Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. Diversiteit en inclusie

Diversiteit en inclusie

Wat is ons beleid op het gebied van diversiteit en inclusie? We willen een branche zijn waar iedereen met hart voor de bouw en infra zich welkom voelt. Verschillende mensen brengen verschillende kwaliteiten en nieuwe netwerken mee. Deze zijn hard nodig voor de uitdagingen waar de sector voor staat. 

Het belang van diversiteit en inclusie

We stimuleren goed werkgeverschap en schenken bewust aandacht aan diversiteit en inclusie. Hierdoor ben je als ondernemer toekomstbestendig, trek je een groter aantal werknemers aan en voldoe je daarmee ook aan wetgeving (en aanbestedingseisen zoals SROI). Bij onze leden is iedereen welkom, want dat maakt de bouw en infra toekomstbestendig en slimmer.

Hoe doen we dit?

We weten dat in de bouw- en infrasector wordt nagedacht over het aantrekken en behouden van mensen die voorheen niet zichtbaar waren voor onze sector. Vaak is men niet bewust dat je daarmee diversiteit en inclusie al bevordert. Ook zijn ondernemers nog zoekend in hoe je een inclusiever en diverser bedrijf kan runnen. De sleutel ligt bij het vergroten van het bewustzijn dat kleine dingen al het verschil kunnen maken en bij het leren van mede-ondernemers en experts.

Daarom helpen we het bewustzijn te vergroten door leden te inspireren, informeren en faciliteren. Bij onze leden is iedereen welkom, want dat maakt de bouw en infra toekomstbestendig en slimmer. ​

Waar draagt dit aan bij?

Inzetten op diversiteit en inclusie kan een belangrijke bijdrage leveren aan het toekomstpotentieel van onze sector:

  • Aantrekken en behouden van meer en divers talent
  • Diverse teams presteren beter: meer creativiteit en innovatie
  • Goed werkgeverschap
  • Toekomstgericht

Waar willen we staan in 2025?

In 2025 willen we een goed inzicht hebben in de stand van diversiteit in onze sector en blijvend werken aan een inclusievere sector. 

Wat doen wij niet?

We voeren geen actie.​ We beoordelen onze leden niet op diversiteit en inclusie. Tot slot vergroten we de werkelijkheid en voortgang van diversiteit en inclusie in onze sector niet.

Welke initiatieven organiseren we?

Wij zetten ons in om inclusie en diversiteit onder de aandacht te brengen bij onze leden. Zo is er de jaarlijkse terugkerende Bouwvrouwendag, wordt samengewerkt met onder andere VHTO, de Industriecoalitie Techniek Inclusief en zijn we partner in de Cobouw Diversity Summit, organiseren we 'ally'-workshops, vieren we Dag van de Diversiteit en organiseren we in 2024 de Bouw en Infra Inclusief Award.

Bouw en Infra Inclusief Award

De Bouw en Infra Inclusief Award wordt toegekend aan twee initiatieven, één van een groot bedrijf en één van een mkb, die uitblinken in het bevorderen van een inclusieve en diverse werkomgeving.

Bouwvrouwen

Elk jaar vóór Internationale Vrouwendag laten we met de #bouwvrouwen minicampagne vrouwelijke rolmodellen in de bouw zien. Zo geven we het imago van de bouw en infra een boost onder vrouwen in Nederland.

Charter Diversiteit

Bouwend Nederland is medeondertekenaar van het Charter Diversiteit. Het Charter Diversiteit is gericht op het bevorderen van diversiteit en inclusie op de werkvloer, langs vijf dimensies: arbeidsvermogen, etnisch-culturele diversiteit, gender, leeftijd en LHBTI+. Het Charter is een initiatief van SER Diversiteit in Bedrijf.

 

Bekijk Charter Diversiteit

Je bedrijf sterker met vrouwen 

Maak ook werk van vrouwen in jouw bedrijf. Onderzoeken wijzen uit dat hierdoor je onder andere je klantgerichtheid verbetert, je dienstverlening verbreedt, sneller innoveert, verzuim verlaagt en gewoon beter en sneller werk levert. Met vrouwen in je bedrijf sta je sterker.

De checklist is gemaakt door Techniek Inclusief, een initiatief van de Industriecoalitie: Techniek Nederland, Bouwend Nederland, Koninklijke Metaalunie, WENB, BOVAG en FME. Deze activiteit komt voort uit het Aanvalsplan Arbeidsmarkttekorten Techniek, Bouw en Energie, waarin diversiteit en inclusie een belangrijke pijler zijn.

 

Bekijk de checklist 'Met vrouwen bereik je meer'

Vergroot je kennis

Praktisch Personeelsbeleid: verbeter je P&O

Wil je je personeels- en organisatiezaken goed op orde hebben? Dan is dit de training voor jou!

Podcast: Zo zorg je dat vrouwen zich thuis voelen in de bouw

Welke stappen moeten er nog genomen worden zodat vrouwen in de bouw zich net zo thuis voelen als hun mannelijke collega's? Dat hoor je in deze podcast!

Bekijk ook

Duurzame inzetbaarheid

Een gezonde bouw- en infrasector vraagt om medewerkers die zich ontwikkelen en gezond en gemotiveerd blijven werken.

Arbeidsvoorwaarden en beloning

Lees meer over bepalingen uit de cao, de wet en andere regelgeving. Zo kun je meteen aan de slag.

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 april 2024
Bouw en Infra Inclusief Award: initiatieven van Evers & Evers Glas en ERA Contour winnen

Op 11 april zijn de winnaars van de allereerste Bouw en Infra Inclusief Award bekendgemaakt in The Colour Kitchen in Utrecht. De initiatieven 'Er is plaats voor iedereen' van Evers & Evers Glas en 'De Bouwpraktijk' van ERA Contour werden de winnaars in de categorie mkb en grootbedrijf. Een deskundige jury heeft samen met Fries Heinis (directeur Bouwend Nederland) de awards uitgereikt. Op het event lieten de winnaars zien waarom zij voorop lopen in het in het creëren van een inclusieve en diverse werkomgeving. Daarmee inspireren zij ook andere bedrijven in de sector om aan de slag te gaan met inclusie en diversiteit.

Zondag 7 april 2024
Girls' Day: duizenden meiden bezoeken bedrijven in de techniek

Aanstaande donderdag 11 april is het Girls' Day en dan gaan ruim 8300 meiden tussen de tien en vijftien jaar op bezoek bij meer dan 230 bedrijven in bèta, techniek en IT verdeeld over ruim 250 locaties in Nederland. De meiden maken zo laagdrempelig kennis met techniek en IT, met de bedrijven, ze ontmoeten vrouwelijke medewerkers en leren wat bedrijven in deze sectoren allemaal te bieden hebben. Meiden komen op hun pad naar een baan in bouw, infra, techniek of IT allerlei hordes tegen. Daarom kiezen zij nog steeds veel minder vaak dan jongens voor doorleren of werken in die sectoren. Dat is jammer, want het zijn kansrijke sectoren met veel baanzekerheid en beroepsmogelijkheden. Bovendien kunnen bedrijven in deze sectoren alle talent gebruiken dat er is.

Dinsdag 27 februari 2024
Dit zijn de finalisten voor de Bouw en Infra Inclusief Award

Met veel enthousiasme maken we de finalisten bekend voor de Bouw en Infra Inclusief Award die we uitreiken in twee categorieën. De zes finalisten, allen bouw- en infrabedrijven, zetten zich in voor een diverse en inclusieve werkomgeving. De award wordt uitgereikt op donderdag 11 april 2024 in Utrecht. In dit artikel lees je wie de finalisten zijn.