Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Wees alert op valgevaar bij open kruipruimten en meterputten

Wees alert op valgevaar bij open kruipruimten en meterputten

Maandag 25 maart 2024

Het werken in open kruipruimten kan extra risico's met zich meebrengen, zoals valgevaar. Niet alleen voor jezelf als monteur, maar ook voor derden. De nieuw gepubliceerde flyer vanuit de werkgroep leren van Arbo incidenten bespreekt twee incidenten waarbij een bewoner in een kruipruimte valt. Deze flyer is te gebruiken bij werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden in kruipruimten of meterputten.

De werkgroep leren van Arbo incidenten richt zich op arbeidsincidenten die plaatsvinden bij het werken aan onze gas- en elektriciteitsnetten. Denk hierbij aan snijden, vallen, beknellen, fysieke overbelasting en aanrijdingen. Deze werkgroep is vanuit de Governancecode Veilige Energienetten landelijk actief. Aan de hand van praktijksituaties maken netbeheerders en aannemers incidenten bespreekbaar.

Aanleiding

Helaas zijn er afgelopen jaar meerdere incidenten voorgekomen met open kruipruimten. De risico's hiervan zijn vooral van toepassing op mensen uit de omgeving. Deze flyer bespreekt twee incidenten waarbij een bewoner een open ruimte in tuimelde. Het is van belang om een open werkgat altijd af te zetten. Ook als je maar even jouw werkplek verlaat. Wees je ervan bewust dat bewoners vaak afgeleid zijn en niet goed opletten.

De flyer vind je hier. Gebruik de flyer en opgenomen reflectie- en discussievragen wanneer er gewerkt wordt in een kruipruimte of meterput.
Andere, eerder uitgegeven toolboxen over het werken aan energienetten vind je op de site Leren van Incidenten.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 22 juli 2024
GVE workshop van vorstverlet naar waterballet

De laatste jaren ervaren we steeds meer de effecten van klimaatverandering. Neerslag te korten met als gevolg uitdroging van de grond en lagere waterstanden in watergangen, heftige kortstondige buien waarbij de rivier de Geul buiten haar oevers ging én nauwelijks meer een echte winter met vorst. Ook bij de aanleg van ondergrondse infrastructuur moeten we ons bewust zijn van weerrisico’s. Maar hoe doe je dat? Deze vraag stond centraal tijdens de GVE workshop op 27 juni 2024.

Donderdag 11 juli 2024
Vrijstelling op asbestinventarisatieplicht

Vanaf 1 augustus is er een vrijstelling op asbestinventarisatieplicht voor het gas en elektriciteitsnet van de regionale netbeheerders.

Donderdag 4 juli 2024
Opleiding Eerste Monteur Hoogspanning Transport gereed

Na een intensieve samenwerking tussen de netwerkbedrijven en aannemers werkzaam in de Hoogspanning, een aantal ROC’s en het SBB, presenteren wij met trots de nieuwe opleiding Eerste monteur Hoogspanning Transport (EMHT).