provincies zetten samen in op duurzamer asfalt. Daarvoor hebben ze de afgelopen weken hun handtekening gezet onder een convenant. De ondertekenaars streven naar minder soorten asfalt, een duurzamere samenstelling en productie op een lagere temperatuur. Daarnaast zetten ze in op hergebruik van asfalt en verduurzaming van de vier asfaltcentrales.

Woensdag 10 juli 2024
Ook provincie Limburg hanteert ingroeimodel emissieloos bouwen

Najaar 2023 tekenden ruim 45 partijen het convenant Schoon en Emissieloos bouwen. Zo ook de provincie Limburg. De provincie sprak met een aantal grote Limburgse gemeenten af om de methode van gemeente Eindhoven te gebruiken, elk op een eigen ambitieniveau met het convenant SEB als minimumeis.