Functie- en loongebouw
Met ingang van 31 december 2024 heeft de cao Bouw & Infra een nieuw functie- en loongebouw dat cao-partijen gezamenlijk hebben ontwikkeld. Dat was hard nodig, want de huidige functie- en loonstructuur is al meer dan 40 jaar oud en voldoet niet meer aan de eisen van moderne bedrijfsvoering. Op deze pagina vertellen we wat het functie- en loongebouw inhoudt.
Downloads
Wat betekent het nieuwe functie- en loongebouw voor jou?
Medewerkers van bedrijven in de bouw- en infrasector worden voor 31 december 2024 ingedeeld in een nieuwe functiegroep. Ook wordt gecontroleerd of hun salaris boven het cao-loon van de betreffende functiegroep ligt. Natuurlijk brengt dat werk met zich mee. Bedrijven krijgen hierdoor wel een functiehuis dat past bij hun bedrijf en de bedrijfsvoering ondersteunt.
Wat zijn de verschillen tussen het oude en nieuwe functie- en loongebouw?
Het nieuwe functie- en loongebouw wijkt op een aantal punten af van het oude. De meest opvallende punten zijn:
Hoe helpen we met cao-partijen jou als ondernemer bij de implementatie?
Met cao-partijen is een speciale website ontwikkeld over het nieuwe functie- en loongebouw. Daar vind je onder meer:
De website is nog niet klaar. Na de bouwvak zullen nieuwe informatie, FAQ's en instructiefilmpjes worden toegevoegd. Kijk vanaf eind augustus wekelijks even wat er nieuw is. Een vraag die je hebt kan daarmee opeens beantwoord zijn.
Alles weten over het functie- en loongebouw?
Op de pagina 'Voor werkgevers' vind je actuele informatie en downloads die voor jou belangrijk zijn.
Bekijk het webinar
We hebben op 1 juli 2024 een webinar georganiseerd over het nieuwe functie- en loongebouw. De presentatie die bij het webinar is gebruikt vind je hier. Tijdens het webinar namen Fenneken Lamaker en Aukje van het Nederend de kijkers mee in de veranderingen van het nieuwe functie en loongebouw. Zij gingen in op:
Alle veelgestelde vragen en de antwoorden daarop vind je in dit document.
Kom naar een voorlichtingsbijeenkomst
In september en oktober organiseren we door het hele land voorlichtingsbijeenkomsten over het nieuwe functie- en loongebouw. Hier wordt dieper dan in het webinar ingegaan op vraag hoe je moet beginnen, het belang van eigen functieomschrijvingen, het zelf indelen van functies, wat er gebeurt met de verschillende toeslagen en welke overgangsmaatregelen er zijn.
Meld je nu aan, want de bijeenkomsten raken snel vol.
Vragen?
Heb je een vraag over dit kennisgebied? Onze beleidsadviseurs helpen je graag verder.
Bekijk ook eens
Lees meer over bepalingen uit de cao, de wet en andere regelgeving. Zo kun je meteen aan de slag.
Van reiskosten tot een auto van de zaak. Ontdek wat er in de cao Bouw & Infra staat.
Ontdek wat je kan doen als een van je medewerkers niet kan werken of stopt met werken.
Gerelateerd nieuws
De uitzendbranche kan per 1 januari 2025 ook gebruikmaken van de zwaarwerkregeling voor de bouw en infra. Cao-partijen van de uitzendbranche en bouw en infra zijn dit overeengekomen. Dit is goed nieuws voor medewerkers in de bouw en infra die een aantal jaren als uitzendkracht hebben gewerkt. Onder voorwaarden tellen die jaren namelijk vanaf 2025 voor hen ook mee.
Vanaf 2021 kunnen bouwplaatsmedewerkers gebruik maken van de zwaarwerkregeling om maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd te stoppen met werken. Sinds 2022 geldt deze regeling onder voorwaarden ook voor uta-medewerkers. We zijn blij dat veel oudere medewerkers al gebruik maken van de regeling.
Op maandag 1 juli hebben we een webinar georganiseerd om onze leden te informeren over het nieuwe functie- en loongebouw dat 31 december 2024 van kracht is. In dit artikel kan je het webinar terugkijken en je aanmelden voor een voorlichtingssessie.