1. Home
  2. Nieuws
  3. Eindbijeenkomst sliepe yn e takomst

Veel belangstelling voor opening kennisbank tijdens eindbijeenkomst Sliepe yn'e takomst

Maandag 30 september 2024

Vorige week dinsdag werden de 7 unieke ideeën gepresenteerd voor biobased recreatiewoningen in Fryslân. Met een bijna volle theaterzaal in Sneek was de belangstelling groot vanuit de bouw-, gastvrijheids- én politieke sector. De positieve energie in de zaal bevestigt dat het project ‘Sliepe yn’e Takomst’ al veel in beweging heeft gezet. Circulair en biobased bouwen staat volop in de belangstelling.

Het begon met een droom vanuit de Toerisme Alliantie Friesland, gedreven door hun passie om toerisme en recreatie te verduurzamen. Door de verbinding te zoeken met Bouwend Nederland ontstond het idee om een volledig biobased recreatiewoning te realiseren. Een duurzame vakantiewoning biedt immers de perfecte gelegenheid om geïnspireerd te raken op het gebied van circulair en biobased bouwen. Daarnaast biedt het onze leden, gastvrijheidsondernemers en de overheid de mogelijkheid om kennis te vergaren en te delen over biobased bouwen. Het project kreeg o.a. financiering vanuit het meerjarenprogramma Duurzaamheid 

Unieke samenwerking

Met de inzet van Toerisme Alliantie Friesland, Vereniging Circulair Friesland, Bouwend Nederland en gemeente Sudwest Fryslân, en onder leiding van voormalig weerman en voorvechter van biobased bouwen Gerrit Hiemstra, werkten zeven teams het afgelopen half jaar aan innovatieve concepten. Elk team, bestaande uit een recreatieondernemer, architect en bouwbedrijf, ontwikkelde een uniek, volledig circulair en biobased concept.

Zeven ontwerpen

De zeven ontwerpen variëren van gezonde woningen met slimme zonlichtoplossingen en insectenintegratie tot duurzame veenhuizen en tiny houses op wielen. Zo ontwierp Team Vakantiewoning de Cocon een woning met focus op licht en gezondheid, terwijl Team it Sunhus duurzame woningen voor een veengebied bedacht. Team NIJ presenteerde een natuurvriendelijke lodge met een grasdak en Team Biobeest herbestemde een boerenbedrijf voor recreatie. Andere teams ontwikkelden innovatieve rietgedekte eilandwoningen (Team Uilenburg), natuurinclusieve huisjes in het Friese merengebied (Team RAK), en landschappelijke woningen met hennep en vlas als bouwmaterialen (Team Vrijheid).

Delen van kennis

Gezondheid, biodiversiteit, en energiebesparing stonden centraal in elk ontwerp. Wethouder Bauke Dam van de gemeente Súdwest-Fryslân en gedeputeerde Friso Douwstra van de provincie Fryslân spraken hun enthousiasme uit over de gepresenteerde concepten. Zij hadden de eer om de kennisbank te onthullen, waarin alle plannen, tekeningen en materiaalkeuzes vrij toegankelijk zijn voor iedereen die inspiratie wil opdoen. Voor alle info over Sliepe yn’e Takomst ga je naar deze website.

De betrokken organisaties zijn trots op alle resultaten. Steven Agricola van Team Vrijheid is positief over de toekomst: "Dit project heeft eerdere ideeën verder gebracht, en de belangstelling is groot.  We hopen nu op een wijziging in het bestemmingsplan zodat we kunnen kijken naar daadwerkelijke realisatie."

Hoe nu verder?

De aanjagers blijven kennis en inspiratie delen. Dit is hét moment om te ontdekken hoe biobased bouwen niet alleen de toekomst van de bouwsector, maar ook van de gastvrijheidssector kan veranderen in Friesland. Blijf ons volgen!

Gerelateerd nieuws

Woensdag 30 oktober 2024
GMB's route naar emissieloos: 'Je wilt koploper zijn daar waar het ertoe doet'

Aannemers elektrificeren 'en masse' hun bouwmachinevloot. Wat voor beleid hanteren ze daarbij? Wat zijn de grootste uitdagingen? Materieelmanagers van grote en middelgrote bouwers staan voor dilemma's en keuzes. Zo ook Gerard van der Veer, manager verduurzaming materieel bij GMB. "Voorlopig zitten we nog met een onrendabele top en blijft het werken met emissieloos materieel duurder."

Dinsdag 29 oktober 2024
Nieuw kennisplatform: bouwenopwaterstof.nl

Koninklijke Oosterhof Holman lanceert, samen met Genpower BV, Van Staveren geeft energie, Ohpen Ingenieurs & Innovators, en ENTRANCE - Centre of Expertise Energy, het kennisplatform bouwenopwaterstof.nl. Het nieuwe platform is opgericht om kennis en ervaring te delen over de toepassing van waterstoftechnologie op bouwplaatsen. Bouwend Nederland en Emissieloos Netwerk Infra zijn ondersteunende partners van deze nieuwe site.

Vrijdag 25 oktober 2024
Roep om landelijke uitzondering zorgt voor meer onzekerheid ZE-zones

Vanaf 1 januari 2025 mogen in een groot aantal gemeenten geen vervuilende bedrijfsauto's of vrachtwagens het stadscentrum meer in. Al in 2019 werden hierover afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord. Deze afspraken staan nu ter discussie. In een recent debat deed de VVD een voorstel voor een landelijke uitzondering omtrent deze zero-emissiezones (ZE) voor ondernemers tot 2029. Dit voorstel voor uitstel krijg waarschijnlijk een meerderheid. Hierdoor is onduidelijkheid en onzekerheid ontstaan voor ondernemers.