1. Home
  2. Kennis
  3. Arbeidsomstandigheden

Arbeidsomstandigheden

Arbeidsomstandigheden is een belangrijk onderwerp binnen de bouw. Hierover zijn bepalingen opgenomen in de cao Bouw & Infra, de wet en andere regelgeving, maar heeft ook zeker praktische raakvlakken. Hieronder vind je een overzicht.

Zo zorg je voor de ideale arbeidsomstandigheden

Als ondernemer in de bouw is het belangrijk om de arbeidsomstandigheden -naast je eigen gezonde verstand- ook nauwlettend te volgen volgens de cao Bouw & Infra en de Arbeidsomstandighedenwet. In hoofdstuk 7 van de cao vind je specifieke regels voor veiligheid en gezondheid. Met als voorbeelden: een effectief arbobeleid, inclusief een RI&E, een preventiemedewerker, PAGO-mogelijkheden, ziekteverzuimbeleid en voorlichting aan werknemers, is hierbij van belang. Benieuwd naar alle richtlijnen voor een veilige werkomgeving?

 

Bekijk arbeidsomstandigheden

Een risico inventarisatie evaluatie: dit houdt het in

Heb je medewerkers in dienst? Dan ben je verantwoordelijk voor een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Dit is een wettelijk verplicht middel om de gezondheid en veiligheid van werknemers te waarborgen. Dit proces, waarbij risico's systematisch worden geïdentificeerd en geëvalueerd, resulteert in een Plan van Aanpak (PVA) voor risicobeheersing.

 

Hierbij kan je werknemers betrekken, het PVA jaarlijks herzien en bespreken met de ondernemersraad of personeelsvertegenwoordiging. We vertellen je er meer over.

 

Bekijk risico inventarisatie en evaluatie (RI&E)

Vergroot je kennis

Veiligheidsmanagement

Leer op een praktische 'no-nonsense' manier hoe je kan voldoen aan de wettelijke veiligheidsverplichtingen.

Een RI&E: een must voor ieder bedrijf!

Zo leer je het maken van een aanzet van een eigen RI&E.

Onwerkbaar weer

Soms is het weer zodanig slecht dat er eigenlijk niet gewerkt kan worden. De cao Onwerkbaar weer Bouw & Infra bepaalt wanneer er vanwege het weer niet meer gewerkt kan worden. De werkgever beoordeelt in redelijk overleg met de betrokken werknemers, waarbij zowel het bedrijfsbelang als de veiligheid en gezondheid van de werknemers in acht worden genomen, wanneer en hoe lang als gevolg van ongunstige weersomstandigheden of te weinig licht niet kan worden gewerkt.

 

Bekijk Onwerkbaar weer

Houd je medewerkers veilig met persoonlijke beschermingsmiddelen

 

De veiligheid van je medewerkers staat natuurlijk voorop. Daarom gebruik je persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) wanneer andere veiligheidsmaatregelen niet voldoende bescherming bieden. Als ondernemer verstrek je kosteloos PBM aan je werknemers, houd je een overzicht bij en laat je werknemers tekenen bij ontvangst. Als een werknemer PBM weigert, wijs je op het veiligheidsbelang, onderzoek je eventuele problemen en zorg je voor reparatie of vervanging. Zorg voor duidelijke uitleg en schriftelijke vastlegging, inclusief een PBM-verklaring. Lees snel verder!

 

Bekijk persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Download het PBM voorbeeldformulier voor medewerkers

Persoonlijke beschermingsmiddelen bied je gratis aan je werknemer. Het is verstandig om goed bij te houden welke PBM je aan de werknemers verstrekt en hier ook voor te laten tekenen. Gebruik hiervoor dit PBM voorbeeldformulier.

Profiteer van financiële ledenvoordelen

Lyreco - Veiligheidskleding en PBM's

Het meest volledige PBM-aanbod voor de veiligheid van jouw medewerkers. Vandaag vóór 17.00 uur besteld, de volgende werkdag geleverd.

Werkman Oost - Veiligheidskleding en PBM's

Jouw specialist voor veiligheidskleding en PBM’s. Extra individuele korting op de meest gebruikte artikelen, oplopend tot wel 40%.

Vragen?

Heb je een vraag over dit kennisgebied? Onze beleidsadviseurs helpen je graag verder.

Bekijk ook eens

Arbeidsvoorwaarden en beloning

Lees meer over bepalingen uit de cao, de wet en andere regelgeving. Zo kun je meteen aan de slag.

Werkuren en reizen

Van reiskosten tot een auto van de zaak. Ontdek wat er in de cao Bouw & Infra staat.

Pensioen en arbeidsongeschiktheid

Ontdek wat je kan doen als een van je medewerkers niet kan werken of stopt met werken.

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 27 augustus 2024
Voor zwaarwerkregeling tellen per 2025 ook gewerkte jaren als uitzendkracht mee

De uitzendbranche kan per 1 januari 2025 ook gebruikmaken van de zwaarwerkregeling voor de bouw en infra. Cao-partijen van de uitzendbranche en bouw en infra zijn dit overeengekomen. Dit is goed nieuws voor medewerkers in de bouw en infra die een aantal jaren als uitzendkracht hebben gewerkt. Onder voorwaarden tellen die jaren namelijk vanaf 2025 voor hen ook mee.

Maandag 26 augustus 2024
Behoud de regeling voor eerder stoppen met zwaar werk (RVU)

Vanaf 2021 kunnen bouwplaatsmedewerkers gebruik maken van de zwaarwerkregeling om maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd te stoppen met werken. Sinds 2022 geldt deze regeling onder voorwaarden ook voor uta-medewerkers. We zijn blij dat veel oudere medewerkers al gebruik maken van de regeling.

Woensdag 22 mei 2024
Minder uren werken, meer plezier, hetzelfde salaris bij Hegeman

Wie wil dat nou niet: 36 uur per week werken en betaald krijgen voor 40. Hegeman Holding in Nijverdal stapte begin vorig jaar in overleg met de OR - en in navolging van IJsland - over op een kortere werkweek tegen hetzelfde salaris. Wat blijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterde en het korte verzuim nam drastisch af bij een gelijkblijvende productie. Directeur Frank Hegeman vertelt hoe. "Het werkt twee kanten op: medewerkers hebben tijd om tot rust te komen en wij hebben gemotiveerd personeel."