Logo Bouwend Nederland

JBN Noord op excursie naar de Nieuwe Waterwerken in Zoutkamp

Vrijdag 1 maart 2024

Op donderdag 29 februari bezochtend de leden van Jong Bouwend Nederland in Regio Noord het project 'De Nieuwe Waterwerken' in Zoutkamp waar wordt gewerkt aan een nieuw gemaal en de renovatie van de Hunsingosluis.

Uit onderzoek van de provincie en waterschappen bleek dat het gemaal bij Zoutkamp een grote doorvoercapaciteit nodig heeft om ook in 2050 droge voeten te houden in de provincie Groningen. Strukton werkt hier samen met Oosterhof Holman, de provincie Groningen, gemeente het Hogeland en waterschap Noorderzijlvest aan het project om de doorvoercapaciteit te verhogen en de monumentale Hunsingosluis te renoveren. Een hele uitdaging, want het gemaal grenst aan de sluis, de drukbereden N388 en het water van het Hunsingokanaal. Voor het project is er een bouwkuip gebouwd van maar liefst 110 meter lang, bijna 16 meter breed en maar liefst 8 meter diep.

Tom van der Meulen van Strukton trapte het bezoek af met een presentatie over het project en hoe deze tot stand gekomen is. Het project is met 4D BIM software in kaart gebracht waar elke bouwfase gevisualiseerd is en waar alle informatie in één model beschikbaar is.

 

Na de presentatie van Tom gaf hij een rondleiding door de indrukwekkende bouwkuip en liepen we langs de monumentale sluis. Bij de sluis wordt de renovatie pas gestart wanneer het nieuwe gemaal loopt en wordt gedaan door Oosterhof Holman. De huidige keersluis wordt dan een schutsluis met een beweegbare voetgangersbrug en daarmee komt er voor de pleziervaart een obstakelvrije vaarroute naar het Lauwersmeer.

 

De dag werd afgesloten met een diner in Zoutkamp waar alle leden van Jong Bouwend Nederland konden bij- en napraten over dit project.

Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?

JBN is onze jongerentak voor managers, DGA's en bestuurders onder de veertig. Iedereen onder die leeftijd kan lid worden van JBN om zo kennis uit te wisselen, te netwerken, workshops of een masterclass te volgen, maar ook om mee te gaan met een toffe excursie. Als JBN willen we de komende jaren de stem van de jongere generatie binnen de bouw- en infrasector laten horen. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar. Nog geen lid? Meld je dan snel bij Itzél voor een kennismaking.

Kirsten Notenbomer
Adviseur sociale zaken - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 26 maart 2024
JBN laat zich inspireren in het meest duurzame bedrijfspand van Nederland

Op donderdag 21 maart werden leden van Jong Bouwend Nederland uit Regio Zuid hartelijk ontvangen bij Different Doors in Budel. Sil Kuppens, als jonge directeur en eigenaar, heeft daar werkelijk iets unieks tot stand gebracht. Niet alleen mag het pand bij oplevering het meest duurzame van Nederland genoemd worden, maar met name de visie van Sil en de manier van bedrijfsvoering samen met zijn team van 54 medewerkers maakten het bezoek meer dan geslaagd.

Vrijdag 22 maart 2024
Gezamenlijk het aansluitproces optimaliseren staat centraal tijdens bijeenkomst in Emmen

‘Samen beter aansluiten, dat wil toch iedereen?’, was de slogan op de uitnodiging voor de bijeenkomst van 18 maart in het stadion van FC Emmen. Desondanks bleek tijdens de bijeenkomst, georganiseerd door Grond’G, MijnAansluiting en Bouwend Nederland, dat de praktijk weerbarstig is. Mede gevoed door de personeelstekorten en verschillende (maatschappelijke) transities, waardoor de vraag naar elektra, gas, media en water sterk verandert, vraagt het op tijd realiseren van de gewenste aansluiting om een steeds betere afstemming tussen opdrachtgever, netbeheerder, bovengrondse aannemer, ondergrondse aannemer en de gemeente als vergunningverlener. Het versterken van de aansluitketen en het toepassen van slimme innovaties, was tijdens deze volgeboekte bijeenkomst in Emmen, dan ook hét centrale thema.

Woensdag 20 maart 2024
Jong Bouwend Nederland Duinstreek warm verwelkomd door Byldis

De excursie van vrijdag 8 maart voerde Jong Bouwend Nederland Duinstreek naar het Brabantse land. Op het programma stond een kijkje in de keuken bij Byldis in Veldhoven en een gezellige avond in Eindhoven.