Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Toekomstgericht bouwen staat centraal tijdens de 2 daagse excursie van de noordelijke bestuurders

Toekomstgericht bouwen staat centraal tijdens de 2-daagse excursie van de Noordelijke Bestuurders

Woensdag 5 juli 2023

'Een duurzame toekomst vraagt om innovatieve ideeën en nieuwe bruikbare methoden en technieken', zo luidt de slogan van The Green Village, het openluchtlaboratorium van de Technische Universiteit Delft dat werd bezocht tijdens de jaarlijkse excursie van de Noordelijke Bestuurders op 29 en 30 juni. Deze slogan vatte het centrale thema van de excursie perfect samen, waar naast The Green Village ook het Bouwinnovatielab van TNO, het indrukwekkende infraproject 'De Groene Boog' en het hoofdkantoor van Bouwend Nederland op het programma stonden.

De excursie begon met vertrek vanaf de eerste opstapplaats, het parkeerterrein Van der Valk Drachten. Na een korte stop in Emmeloord reden we in 2 uur naar de campus van de Technische Universiteit Delft, waar de excursie echt van start ging en waar we konden genieten van de lunch.

 

Vervolgens stond The Green Village op het programma, waar we werden rondgeleid door directeur Marjan Kreijns. Daarna bezochten we het Bouwinnovatie Lab van TNO. Hier werden we verwelkomd en kregen we uitleg over de omvang van de V&R-opgave in Nederland, evenals inzicht in onderzoeken gericht op voegovergangen, bio-based asfaltmaterialen en duurzame alternatieven voor cement. Na het bezoek aan het Bouwinnovatie Lab was het tijd om in te checken, gezamenlijk te eten en bij te praten.

 

De volgende dag vertrokken we naar het bezoekerscentrum Expo A16 Rotterdam, gelegen aan de rand van het Lage Bergse Bos. Bij aankomst kregen we een presentatie over het project, gevolgd door een fietsrit om het project van dichterbij te bekijken. Het was indrukwekkend om te zien hoe deze rijksweg op een manier wordt ingepast waarbij de weg niet zichtbaar, hoorbaar en ruikbaar is voor de omwonenden.

Na de lunch vertrokken we per bus naar Bouwend Nederland in Zoetermeer, waar we werden ontvangen door Tom van Eck en Richard Mulder. Zij gaven ons een toelichting op de lobbyagenda en de activiteiten van Bouwend Nederland.

 

Om 15.30 uur eindigde ons bezoek aan Bouwend Nederland en vertrokken we per bus naar onze laatste bestemming, het Van der Valk hotel in Lelystad, voor het diner en tevens een gezellige afsluiting van deze geslaagde excursie."

Yannick Bos
Adviseur markt & overheid - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 12 juli 2024
Convenant: op naar duurzamer asfalt in het Noorden

Overheden, brancheorganisaties en marktpartijen in de drie noordelijke provincies zetten samen in op duurzamer asfalt. Daarvoor hebben ze de afgelopen weken hun handtekening gezet onder een convenant. De ondertekenaars streven naar minder soorten asfalt, een duurzamere samenstelling en productie op een lagere temperatuur. Daarnaast zetten ze in op hergebruik van asfalt en verduurzaming van de vier asfaltcentrales.

Maandag 8 juli 2024
Friesland rijdt Bouwrally door Noardeast Fryslân

Vrijdag 28 juni stond in het teken van de bouwrally voor de leden van onze afdeling Friesland. Het jaarlijkse evenement, de Bouwrally, vond dit jaar plaats in het schilderachtige landschap van Noardeast Fryslân. De deelnemers verzamelden zich om 12 uur bij Brouwerij Dockum, klaar voor een middag vol avontuur en gezelligheid.

Maandag 8 juli 2024
Toekomstbouwers Friesland maakt kennis met onze leden

Op woensdag 3 juli organiseerde Toekomstbouwers Friesland (TBF) een inspirerende bijeenkomst onder de noemer 'Kennismaking met dé Opleider voor de Bouw en Infra'. TBF, voortgekomen uit het lang geleden door Friese bouwers opgerichte VSPB, is een trots en toonaangevend opleidingsbedrijf in de Friese bouwsector.