Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. V r opgave civiele kunstwerken centraal tijdens infrabijeenkomst groningen

V+R-opgave civiele kunstwerken centraal tijdens infrabijeenkomst Groningen

Maandag 19 februari 2024

Tijdens de infra-bijeenkomst 'Infra: helen met een gouden randje' van 13 februari in Groningen stond de grote vervanging en renovatie-opgave van civiele kunstwerken centraal. Duidelijk werd dat de snel en sterk veranderende wereld vraagt om andere aanpakken dan de gebruikelijke.

Zo'n 50 geïnteresseerden waren dinsdag 13 februari naar Paviljoen Sterrebos in Groningen gekomen voor de bijeenkomst van Stadswerk, NL Ingenieurs en het Platform Infra Noord van Bouwend Nederland. ‘Infra: helen met een gouden randje’ was de misschien wat cryptische titel, maar uiteraard ging het om helen in de zin van beter maken. Immers, volgens spreker Floris Alkemade – architect, stedenbouwkundig ontwerper en voormalig Rijksbouwmeester – moet er gebroken worden met oude vertrouwde manieren om opgaven te benaderen om het in het vervolg beter te kunnen doen, helen met een gouden randje. Als voorbeeld noemde hij de woningbouw. Er zijn landelijk circa 5 miljoen eengezinswoningen, terwijl er nog maar zo'n 2,6 miljoen gezinnen zijn en het aantal eenpersoonshuishoudens groeit. Daarbij is Nederland  het land dat het snelst verstedelijkt van Europa. Met die wetenschap in het achterhoofd is het zaak om op een andere manier naar de woningbouwopgave te kijken dan we altijd hebben gedaan. Richt je daarbij vooral op het binnenstedelijke gebied, waarbij je gebruik kunt maken van de reeds bestaande infrastructuur, dit bespaart enorme kosten. Speel daarbij ook snel in op de veranderingen die je ziet aankomen, blijf versnellen en vooroplopen dat bespaart veel geld.

 

Politiek en markt kunnen daarbij complementair samenwerken; de politiek die aangeeft wat we willen en de markt die met alle aanwezige kennis en kunde met manieren komt hoe we dat gaan realiseren.

Meer modulair?

Na een korte pauze volgden twee workshopsrondes waarin de deelnemers aan twee van de drie aangeboden workshops konden deelnemen. Er kon bijvoorbeeld worden geluisterd naar Harry Michels, transitiemanager Renovatie- en Vervangingsopgave van de provincie Noord-Holland, die inging op de vraag hoe je samen slimmer infrawerken en civiele kunstwerken zou kunnen renoveren en vervangen. Ook hier kwam naar voren dat daarvoor eigenlijk een andere aanpak nodig is dan we gewend zijn. Industrieel, flexibel demontabel bouwen bijvoorbeeld. Nu kan het bijvoorbeeld zijn dat van de 80 kunstwerken in een gemeente er 79 op een verschillende manier en door verschillende leveranciers zijn gemaakt. Dergelijk maatwerk maakt de onderhoudsopgave uiterst complex, zeker met het oog op duurzaamheidsdoelstellingen. Modulaire bouw zou een oplossing kunnen zijn om onderhouds- en renovatieopgaven van de toekomst aanzienlijk te vergemakkelijken.

Wederzijds begrip kweken

In een tweede workshop ging Dennis Jansen van de Antea Group in op hoe bij het Stephenson-viaduct in Leeuwarden door middel van sensoring wordt geprobeerd om informatie te verzamelen waarmee goede keuzes kunnen worden gemaakt voor onderhouds- en herstelwerkzaamheden.

 

De derde workshop ging over de samenwerking aan de V en R-opgave van de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl. Kern van het verhaal van Vico de Bruijne van RWS en Rinze Herrema van Witteveen+Bos was dat het voor het creëren van een win-win situatie voor zowel opdrachtgever als markt, het cruciaal is om elkaar en elkaars taal beter te begrijpen en te investeren in wederzijds vertrouwen. En dat vraagt absoluut om een forse inspanning van beide zijden.

 

Na de workshops konden de deelnemers onder het genot van een hapje en een drankje nog een uurtje napraten. We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst.

Yannick Bos
Adviseur markt & overheid - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 12 juli 2024
Convenant: op naar duurzamer asfalt in het Noorden

Overheden, brancheorganisaties en marktpartijen in de drie noordelijke provincies zetten samen in op duurzamer asfalt. Daarvoor hebben ze de afgelopen weken hun handtekening gezet onder een convenant. De ondertekenaars streven naar minder soorten asfalt, een duurzamere samenstelling en productie op een lagere temperatuur. Daarnaast zetten ze in op hergebruik van asfalt en verduurzaming van de vier asfaltcentrales.

Maandag 8 juli 2024
Friesland rijdt Bouwrally door Noardeast Fryslân

Vrijdag 28 juni stond in het teken van de bouwrally voor de leden van onze afdeling Friesland. Het jaarlijkse evenement, de Bouwrally, vond dit jaar plaats in het schilderachtige landschap van Noardeast Fryslân. De deelnemers verzamelden zich om 12 uur bij Brouwerij Dockum, klaar voor een middag vol avontuur en gezelligheid.

Maandag 8 juli 2024
Toekomstbouwers Friesland maakt kennis met onze leden

Op woensdag 3 juli organiseerde Toekomstbouwers Friesland (TBF) een inspirerende bijeenkomst onder de noemer 'Kennismaking met dé Opleider voor de Bouw en Infra'. TBF, voortgekomen uit het lang geleden door Friese bouwers opgerichte VSPB, is een trots en toonaangevend opleidingsbedrijf in de Friese bouwsector.